Sernik malinowy na zimno

Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Wspaniale smakuje, tak delikatnie i fantastycznie, malinami. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całości. Sernik u mnie zniknął błyskawicznie i dostał całą masę pochwał:) Choć dodajemy maliny w całości, to podczas jedzenia pestki w ogóle nie przeszkadzają. Do spodu możemy dodać ciasteczek amaretti zamiast owsianych, ale nigdzie nie mogłam ich dostać. Jeśli chodzi o przepis, jest to jeden ze zwycięskich przepisów ostatniego konkursu „lekkie, owocowe pyszności na lato”. Przepis dostałam od Pani Magdaleny Sławickiej –
(troszkę go tylko zmodyfikowałam), bardzo dziękuję:). Polecam…

Sernik malinowy na zimno

Sernik malinowy na zimno
Składniki:
100g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych (możemy również użyć amaretti)
100g biszkoptów
120g masła
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka „Wieluń-Mój ulubiony”)
500 g świeżych malin
6 łyżeczek żelatyny
6-8 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wierzch:
1 galaretka o smaku owoce leśne (może też być truskawkowa lub malinowa)
maliny do ozdoby
listki mięty lub melisy

Sernik malinowy na zimno

1. Ciastka i biszkopty zmielić na piasek (lub dobrze pokruszyć).

2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Dodać je do pokruszonych ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem, tylko dno. Równomiernie rozprowadzić i docisnąć.

3. Maliny obrać, delikatnie umyć i zmiksować na mus.

4. Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać 5 łyżkami wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.

5. Do dużej miski przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i utrzeć mikserem, aż ser zrobi się kremowy, gładki.

6. Do sera dodać mus z malin i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

7. Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.

8. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

9. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Ostygniętą galaretkę wylać na wierzch sernika i ozdobić malinami. Sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem Sernik malinowy na zimno można ozdobić listkami melisy lub mięty.

Smacznego:)

Sernik malinowy na zimno

Sernik malinowy na zimno

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

33 komentarze do “Sernik malinowy na zimno”

  1. sernik obłęd, niestety mam 2 ale…
    po pierwsze żelatyna zbija się w grudki, a po drugie wychodzi bardzo niski. Poradziłam sobie na szczęście zmieniłam tortownię na mniejszą i dodałam żelatynę zalaną wrzątkiem. A i spód rzeczywiście się kruszył więc dodałam więcej masła.
    \Pychota :)

    Odpowiedz
  2. Mój serniczek miał konsystencję i smak dobry .Niestety spód bardzo się kruszył.Dzielony na kawałki stracił ładny wybląd.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. hm… Jak dodaje Pani ciepłą żelatynę do masy serowo-malinowej to najlepiej wymieszać całość mikserem na średnich obrotach, wtedy żelatyna dobrze się rozprowadzi i nie powinno być żadnych grudek, przy takiej ilości soku owocowego nie powinna od razu stężeć, nie powinno być grudek, dobrze też żeby żelatyna była ciepła, ale nie gorąca,
    i jeszcze raz podkreślę, że trzeba ją energicznie, szybko wymieszać z masą, dlatego sugeruję mikser,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Właśnie zjadłam pierwszy kawałek sernika z tego przepisu. W smaku jest obłędny, tylko konsystencja jakaś taka trochę nie taka :P Czy mogłaby Pani powiedzieć jak dokładnie obchodzić się z żelatyną żeby rozprowadziła się równomiernie, nie zbiła w grudki i sprawiła że ciasto będzie sztywniejsze? Bo przeczuwam że 6 łyżeczek to ilość odpowiednia tylko ja coś robię źle :/ Do tej pory sernik na zimno robiłam może 2-3 razy i czuję się zniechęcona bo uparcie nie wychodzi a z innymi deserami nie miewam często takich problemów :P

    Odpowiedz

Dodaj komentarz