Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem

Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem – Wyjątkowo smaczne, waniliowe babeczki z delikatnym kremem, który zrobiłam z serka mascarpone, skórki cytrynowej i syropu Łowicz Czarny Bez. Muszę przyznać, że krem udał się wspaniale. Kolejny deser, za który dostałam wiele pochwał, bardzo polecam. Jako całość deser jest aromatyczny, trochę cytrynowy i lekki. Jeśli nie mamy syropu o smaku Czarny Bez, możemy zastąpić go innym, ale polubiłam ten syrop i mogę go polecić. Jest smaczny i zawiera naturalne wyciągi z owoców, co troszkę wzmocni nasz organizm w zimowe dni. Z podanego przepisu upiekłam 12 babeczek. Pozdrawiam:)

Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem

Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
250g mąki (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
130g miękkiego masła
2 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
160g naturalnego jogurtu
Krem:
250g serka mascarpone
3 łyżki syropu Łowicz Czarny Bez
skórka starta z pół cytryny
Dodatkowo:
trochę syropu Łowicz Czarny Bez do polania babeczek przed podaniem

Babeczki :
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 30 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać mąkę, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół przez około 27-30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Upieczone babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem :
5. Serek mascarpone rozmieszać łyżką, aby trochę zmiękł.

6. Dodać dwie łyżki syropu i wymieszać łyżką, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać jeszcze jedną łyżkę syropu i znów dokładnie wymieszać.

7. Na końcu dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowym kremem ozdobić babeczki i przed samym podaniem wierzch można skropić syropem, jak na zdjęciu poniżej.

Udanych wypieków:)

Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do wpisu „Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem”

  1. Do tego serka mascarpone dodałam startą skórke cytryny tylko. I znikły w mgnieniu oka. A upiekłam je dziś na Barbórke bo mam na drugie. Dziękuje.

    Odpowiedz
  2. Serek był z lodówki ale syrop też. No nic tam. Polałam w końcu polewą czekoladową i były pyszne. Mąż nawet kilka pochłonął a nie przepada za słodyczami. Następnym razem zadbam by składniki nie były zimne

    Odpowiedz
  3. Witam, mogę zastąpić syrop z czarnego bzu, sokiem właśnie z niego, ale w mniejszej ilości? Albo syropem z kwiatów czarnego bzu?

    Odpowiedz
  4. Witam przypadkowo natrafilam na Pani strone i jestem wniewzieta dzis planuje zrobic wlasnie te muffinki i mam pytanie czy ten kirem moge wlozyc w srodek mufinki po jej wydrazeniu?i czy moge uzyc zamiast soku z czarnego bzu uzyzc syrop z czarnego bzu?dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz