Ciasto milionera z orzechami

Nie wiem, czy to na pewno ciasto milionera, ale na pewno ma milion kalorii:) Bardzo smaczne i słodkie, na kruchym cieście, z gęstym karmelem, orzechami i dużą ilością czekolady. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Do mojego ciasta milionera dodałam solonych orzeszków ziemnych i uważam, że świetnie wszystko razem smakowało. Miało specyficzny smak, ale nie było czuć soli. Oczywiście możemy użyć orzeszków nie solonych lub innych orzechów, polecam laskowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapraszam na film (przepis ze strony taste ).

Przepis z FILMEM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Ciasto milionera z orzechami 1

Ciasto milionera z orzechami
Składniki:
Ciasto:
190g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
120g masła roztopionego
Karmel:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
70g jasnego brązowego cukru
60g masła
Wierzch:
150g orzeszków ziemnych, użyłam solonych (możemy użyć dowolnych orzechów, laskowe będą świetne)
200g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (możemy też użyć mlecznej)
80ml śmietanki kremówki

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

Ciasto:
2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wlać masło, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 28x15cm lub 30x13cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

Karmel:
5. W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, dodać masło i cukier, podgrzewać, mieszając. Kiedy masa zacznie delikatnie wrzeć, zmniejszyć ogień na najmniejszy i ciągle mieszając, trzymać ją tak przez 8 minut (zobacz FILM).

6. Na upieczone ciasto wylać karmelową masą i wstawić je z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 1-2 godziny do ostygnięcia.

Wierzch:
7. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi.

8. Ciasto z masą karmelową posypać orzeszkami i polać czekoladą, równomiernie ją rozprowadzić i odstawić ciasto na parę godzin, żeby czekolada stężała (można włożyć do lodówki, ale proszę wyciągnąć je pół godziny przed podaniem).

9. Ciasto podajemy pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

(zobacz FILM)

Ciasto milionera z orzechami 2

Ciasto milionera z orzechami 3

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Ciasto milionera z orzechami”

  1. ciasta jest malo, wychodzi strasznie cienkie i zbyt mocno czuc maslo, dalam o polowe mniej cukru do ciasta, nie dalam cukru wcale do masy mlecznej, ktorej zreszta tez dalam niemal polowe mniej, mimo to wciaz za slodkie

    Odpowiedz
  2. Wlasnie robie w formie mazurka. Taka moja wariacja. Dodam troche zurawiny rodzynek i migdalow a na wierzch palemka z platkow migdalowych. Dam znac czy innym smakowalo Wesolych Świąt

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam. Po pierwsze – bardzo słodkie, aż niemożliwe do zjedzenia. Po drugie – w cieście bardzo czuć masło :/ Ten placek to przegięcie jeśli chodzi o cukier. Jeśli masz ochotę na baton to nawet kawałek tego ciasta to zbyt wiele.

    Odpowiedz
  4. Ale orzeszki ziemne to nie orzechy. Orzechy rosną na drzewach, a orzeszki ziemne w strąkach pod ziemią.
    Zatem w nazwie wypadało by dodać „ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi”. To istotna różnica kulinarna!

    Ok, gdyby tam były orzechy laskowe, macadamia, włoskie, pecan, brazylijskie. Proszę o tym pamiętać.

    Odpowiedz
    • Nie wiem, jak reszta, ale ja obowiązkowo będę o tym rozmyślać przy zjadaniu ciasta. To bardzo ważna kwestia, kluczowa!, bez tej wiedzy ciasto smakuje zapewne zdecydowanie gorzej. Dziękuję za uświadomienie!

      Odpowiedz
  5. beata: – nie ma w cieście jajek, myślę że nie za bardzo, radzę użyć mleka słodzonego skondensowanego, będzie lepsze,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  6. Dopiero co wyjęłam z lodówki, ale nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam kawałek… pychotka super ciasteczko, z pewnością zagości nie jeden raz na domowym stole ;D. Polecam

    Odpowiedz
  7. wydaje mi się, że tak samo jest słodki, różnica jest pewnie jakaś znikoma:) ale tak o 10g może Pani dać mniej cukru,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Ciasto wygląda naprawdę zabójczo :) Czy orientuje się może Pani ile odpowiednio mniej powinnam użyć cukru jeśli chciałabym użyć białego? Zdaje mi się, że brązowy jest mniej słodki, ale mogę się mylić :)

    Odpowiedz
  9. Zgadzam się, musi być pyszne. Przepis zapamiętany, pewnie niedługo wypróbuję. Spód to nie jest tradycyjne kruche ciasto, nie trzeba go zagniatać, wystarczy tylko wymieszać składniki?

    Odpowiedz
  10. …widzisz i nie grzmisz;-) tyle kalorii;-) ale ciasto warte grzechu:) wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje aż nie mogę śliny powstrzymać:) muszę je koniecznie zrobić:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz