Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Wspaniale smakuje, tak delikatnie i fantastycznie, malinami. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całości. Sernik u mnie zniknął błyskawicznie i dostał całą masę pochwał:) Choć dodajemy maliny w całości, to podczas jedzenia pestki w ogóle nie przeszkadzają. Do spodu możemy dodać ciasteczek amaretti zamiast owsianych, ale nigdzie nie mogłam ich dostać. Jeśli chodzi o przepis, jest to jeden ze zwycięskich przepisów ostatniego konkursu „lekkie, owocowe pyszności na lato”. Przepis dostałam od Pani Magdaleny Sławickiej –
(troszkę go tylko zmodyfikowałam), bardzo dziękuję:). Polecam…
Sernik malinowy na zimno
Składniki:
100g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych (możemy również użyć amaretti)
100g biszkoptów
120g masła
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka „Wieluń-Mój ulubiony”)
500 g świeżych malin
6 łyżeczek żelatyny
6-8 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wierzch:
1 galaretka o smaku owoce leśne (może też być truskawkowa lub malinowa)
maliny do ozdoby
listki mięty lub melisy
1. Ciastka i biszkopty zmielić na piasek (lub dobrze pokruszyć).
2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Dodać je do pokruszonych ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem, tylko dno. Równomiernie rozprowadzić i docisnąć.
3. Maliny obrać, delikatnie umyć i zmiksować na mus.
4. Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać 5 łyżkami wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.
5. Do dużej miski przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i utrzeć mikserem, aż ser zrobi się kremowy, gładki.
6. Do sera dodać mus z malin i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
7. Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.
8. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
9. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Ostygniętą galaretkę wylać na wierzch sernika i ozdobić malinami. Sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem Sernik malinowy na zimno można ozdobić listkami melisy lub mięty.
Smacznego:)
Wczoraj zrobiłam sernik z malinami . Jest to możliwe że źle została wynieszana zelatyna z serem i do końca sie nie ściela masa?
W cieście się zrobiły ala takie grudki i masa się nie ściela taka jest rozlazła i ciasto się rozpada ;(. Co złe zrobiłam?
Witam.Czy jak dam 700g musu z malin na 1kg sera,to powinnam zwiekszyc ilosc zelatyny? Jesli tak,to o ile?