Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
myślę, że około 2/3 szklanki, pozdrawiam
Witam, czy masło można zastąpić olejem, a jeśli tak to ile oleju zamiast 200 g masła?
może Pani wykorzystać przepis, ale BEZ kopiowania słowo w słowo i BEZ kopiowania zdjęć, pozdrawiam
Ciasto pycha. Czy mogę umieścić przepis na moim blogu ? oczywiście podam źródło skąd takie pyszności pochodzą.
Czy nie ma zakalca poprzez zatopienie w cieście owoców?
takie które będzie miało 82-83% tłuszczu, pozdrawiam
Jakie masło najlepiej dać
Upiekłam to ciasto i wyszło dobre ale trochę takie zbite nie takie puszyste jak zachwalacie, może coś nie tak zrobiłam?
Swietny , przepis , do wieczora zostanie pewnie wspomnienie . Pozdrawiam
agnes: – może być po pokrojeniu,
Karolina: – cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Truskawki opruszyć przed pokrojeniem?? Chyba po pokrojeniu?
Przepis godny polecenia. Ciasto wyszło świetne :)
Robię już drugi raz, wychodzi super smaczne ! <3 Pozdrawiam
cieszę się, że smakowało:) to będziemy biegać, pozdrawiam serdecznie :)
Miazga zniknęło w 15 minut od jutra dieta:) zamiast masla dalam olej cudo cudo cudo. Natalia jak przytyje chociaz 1 kg to inaczej bedziemy rozmawiać:)