Sernik z budyniem czekoladowym

Sernik z budyniem czekoladowym – Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).

Sernik z budyniem czekoladowym
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).

Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.

3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.

Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę.

5. Nastawić piekarnik na 180oC na funkcji góra-dół.

6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.

7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

67 myśli na temat „Sernik z budyniem czekoladowym

  1. Witam,zrobiłam już kiedyś ten serniczek-także z kalendarza:-)Wyszedł wspaniały, szczególnie smakował mojej córce,która uwielbia serniki i budyń czekoladowy,jednak troszkę zraziło mnie samo wykładanie gęstego budyniu na sernik, czy jest jakiś patent żeby było łatwiej?Pamiętam,że nie mogłam” naciągnąć” równomiernie budyniu i myślałam że już po cieście,może nie powinien być taki gęsty? Pozdrawiam:-)

  2. u mnie było podobnie:) no trzeba się troszkę pomęczyć, myślę, że musi być taki gęsty bo inaczej rozpłynie się z serem, pozdrawiam

  3. Witam, ja włożyłam właśnie do piekarnika, ale na drugi od dołu stopiń (nie na najniższy) . Czy to ma jakieś ogromne znaczenie? :)

  4. Pieke ten sernik juz od kilku lat, moja rodzina go uwielbia. Mam troche inny przepis i gotuje 3 budynie na 1 litr mleka (mysle ze duzo latwiej go rozlozyc na ciasto i ma bardzo fajna konsystencje)

Dodaj komentarz

.