Na straganach pojawiły się ostatnio nieduże, zielone cukinie. Są świetnym składnikiem leczo, ale przekonałam się ostatnio, że nie tylko:) Upiekłam bardzo smaczne ciasto z dodatkiem tego warzywa i z suszoną żurawiną. Ciasto jest wilgotne, z wierzchu chrupiące, delikatnie cynamonowe, świetnie uzupełnia je kwaskowata żurawina. Apetycznie się prezentuje, w przekroju widać zieloną skórkę cukinii i czerwonawą żurawinę. Ciasto dosyć się kruszy, dlatego proponuję pokroić je w dość grube plastry. W smaku rewelacyjne, szczególnie jeszcze odrobinę ciepłe. Polecam…
Ciasto z cukinią i żurawiną
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
200g masła w temperaturze pokojowej
180g cukru
2 jajka
200g startej na grubych oczkach cukinii razem ze skórką
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
100g suszonej żurawiny
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem.
2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty.
Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jaju, po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki dobrze się połączą.
3. Cukinię dobrze osączyć w dłoniach.
4. Do maślanej masy dodać mąkę, osączoną cukinię i żurawinę, składniki dokładnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w dość grube plastry.
Udanych wypieków:)
Babka rzeczywiście trochę się kruszy, fajnie że uprzedziłaś, bo bym sobie zarzucała…😉
Ale w smaku pyszna, jeszcze nie raz do tego przepisu wrócę. Dziękuję
Można zastąpić masło olejem ?
tak można, pozdrawiam
Zaskakująco smaczne ciasto, które pozwoliło mi zużyć cukinię z klęski urodzaju w innej formie, niż obiadowa :) Piecze się dość długo (u mnie jakieś 65 – 70 minut w dobrze nagrzanym piekarniku), ale poza tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Cukinia bardzo orzeźwia i ciekawie nasącza całość, a przy tym nie nadaje wyraźnego warzywnego posmaku. Dziękuję za kolejną porcję kulinarnego natchnienia :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
myślę, że można dać mąkę orkiszową, pozdrawiam
Czy może być mąka orkiszowa zamiast pszennej? Niestety, rzadko już korzystam z Pani przepisów, bo okazało się, że nie powinnam spożywać mąki pszennej :(
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie