Sernik z budyniem czekoladowym – Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).
Sernik z budyniem czekoladowym
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).
Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.
Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę.
5. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zaraz biorę się za pieczenie bo wygląda pysznie! Tylko zastanawiam się czy nie należy podpiec spodu żeby uniknąć zakalca ? :)
pieczemy w 180oC na funkcji góra-dół, pozdrawiam
w ilu stopniach piec ciasto?
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz i życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Pieklam dzisiaj i powiem szczerze że ciasto jest pycha . Wkrotce będę testować tort makowy z brzoskwiniami i sternika z makiem . Pychotka ♡♡ Pozdrawiam
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wlasnie upiekłam :) Wyszedł pyszny :)
Upiekłam, wyszedł wspaniały, zniknął błyskawicznie ! Budyń był tak gęsty,że ciężko go było rozsmarować, ale po upieczeniu smakował jak czekoladowa pianka.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
upiekłam z nadzieją, że będzie coś innego dobrego. niestety się rozczarowałam. cisto wyszło zakalcowate, budyń twardy, sera ledwo co…
sporo pracy, a efekt przeciętny.
mam taki przepis podaje link http://www.malacukierenka.pl/makowiec-z-serem.html
i gratuluję pierwszego sernik pozdrawiam ciepło
Upiekłam i wyszedł świetnie – super przepis i przede wszystkim prosty (mój pierwszy sernik w życiu :-) Czy ma Pani może przepis na sernik z masą makową? Lubię połączenie sernika z makiem – już nawet myślałam, żeby spróbować zastąpić budyń makiem, ale nie wiem, czy wyjdzie?
wspaniale, cieszę się:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Super przepis, nawet z moimi dwoma chuliganami w kuchni wyszedł rewelacyjnie:) Dziękuję:)
mam nadzieję, że będzie smakowało, życzę smacznego
pozdrawiam serdecznie
Wczoraj wieczorem go upiekłam, jestem ciekawa jak wyjdzie – ale pachnie niebiańsko, w całym domu się roznosi wspaniały, waniliowy zapach.