Nie wiem, czy to na pewno ciasto milionera, ale na pewno ma milion kalorii:) Bardzo smaczne i słodkie, na kruchym cieście, z gęstym karmelem, orzechami i dużą ilością czekolady. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Do mojego ciasta milionera dodałam solonych orzeszków ziemnych i uważam, że świetnie wszystko razem smakowało. Miało specyficzny smak, ale nie było czuć soli. Oczywiście możemy użyć orzeszków nie solonych lub innych orzechów, polecam laskowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapraszam na film (przepis ze strony taste).
Przepis z FILMEM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto milionera z orzechami
Składniki:
Ciasto:
190g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
120g masła roztopionego
Karmel:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
70g jasnego brązowego cukru
60g masła
Wierzch:
150g orzeszków ziemnych, użyłam solonych (możemy użyć dowolnych orzechów, laskowe będą świetne)
200g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (możemy też użyć mlecznej)
80ml śmietanki kremówki
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.
Ciasto:
2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wlać masło, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 28x15cm lub 30x13cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Karmel:
5. W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, dodać masło i cukier, podgrzewać, mieszając. Kiedy masa zacznie delikatnie wrzeć, zmniejszyć ogień na najmniejszy i ciągle mieszając, trzymać ją tak przez 8 minut (zobacz FILM).
6. Na upieczone ciasto wylać karmelową masą i wstawić je z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 1-2 godziny do ostygnięcia.
Wierzch:
7. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi.
8. Ciasto z masą karmelową posypać orzeszkami i polać czekoladą, równomiernie ją rozprowadzić i odstawić ciasto na parę godzin, żeby czekolada stężała (można włożyć do lodówki, ale proszę wyciągnąć je pół godziny przed podaniem).
9. Ciasto podajemy pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Omnomnomnom.! Ślinotoku dostałam;P
o rany, aż ślinka cieknie! nabrałam na nie ochoty:)
…widzisz i nie grzmisz;-) tyle kalorii;-) ale ciasto warte grzechu:) wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje aż nie mogę śliny powstrzymać:) muszę je koniecznie zrobić:)
Zgadzam się, musi być pyszne. Przepis zapamiętany, pewnie niedługo wypróbuję. Spód to nie jest tradycyjne kruche ciasto, nie trzeba go zagniatać, wystarczy tylko wymieszać składniki?
Yumi, ale bym schrupala!
Wioleta: – tak, wystarczy tylko wymieszać, pozdrawiam
Ale wyglada pysznie! Mnaim! Idealne do weekendowej kawy! :))
Miliony to to ciasto ma kalorii. :D
Zjadłbym z przyjemnością. :)
Ciasto wygląda naprawdę zabójczo :) Czy orientuje się może Pani ile odpowiednio mniej powinnam użyć cukru jeśli chciałabym użyć białego? Zdaje mi się, że brązowy jest mniej słodki, ale mogę się mylić :)
wydaje mi się, że tak samo jest słodki, różnica jest pewnie jakaś znikoma:) ale tak o 10g może Pani dać mniej cukru,
pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź :)
wygląda przepysznie!
Wyszło świetnie, przepyszne :)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre zrobiłam go wczoraj pozdrawiam serdeczne ;)
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
Mam pytanie, jakiego mleka skondensowanego użyłaś?
Gotowego czy sama gotowałaś?
gotowego z puszki,
pozdrawiam
Dopiero co wyjęłam z lodówki, ale nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam kawałek… pychotka super ciasteczko, z pewnością zagości nie jeden raz na domowym stole ;D. Polecam
:) wspaniale, bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
A jaki wymiar brytfanny?
użyłam blaszki o wymiarach 28x15cm lub 30x13cm,
pozdrawiam serdecznie
A nie ma w cieście jajka?
a czy karmel gotowy z puszki sprawdzi się?
beata: – nie ma w cieście jajek, myślę że nie za bardzo, radzę użyć mleka słodzonego skondensowanego, będzie lepsze,
pozdrawiam ciepło
mam pytanie- mleko słodzone skondensowane płynne a nie ugotowane na karmel tak? nie bardzo rozumiem:)
nie ugotowane na karmel, ma być z puszki płynne,
pozdrawiam ciepło
Mam pytanko?Ta puszka z mleka to „GOSTYŃ” taka firma? A ile ml?
ile ml to nie wiem, ale to taka właśnie puszka mleka „GOSTYŃ”, pozdrawiam
A czy ten przepis sprawdzi się w tortownicy o średnicy 23 cm?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można zamiast orzechow uzyc słonecznika?
hm… chyba tak, pozdrawiam
Milion kalorii więc idealne na święta, wygląda obłędnie, zapisałam przepis i z chęcią wypróbuję.
a czy zamiast mleka skondesowanego mozna uzyc gotowego kajmaku ?
myślę, że tak pozdrawiam
Ale orzeszki ziemne to nie orzechy. Orzechy rosną na drzewach, a orzeszki ziemne w strąkach pod ziemią.
Zatem w nazwie wypadało by dodać „ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi”. To istotna różnica kulinarna!
Ok, gdyby tam były orzechy laskowe, macadamia, włoskie, pecan, brazylijskie. Proszę o tym pamiętać.
Nie wiem, jak reszta, ale ja obowiązkowo będę o tym rozmyślać przy zjadaniu ciasta. To bardzo ważna kwestia, kluczowa!, bez tej wiedzy ciasto smakuje zapewne zdecydowanie gorzej. Dziękuję za uświadomienie!
Zrobiłam , wyszło pysznie , masę karmelową piekłam 3 minuty krócej niz w przepisie
Upiekłam ale dałam o połowę mniej cukru do ciasta i do masy i wyszło bardzo dobre taki swojski snikers. POLECAM !
Cieplutko pozdrawiam. :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam. Po pierwsze – bardzo słodkie, aż niemożliwe do zjedzenia. Po drugie – w cieście bardzo czuć masło :/ Ten placek to przegięcie jeśli chodzi o cukier. Jeśli masz ochotę na baton to nawet kawałek tego ciasta to zbyt wiele.
Wlasnie robie w formie mazurka. Taka moja wariacja. Dodam troche zurawiny rodzynek i migdalow a na wierzch palemka z platkow migdalowych. Dam znac czy innym smakowalo Wesolych Świąt
Witam , mleko skondensowane słodkie jest bardzo słodkie…więc ten cukier jest konieczny jeszcze do mleczka???Dziękuję.
ciasta jest malo, wychodzi strasznie cienkie i zbyt mocno czuc maslo, dalam o polowe mniej cukru do ciasta, nie dalam cukru wcale do masy mlecznej, ktorej zreszta tez dalam niemal polowe mniej, mimo to wciaz za slodkie