Sernik z budyniem czekoladowym – Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).
Sernik z budyniem czekoladowym
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).
Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.
Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę.
5. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Mam dwa pytania. Pierwsze to czy sernik po upieczeniu nie powinien stygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami? Drugie, czy te proporcje można zrobić w tortownicy 24cm?
Sernik wyszedł pyszny. Wysoki. Efektowny. Piekłam go jednak 1h 15 minut, bo w blaszce na dolnym poziomie piekarnika za nic nie chciał się zarumienić. Rada dla niecierpliwych łasuchów: nie wyjadajcie gorącego sernika z blachy, bo podgrzany budyń wypłynie ;) Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.
Mi ciasto nie chciało się zlepić….cały czas się kruszylo nie wiem czemu. W rezultacie wylepilam właśnie taką kruszonką i przygniotlam zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czy z budyniem waniliowym też można zrobić?
myślę, że tak, pozdrawiam
ciasto pyszne
jak duża to forma? , bo z tylu składników podejrzewam, że mała
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Witam,
czy da rade upiec ten sernik w piekarniku gazowym? Dziekuje i pozdrawiam!
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy moze zamiast sera byc jogurt grecki
myślę, że nie, pozdrawiam
dziękuję za radę, pozdrawiam serdecznie
Pieke ten sernik juz od kilku lat, moja rodzina go uwielbia. Mam troche inny przepis i gotuje 3 budynie na 1 litr mleka (mysle ze duzo latwiej go rozlozyc na ciasto i ma bardzo fajna konsystencje)
myślę, że nie powinno, smacznego! pozdrawiam serdecznie
Witam, ja włożyłam właśnie do piekarnika, ale na drugi od dołu stopiń (nie na najniższy) . Czy to ma jakieś ogromne znaczenie? :)
bede piekla ten serniczek na pewno ,sprobuje budyn ciac nozem jak sie da oczywiscie….
u mnie było podobnie:) no trzeba się troszkę pomęczyć, myślę, że musi być taki gęsty bo inaczej rozpłynie się z serem, pozdrawiam
Ja wylewam gorący budyń i na blaszce stygnie o wiele łatwiej równo rozprowadzić
Witam,zrobiłam już kiedyś ten serniczek-także z kalendarza:-)Wyszedł wspaniały, szczególnie smakował mojej córce,która uwielbia serniki i budyń czekoladowy,jednak troszkę zraziło mnie samo wykładanie gęstego budyniu na sernik, czy jest jakiś patent żeby było łatwiej?Pamiętam,że nie mogłam” naciągnąć” równomiernie budyniu i myślałam że już po cieście,może nie powinien być taki gęsty? Pozdrawiam:-)
przepyszny serniczek
cieszę się, że smakuje, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Na pewno jestem „serniko żercą”. A że mąż zaszalał z kupnem budyniu czekoladowego więc coś trzeba było z nim zrobić. I trafiłam na TEN : w święta pierwszy znikną, trafia do mojej listy serników :-) Rozpływa się w ustach :-) Dziękuję i pozdrawiam
coś słabo ugotowany budyń, za dużo mleka lub ogólnie kiepski budyń, przykro mi,
pozdrawiam serdecznie
Witam Ciasto pyszne tylko chyba cos zrobiłam źle,bo budyń mi wyciekał przy krojeniu taka ciapka się robiła i nie wiem dlaczego:(
ja nie podpiekałam spodu, pozdrawiam
Zaraz biorę się za pieczenie bo wygląda pysznie! Tylko zastanawiam się czy nie należy podpiec spodu żeby uniknąć zakalca ? :)
pieczemy w 180oC na funkcji góra-dół, pozdrawiam
w ilu stopniach piec ciasto?
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz i życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Pieklam dzisiaj i powiem szczerze że ciasto jest pycha . Wkrotce będę testować tort makowy z brzoskwiniami i sternika z makiem . Pychotka ♡♡ Pozdrawiam
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wlasnie upiekłam :) Wyszedł pyszny :)
Upiekłam, wyszedł wspaniały, zniknął błyskawicznie ! Budyń był tak gęsty,że ciężko go było rozsmarować, ale po upieczeniu smakował jak czekoladowa pianka.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
upiekłam z nadzieją, że będzie coś innego dobrego. niestety się rozczarowałam. cisto wyszło zakalcowate, budyń twardy, sera ledwo co…
sporo pracy, a efekt przeciętny.
mam taki przepis podaje link http://www.malacukierenka.pl/makowiec-z-serem.html
i gratuluję pierwszego sernik pozdrawiam ciepło
Upiekłam i wyszedł świetnie – super przepis i przede wszystkim prosty (mój pierwszy sernik w życiu :-) Czy ma Pani może przepis na sernik z masą makową? Lubię połączenie sernika z makiem – już nawet myślałam, żeby spróbować zastąpić budyń makiem, ale nie wiem, czy wyjdzie?
wspaniale, cieszę się:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Super przepis, nawet z moimi dwoma chuliganami w kuchni wyszedł rewelacyjnie:) Dziękuję:)
mam nadzieję, że będzie smakowało, życzę smacznego
pozdrawiam serdecznie
Wczoraj wieczorem go upiekłam, jestem ciekawa jak wyjdzie – ale pachnie niebiańsko, w całym domu się roznosi wspaniały, waniliowy zapach.
tak w temperaturze pokojowej,
pozdrawiam
czy budyn ma byc zimny
Musze przyznac ze to ciasto zrobilo u mnie ogromny apetyt:) robi go sie bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada:)! Dziekujemy AGA i rodzina !
ja też spróbowałam ten przepis – ciasto wyszło super!!. Polecam
Do masy serowej użyłabym 2 budynie śmietankowe i 6 jajek, tak myślę,
pozdrawiam
Witam
Chciałabym to ciasto zrobić z 1 kg sera, ile musiałabym użyć jajek i budyniu?
jej ile tu pyszności ;)
nie wiem czemu wyszedł suchy, bo mi właśnie wręcz przeciwnie, przy krojeniu nawet trochę woda ciekła, ale wydaje mi się, że to zależy od sera,
pozdrawiam serdecznie
Mnie wyszedł trochę za suchy,jednak w jego smaku jest to c o ś.!;)
Witam:)
Ja piekłam na funkcji góra-dół w 180oC na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut,
pozdrawiam serdecznie i powodzenia
Wygląda przepysznie!!! zamierzam upiec bo nie wydaje się dość trudny – chociaż z moim beztalenciem to kto wie ;) mam tylko pytanie.. pieczenie z termoobiegiem czy raczej na funkcji dolnej czy góra-dół? pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na nowe wspaniałe przepisy :)
w tym przepisie nie,
pozdrawiam
mam pytanie:do sera nie daje się masła?
Tydzień temu piekłam to ciasto i jak zawsze przepis genialny. Ciastko łatwe, szybkie i SMAAACZNE! :)
Polecam
Ciasto upiekłam w sobotę, na choćby jeden kawałek w poniedziałek do pracy nie miałam co liczyć. Rewelacja!
Gratulację, bardzo się cieszę:) oczywiście, że ma Pani talent, sam sernik przecież się nie upiekł,
życzę kolejnych słodkich sukcesów:)
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj upiekłam ten sernik . Był to mój pierwszy sernik w życiu . Bałam się czy mi się uda , ponieważ mój talent kulinarny ( a właściwie jego brak ) jest powszechnie znany . Sernik wyszedł przepyszny . Rodzina nie chciała uwierzyć , że zrobiłam go sama . Sądzili , że kupiłam lub zamówiłam u zaprzyjaźnionej Ślązaczki , która czasami dla nas piecze . W końcu uwierzyli . Dziękuję serdecznie za kolejny wspaniały przepis . Blog jest super . Dzięki zamieszczanym na nim przepisom i klarownym instrukcjom nawet ja uwierzyłam w swoje możliwości . Pozdrawiam .
witam jaki aparat wykorzystujesz do robienia zdjjęc!! sa piekne bardzo apteycznie wyglądaja pozdrawiam
Upiekłam! Wyszło pyszne. Dziękuję za dostarczanie inspiracji!
Pozdrawiam.
Witam:)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
bardzo dziękuję za komentarze,
przepis jest na blaszkę o wymiarach 25x35cm
pozdrawiam ciepło
chciałabym upiec ten sernik ale nie wiem na jak dużą blachę przeznaczona jest ta ilość składników?? a nie chciałabym żeby było ich za mało :)
z góry dzięki za odpowiedź
Ciasto jest przepyszne!!! Wspaniale pachnie, wygląda i smakuje :D a właściwie smakowało bo już wszystko zniknęło…więcej takich przepysznych przepisów :)
Dziękuję za przepis. Dziś upiekłam i wszystkim sernik bardzo smakował. Pozdrawiam
Wygląda wspaniale z tym budyniem :)
Dla takiego kawałka zrobiłabym wszystko :) Mniam!
ależ apetyczne ciacho!
It looks wonderful! Those both chocolate pudding and cheescake layers sound so good!
Wyglada przepysznie!
Coś pysznego:)
mniam! smacznie wygląda, zjadłoby się :)