Sernik z budyniem czekoladowym

Sernik z budyniem czekoladowym – Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).

Sernik z budyniem czekoladowym 1

Sernik z budyniem czekoladowym
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).

Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.

3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.

Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę.

5. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.

6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.

7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Sernik z budyniem czekoladowym 2

Print Friendly, PDF & Email

71 komentarzy do “Sernik z budyniem czekoladowym”

  1. Mam dwa pytania. Pierwsze to czy sernik po upieczeniu nie powinien stygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami? Drugie, czy te proporcje można zrobić w tortownicy 24cm?

    Odpowiedz
  2. Sernik wyszedł pyszny. Wysoki. Efektowny. Piekłam go jednak 1h 15 minut, bo w blaszce na dolnym poziomie piekarnika za nic nie chciał się zarumienić. Rada dla niecierpliwych łasuchów: nie wyjadajcie gorącego sernika z blachy, bo podgrzany budyń wypłynie ;) Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  3. Mi ciasto nie chciało się zlepić….cały czas się kruszylo nie wiem czemu. W rezultacie wylepilam właśnie taką kruszonką i przygniotlam zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Odpowiedz
  4. Pieke ten sernik juz od kilku lat, moja rodzina go uwielbia. Mam troche inny przepis i gotuje 3 budynie na 1 litr mleka (mysle ze duzo latwiej go rozlozyc na ciasto i ma bardzo fajna konsystencje)

    Odpowiedz
  5. Witam, ja włożyłam właśnie do piekarnika, ale na drugi od dołu stopiń (nie na najniższy) . Czy to ma jakieś ogromne znaczenie? :)

    Odpowiedz
  6. u mnie było podobnie:) no trzeba się troszkę pomęczyć, myślę, że musi być taki gęsty bo inaczej rozpłynie się z serem, pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Witam,zrobiłam już kiedyś ten serniczek-także z kalendarza:-)Wyszedł wspaniały, szczególnie smakował mojej córce,która uwielbia serniki i budyń czekoladowy,jednak troszkę zraziło mnie samo wykładanie gęstego budyniu na sernik, czy jest jakiś patent żeby było łatwiej?Pamiętam,że nie mogłam” naciągnąć” równomiernie budyniu i myślałam że już po cieście,może nie powinien być taki gęsty? Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
  8. Na pewno jestem „serniko żercą”. A że mąż zaszalał z kupnem budyniu czekoladowego więc coś trzeba było z nim zrobić. I trafiłam na TEN : w święta pierwszy znikną, trafia do mojej listy serników :-) Rozpływa się w ustach :-) Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Witam Ciasto pyszne tylko chyba cos zrobiłam źle,bo budyń mi wyciekał przy krojeniu taka ciapka się robiła i nie wiem dlaczego:(

    Odpowiedz
  10. Pieklam dzisiaj i powiem szczerze że ciasto jest pycha . Wkrotce będę testować tort makowy z brzoskwiniami i sternika z makiem . Pychotka ♡♡ Pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Upiekłam, wyszedł wspaniały, zniknął błyskawicznie ! Budyń był tak gęsty,że ciężko go było rozsmarować, ale po upieczeniu smakował jak czekoladowa pianka.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. upiekłam z nadzieją, że będzie coś innego dobrego. niestety się rozczarowałam. cisto wyszło zakalcowate, budyń twardy, sera ledwo co…
    sporo pracy, a efekt przeciętny.

    Odpowiedz
  13. Upiekłam i wyszedł świetnie – super przepis i przede wszystkim prosty (mój pierwszy sernik w życiu :-) Czy ma Pani może przepis na sernik z masą makową? Lubię połączenie sernika z makiem – już nawet myślałam, żeby spróbować zastąpić budyń makiem, ale nie wiem, czy wyjdzie?

    Odpowiedz
  14. Wczoraj wieczorem go upiekłam, jestem ciekawa jak wyjdzie – ale pachnie niebiańsko, w całym domu się roznosi wspaniały, waniliowy zapach.

    Odpowiedz
  15. Musze przyznac ze to ciasto zrobilo u mnie ogromny apetyt:) robi go sie bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada:)! Dziekujemy AGA i rodzina !

    Odpowiedz
  16. nie wiem czemu wyszedł suchy, bo mi właśnie wręcz przeciwnie, przy krojeniu nawet trochę woda ciekła, ale wydaje mi się, że to zależy od sera,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  17. Witam:)
    Ja piekłam na funkcji góra-dół w 180oC na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut,
    pozdrawiam serdecznie i powodzenia

    Odpowiedz
  18. Wygląda przepysznie!!! zamierzam upiec bo nie wydaje się dość trudny – chociaż z moim beztalenciem to kto wie ;) mam tylko pytanie.. pieczenie z termoobiegiem czy raczej na funkcji dolnej czy góra-dół? pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na nowe wspaniałe przepisy :)

    Odpowiedz
  19. Gratulację, bardzo się cieszę:) oczywiście, że ma Pani talent, sam sernik przecież się nie upiekł,
    życzę kolejnych słodkich sukcesów:)
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  20. Dzisiaj upiekłam ten sernik . Był to mój pierwszy sernik w życiu . Bałam się czy mi się uda , ponieważ mój talent kulinarny ( a właściwie jego brak ) jest powszechnie znany . Sernik wyszedł przepyszny . Rodzina nie chciała uwierzyć , że zrobiłam go sama . Sądzili , że kupiłam lub zamówiłam u zaprzyjaźnionej Ślązaczki , która czasami dla nas piecze . W końcu uwierzyli . Dziękuję serdecznie za kolejny wspaniały przepis . Blog jest super . Dzięki zamieszczanym na nim przepisom i klarownym instrukcjom nawet ja uwierzyłam w swoje możliwości . Pozdrawiam .

    Odpowiedz
  21. Witam:)
    Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
    bardzo dziękuję za komentarze,

    przepis jest na blaszkę o wymiarach 25x35cm

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  22. chciałabym upiec ten sernik ale nie wiem na jak dużą blachę przeznaczona jest ta ilość składników?? a nie chciałabym żeby było ich za mało :)

    z góry dzięki za odpowiedź

    Odpowiedz
  23. Ciasto jest przepyszne!!! Wspaniale pachnie, wygląda i smakuje :D a właściwie smakowało bo już wszystko zniknęło…więcej takich przepysznych przepisów :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz