Puszyste ciasto z truskawkami

Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.

2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.

4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.

6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Zapraszam na FILM.

puszyste ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

356 komentarzy do wpisu „Puszyste ciasto z truskawkami”

  1. Zrobiłam z przepisu , dałam na 180 stopni, po czym zmniejszyłam na 160 i po 40 min ciasto było spalone . Coś nie tak z tym czasem i temperatura pieczenia

    • Może po prostu kiepski piekarnik? U mnie piekarnik pokazuje 180 st a w rzeczywistości jest 200! Doszłam do tego po kilku spalonych ciastach, kupiłam termometr wewnetrzny do piekarnika i nastawiam wg niego a nie piekarnikowego :)

  2. A mi nie smakuje – suche bardzo
    Robilam ostatnio tez tego typu ale jogurtowe – moglabym zjesc pol blachy od razu. A tu po jednym kawalku nie mam ochoty na wiecej

  3. Czasem lubię coś upiec, nie mam doświadczenia i staram się trzymać przepisów – czasem wyjdzie, czasem nie. Rozwala mnie takie 2 i 1/4 szklanki. Co to jest szklanka? 180ml, 220ml czy 250ml? A mąkę to już najlepiej w gramach. Ale jak ktoś nie ma wagi, a ma tą swoją szklankę co nie wie ile ma ml. To można przesypać torebkę (500g) mąki szklankami i dowiedzieć się ile jest w tej szklance gram.

    • Proszę się nie czepiać. Wiadomo, że szklanka to 250 ml. Tak się przyjęło chyba od zawsze i wiele przepisów jest i było podawane w szklankach. Dziwne, że nagle zaczęło to przeszkadzać tylu osobom. Poza tym jest masa kalkulatorów kuchennych dzięki czemu można sobie wszystko przeliczyć w sposób bardzo prosty i nie wymagający zbyt wiele wysiłku, a tylko odrobiny chęci.

  4. Upiekłam dziś z połowy porcji w keksówce 30×12. Piekłam 45 min. w 170 st, (nie na samym dole, o jeden poziom wyżej). Wyrosło pięknie, wyszło bez zakalca, dość smaczne, jak biszkopt z tłuszczem :). Mój partner woli bardziej suche ciasta, więc mu bardzo smakowało, ja chyba wolałabym bardziej wilgotne – myślę, że spróbuje dodać więcej owoców następnym razem.

  5. 35 min przy tej temp. Wystarczy później zaczyna się przypalac. Ja piekłem grzałka góra i dół na środkowej półce

  6. Dziękuję za wspaniały przepis. Myślę, że te wszystkie niemiłe komentarze są nie ma miejscu. A ciasto jest mistrzowskie. Pozdrawiam

  7. to ciasto piekl facet -dziwie sie wam —-sory kobiety –ze nie znacie metody na suchy patyk – jezeli tego nie znacie -to przypalicie herbate – a kawa wyjdzie wam lura –kogo -taka kawa pczestujecie –chyba wroga –albo kochanke meza

  8. Ciasto jest pyszne! :-D Pulchne, delikatne, odpowiednio wilgotne. Wymieszałam truskawki z jagodami. Proponuję spróbować też tę wersję! Dziękuję za przepis! A wszystkim, którym się przypala, proponuję nie sugerować się dokładnie podanym czasem pieczenia, tylko sprawdzać stopień upieczenia drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wbić głęboko w środku ciasta, wyjąć, dotknąć palcami, jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. ;-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.