Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Wspaniale smakuje, tak delikatnie i fantastycznie, malinami. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całości. Sernik u mnie zniknął błyskawicznie i dostał całą masę pochwał:) Choć dodajemy maliny w całości, to podczas jedzenia pestki w ogóle nie przeszkadzają. Do spodu możemy dodać ciasteczek amaretti zamiast owsianych, ale nigdzie nie mogłam ich dostać. Jeśli chodzi o przepis, jest to jeden ze zwycięskich przepisów ostatniego konkursu „lekkie, owocowe pyszności na lato”. Przepis dostałam od Pani Magdaleny Sławickiej –
(troszkę go tylko zmodyfikowałam), bardzo dziękuję:). Polecam…
Sernik malinowy na zimno
Składniki:
100g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych (możemy również użyć amaretti)
100g biszkoptów
120g masła
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka „Wieluń-Mój ulubiony”)
500 g świeżych malin
6 łyżeczek żelatyny
6-8 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wierzch:
1 galaretka o smaku owoce leśne (może też być truskawkowa lub malinowa)
maliny do ozdoby
listki mięty lub melisy
1. Ciastka i biszkopty zmielić na piasek (lub dobrze pokruszyć).
2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Dodać je do pokruszonych ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem, tylko dno. Równomiernie rozprowadzić i docisnąć.
3. Maliny obrać, delikatnie umyć i zmiksować na mus.
4. Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać 5 łyżkami wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.
5. Do dużej miski przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i utrzeć mikserem, aż ser zrobi się kremowy, gładki.
6. Do sera dodać mus z malin i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
7. Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.
8. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
9. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Ostygniętą galaretkę wylać na wierzch sernika i ozdobić malinami. Sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem Sernik malinowy na zimno można ozdobić listkami melisy lub mięty.
Smacznego:)
Wygląda b. elagancko i smakowicie :-)
Wygląda bardzo lekko:)
Uwielbiam Pani ciasta, właśnie przemknęła mi myśl aby wyskoczyć gdzieś po malinki i zrobić takie dobroci na niedziele :) Jest Pani czystą inspiracją :)
Przepiękny ten sernik, zdjęcia cudne!
Bardzo miło mi to słyszeć a raczej czytać:) dziękuję
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Właśnie zjadłam pierwszy kawałek sernika z tego przepisu. W smaku jest obłędny, tylko konsystencja jakaś taka trochę nie taka :P Czy mogłaby Pani powiedzieć jak dokładnie obchodzić się z żelatyną żeby rozprowadziła się równomiernie, nie zbiła w grudki i sprawiła że ciasto będzie sztywniejsze? Bo przeczuwam że 6 łyżeczek to ilość odpowiednia tylko ja coś robię źle :/ Do tej pory sernik na zimno robiłam może 2-3 razy i czuję się zniechęcona bo uparcie nie wychodzi a z innymi deserami nie miewam często takich problemów :P
hm… Jak dodaje Pani ciepłą żelatynę do masy serowo-malinowej to najlepiej wymieszać całość mikserem na średnich obrotach, wtedy żelatyna dobrze się rozprowadzi i nie powinno być żadnych grudek, przy takiej ilości soku owocowego nie powinna od razu stężeć, nie powinno być grudek, dobrze też żeby żelatyna była ciepła, ale nie gorąca,
i jeszcze raz podkreślę, że trzeba ją energicznie, szybko wymieszać z masą, dlatego sugeruję mikser,
pozdrawiam serdecznie
Wooow! Wygląda obłędnie :)!
mam pytanie, czy spód należy podpiec czy rzeczywiście ma być tylko z samych pokruszonych ciastek i masła?
spód ma być tylko z samych pokruszonych ciastek i masła, nic nie podpiekamy,
pozdrawiam
Mój serniczek miał konsystencję i smak dobry .Niestety spód bardzo się kruszył.Dzielony na kawałki stracił ładny wybląd.Pozdrawiam
przykro mi, ale cieszę się, że smakował,
pozdrawiam
Maliny obrać?
sernik obłęd, niestety mam 2 ale…
po pierwsze żelatyna zbija się w grudki, a po drugie wychodzi bardzo niski. Poradziłam sobie na szczęście zmieniłam tortownię na mniejszą i dodałam żelatynę zalaną wrzątkiem. A i spód rzeczywiście się kruszył więc dodałam więcej masła.
\Pychota :)
cieszę się, że smakował i się udał, przykro mi z powodu żelatyny, pozdrawiam ciepło
ciasto będzie wysokie ??
takie średnie, nie za wysokie, pozdrawiam
Aby uniknac grudek z zelatyny w ciescie nalezy najpierw dodac troche masy do zelatyny wymieszac a pozniej polaczyc wszystko razem To niezawodny sposob ;-) Rewelacyjna strona :-) Sernik przepyszny :-)
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
wygląda cudowanie! Można użyć truskawek zamiast malin?
tak, można, pozdrawiam
Zabraklo mi zelatyny czy moge dodac galaretke w proszku?
myślę, że tak tylko proszę jej dodać trochę więcej niż żelatyny, pozdrawiam
Jutro urodziny siostry wiec dzis biore sie za to cudenko :) mam nadzieje ze nie moze sie nie udac :) juz mi slinka kapie xD
życzę smacznego i dobrej zabawy, pozdrawiam serdecznie :)
No oczywiscie ze wyszlo pieknie :) balam sie ze nie stezeje, bo byl bardzo lejacy ale nic podobnego, jak malowany :D
kupilam za duzo malin i zostaly jeszcze na rolade z biala czekolada i malinkami, juz robilam i jest BOSKA! totez zaraz robie znowu :D Dziekuje!
Jak ktos wymysli cukier bez kalorii to prosze o kontakt, bo zaczelam lasuchowac :D
Acha! Mam w rodzinie diabetyka, czy masz jakis przepis ktorym moglabym zaskoczyc ta osobe?
dopiero zaczynam się rozkręcać jeśli chodzi o przepisy dla diabetyków i tylko mam dwa tak naprawdę
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-maki-pelnoziarnistej-z-owocami-bez-cukru.html
http://www.malacukierenka.pl/ciasteczka-czekoladowo-waniliowe-dla-diabetykow.html
cieszę się bardzo, że sernik się udał, życzę smacznego:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
dziekuje :)
ciezko zrobic ciasto dla diabetyka zeby nie bylo mdle. Na pewno wyproboje te 2 przepisy i z niecierpliwoscia czekam na nastepne :)
Właśnie przed chwilą zrobiłam ten sernik.Teraz tężeje w lodówce. Napewno będzie smakowity. Sam wygląd zachęca do jedzenia. Tylko ja użyłam serkow naturalnych z ,,BIELUCHA,, Dziękuję za przepis.
Robiłam na weekend. Przepyszny! Kolejny super przepis do zapamiętania:)
bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Witam.Czy jak dam 700g musu z malin na 1kg sera,to powinnam zwiekszyc ilosc zelatyny? Jesli tak,to o ile?