Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem – Wyjątkowo smaczne, waniliowe babeczki z delikatnym kremem, który zrobiłam z serka mascarpone, skórki cytrynowej i syropu Łowicz Czarny Bez. Muszę przyznać, że krem udał się wspaniale. Kolejny deser, za który dostałam wiele pochwał, bardzo polecam. Jako całość deser jest aromatyczny, trochę cytrynowy i lekki. Jeśli nie mamy syropu o smaku Czarny Bez, możemy zastąpić go innym, ale polubiłam ten syrop i mogę go polecić. Jest smaczny i zawiera naturalne wyciągi z owoców, co troszkę wzmocni nasz organizm w zimowe dni. Z podanego przepisu upiekłam 12 babeczek. Pozdrawiam:)
Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
250g mąki (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
130g miękkiego masła
2 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
160g naturalnego jogurtu
Krem:
250g serka mascarpone
3 łyżki syropu Łowicz Czarny Bez
skórka starta z pół cytryny
Dodatkowo:
trochę syropu Łowicz Czarny Bez do polania babeczek przed podaniem
Babeczki :
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 30 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać mąkę, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez około 27-30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Upieczone babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem :
5. Serek mascarpone rozmieszać łyżką, aby trochę zmiękł.
6. Dodać dwie łyżki syropu i wymieszać łyżką, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać jeszcze jedną łyżkę syropu i znów dokładnie wymieszać.
7. Na końcu dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowym kremem ozdobić babeczki i przed samym podaniem wierzch można skropić syropem, jak na zdjęciu poniżej.
Udanych wypieków:)
Czy można dodać do ciasta biały serek z Wielunia ten kanapkowy, jak na sernik zamiast jogurtu?
myślę, że może być za gęste, pozdrawiam
może Pani włożyć krem po wydrążeniu muffinek i użyć innego syropu, ja użyłam syropu, pozdrawiam serdecznie
Witam przypadkowo natrafilam na Pani strone i jestem wniewzieta dzis planuje zrobic wlasnie te muffinki i mam pytanie czy ten kirem moge wlozyc w srodek mufinki po jej wydrazeniu?i czy moge uzyc zamiast soku z czarnego bzu uzyzc syrop z czarnego bzu?dziekuje i pozdrawiam
jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Witam, mogę zastąpić syrop z czarnego bzu, sokiem właśnie z niego, ale w mniejszej ilości? Albo syropem z kwiatów czarnego bzu?
Serek był z lodówki ale syrop też. No nic tam. Polałam w końcu polewą czekoladową i były pyszne. Mąż nawet kilka pochłonął a nie przepada za słodyczami. Następnym razem zadbam by składniki nie były zimne
bardzo mi przykro, może z powodu różnicy temperatur,
pozdrawiam serdecznie
Ale same babeczki wyszły super. Mięciutkie tylko mało słodkie więc krem byłby do nich idealny
Krem mi się zważył. Dałam syrop malinowy wg wskazówek więc dlaczego?
Wszystkiego Najlepszego i cieszę się, że smakowały, pozdrawiam ciepło
Do tego serka mascarpone dodałam startą skórke cytryny tylko. I znikły w mgnieniu oka. A upiekłam je dziś na Barbórke bo mam na drugie. Dziękuje.
jeśli nie ma Pani żadnego syropu może Pani dodać miodu lub jakiegoś likieru lub dżemu,
pozdrawiam
Babeczki wyciągłam z pieca.Teraz czekam aż ostygną.Ale nie mam tego syropu-ups. I tak myśle co mam dać w zamian.?
tak, można użyć maślanki,
pozdrawiam
Czy zamiast jogurtu mogę użyć maślanki ?
Kupiłam je w Tk maxx
pozdrawiam
Gdzie kupilas te śliczne naczynia? Mam kubki z tej serii ale nie mam pojecia gdzie można je zdobyć… ♥
Wyglądają wspaniale :)
yes, you can use jam
Those cupcakes look wonderful! What if instead of syrup I would you few cups of jam..?
I just loved this recipe. Beautiful pictures and detailed recipe makes all your posts so special!
http://cosmopolitancurrymania.blogspot.in/
thanku you Purabi Naha :)
Jej, to mi wygląda na naprawdę kremową rewolucję :D