Sernik z budyniem czekoladowym – Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).
Sernik z budyniem czekoladowym
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).
Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.
Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę.
5. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Gratulację, bardzo się cieszę:) oczywiście, że ma Pani talent, sam sernik przecież się nie upiekł,
życzę kolejnych słodkich sukcesów:)
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj upiekłam ten sernik . Był to mój pierwszy sernik w życiu . Bałam się czy mi się uda , ponieważ mój talent kulinarny ( a właściwie jego brak ) jest powszechnie znany . Sernik wyszedł przepyszny . Rodzina nie chciała uwierzyć , że zrobiłam go sama . Sądzili , że kupiłam lub zamówiłam u zaprzyjaźnionej Ślązaczki , która czasami dla nas piecze . W końcu uwierzyli . Dziękuję serdecznie za kolejny wspaniały przepis . Blog jest super . Dzięki zamieszczanym na nim przepisom i klarownym instrukcjom nawet ja uwierzyłam w swoje możliwości . Pozdrawiam .
witam jaki aparat wykorzystujesz do robienia zdjjęc!! sa piekne bardzo apteycznie wyglądaja pozdrawiam
Upiekłam! Wyszło pyszne. Dziękuję za dostarczanie inspiracji!
Pozdrawiam.
Witam:)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
bardzo dziękuję za komentarze,
przepis jest na blaszkę o wymiarach 25x35cm
pozdrawiam ciepło
chciałabym upiec ten sernik ale nie wiem na jak dużą blachę przeznaczona jest ta ilość składników?? a nie chciałabym żeby było ich za mało :)
z góry dzięki za odpowiedź
Ciasto jest przepyszne!!! Wspaniale pachnie, wygląda i smakuje :D a właściwie smakowało bo już wszystko zniknęło…więcej takich przepysznych przepisów :)
Dziękuję za przepis. Dziś upiekłam i wszystkim sernik bardzo smakował. Pozdrawiam
Wygląda wspaniale z tym budyniem :)
Dla takiego kawałka zrobiłabym wszystko :) Mniam!
ależ apetyczne ciacho!
It looks wonderful! Those both chocolate pudding and cheescake layers sound so good!
Wyglada przepysznie!
Coś pysznego:)
mniam! smacznie wygląda, zjadłoby się :)