Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
Dziś zrobiłam pierwszy raz ciasto z truskawkami i wyszło boskie , przepis daje do ulubionych.
Śiwetne to ciasto, pozdrawiam
Ludzieee !!! Jestem chłop !!! Spróbowałem i wyszło !!! Może dlatego że moja robota wyglądała tak: kuchnia, komputer, kuchnia, komputer i tak w kółko żeby czegoś nie zrobić inaczej jak na filmie, no i udało się, ciasto rewelacja !!!
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
U mnie koło domu dojrzewają teraz maliny. A gdybym użyła malin zamiast truskawki, to też będzie ten placek tak pyszny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto jest pyszne! :-D Pulchne, delikatne, odpowiednio wilgotne. Wymieszałam truskawki z jagodami. Proponuję spróbować też tę wersję! Dziękuję za przepis! A wszystkim, którym się przypala, proponuję nie sugerować się dokładnie podanym czasem pieczenia, tylko sprawdzać stopień upieczenia drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wbić głęboko w środku ciasta, wyjąć, dotknąć palcami, jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. ;-)
to ciasto piekl facet -dziwie sie wam —-sory kobiety –ze nie znacie metody na suchy patyk – jezeli tego nie znacie -to przypalicie herbate – a kawa wyjdzie wam lura –kogo -taka kawa pczestujecie –chyba wroga –albo kochanke meza
Piekłem w 160 stopniach bardzo dobre
Dziękuję za wspaniały przepis. Myślę, że te wszystkie niemiłe komentarze są nie ma miejscu. A ciasto jest mistrzowskie. Pozdrawiam
35 min przy tej temp. Wystarczy później zaczyna się przypalac. Ja piekłem grzałka góra i dół na środkowej półce
jaka blaszka
25x30cm pozdrawiam
Upiekłam dziś z połowy porcji w keksówce 30×12. Piekłam 45 min. w 170 st, (nie na samym dole, o jeden poziom wyżej). Wyrosło pięknie, wyszło bez zakalca, dość smaczne, jak biszkopt z tłuszczem :). Mój partner woli bardziej suche ciasta, więc mu bardzo smakowało, ja chyba wolałabym bardziej wilgotne – myślę, że spróbuje dodać więcej owoców następnym razem.
Jak już pisał ktoś wcześniej czas pieczenia nie jest właściwy, u mnie podobny efekt, ciasto przypalone
Dziś robiłam to ciasto temperatura taka jak w przepisie jednak po 40 min.ciasto spalone.
Czasem lubię coś upiec, nie mam doświadczenia i staram się trzymać przepisów – czasem wyjdzie, czasem nie. Rozwala mnie takie 2 i 1/4 szklanki. Co to jest szklanka? 180ml, 220ml czy 250ml? A mąkę to już najlepiej w gramach. Ale jak ktoś nie ma wagi, a ma tą swoją szklankę co nie wie ile ma ml. To można przesypać torebkę (500g) mąki szklankami i dowiedzieć się ile jest w tej szklance gram.
używam szklanki 250ml pozdrawiam
Proszę się nie czepiać. Wiadomo, że szklanka to 250 ml. Tak się przyjęło chyba od zawsze i wiele przepisów jest i było podawane w szklankach. Dziwne, że nagle zaczęło to przeszkadzać tylu osobom. Poza tym jest masa kalkulatorów kuchennych dzięki czemu można sobie wszystko przeliczyć w sposób bardzo prosty i nie wymagający zbyt wiele wysiłku, a tylko odrobiny chęci.
Zwykły biszkopt z truskawkami
Zdecydowanie nie biszkopt. Raczej ciasto babkowe…
Ciasto boskie, zrobiłam pierwszy raz dwie blachy od razu wyszło genialnie, pychotka
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć truskawek mrożonych? Nie załapałam się już dziś na świeże :c
myślę, że tak, pozdrawiam
Pyszne ciasto mi wyszło
A mi nie smakuje – suche bardzo
Robilam ostatnio tez tego typu ale jogurtowe – moglabym zjesc pol blachy od razu. A tu po jednym kawalku nie mam ochoty na wiecej
Tak czas pieczenia trzeba skrucic ja piekłam 50 min 180 stopni
Czy masło mozna zastąpić margaryna ?
tak można, pozdrawiam
A ja nie rozumiem dlaczego składniki ciasta jak mąka i cukier podawane są w szklankach. Pamiętam te czasy gdzie te szklanki do herbaty były jednakowe Ale teraz są różne i o różnej pojemnosci więc ja wolę przepisy gdzie składniki podawane są w bramach i mulilitrach itp. Pozdrawiam
o rany rany… szklanka ma 250 ml. Buziaczki
A ja zawsze wybieram przepisy że szklankami, szybko i wygodnie, :)
Zrobiłam z przepisu , dałam na 180 stopni, po czym zmniejszyłam na 160 i po 40 min ciasto było spalone . Coś nie tak z tym czasem i temperatura pieczenia
Może po prostu kiepski piekarnik? U mnie piekarnik pokazuje 180 st a w rzeczywistości jest 200! Doszłam do tego po kilku spalonych ciastach, kupiłam termometr wewnetrzny do piekarnika i nastawiam wg niego a nie piekarnikowego :)
Raczej z Twoim piekarnikiem
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Cisto z truskawkami jest pyszne i szybko się robi
Witam,
Mega ciasto. Puszyste, smaczne i szybkie
Polecam każdemu i dziękuje za przepis
Czy mogę dodać do ciasta banany zamiast truskawek???
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
ile ma dokladnie byc w szklance gram – kazdy kubek jest inny
używam miarki 250ml pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast truskawek można użyć malin? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Na pewno 1800*C ??? przez 55 min ?
a co z tym mlekiem? kiedy go dodac? :o
punkt 1. przepisu, pozdrawiam
Ciasto jest nawet smaczne ,lekkie i puszyste ,na wierzchu posypałam kakao i polożyłam całe truskawki-ale można było zmieszać kakao z ciastem pół na pół i byłoby kolorowsze .Super przepis polecam
Piekłam wyszedl super -polecam
Kocham to ciasto jak jest sezon to piecze się u nas conajmniej jedno w tygodniu
Ja uwielbiam gorące prosto z piekarnika…
super przepis ciasto smaczne i puszyste :)
Ciasto pycha POLECAM.
Po pierwsze ta temperatura i czas pieczenia są za wysokie… wyszedł mega suchotnik z przypalonym spodem. Nie wiem, skąd zachwyty tym ciastem, chyba, że każdy piecze inaczej niż w przepisie…
Robiłam to ciasto już kilka razy i ZAWSZE identycznie jak w przepisie. Za każdym razem wyszło idealne.
Moją piętą achillesową są ciasta ucierane, a to udało się wyśmienicie. jest puszyste i wilgotne. Wprawdzie miałam obawy, gdyż cukier rozpuściłam razem z masłem, mlekiem i cukrem wanilinowym, mimo to ciasto udało się w 100%. Na pewno będę go piekła jeszcze nie raz. Pozdrawiam. Ewa
zrobiłam na bezglutenowym miksie (zamiast białej mąki ) …wyszedł super puszysty i bardzo smaczny
Świetny przepis.
Łatwy, szybki , tani – do tego wyszedł sprężysty i puszysty. Super!
Czy to ciasto można upiec w blaszce 26×35 ? Czy wyjdzie za cienkie?
Chcialabym upiec ciasto w formie 20x20cm. Czy 40 min pieczenia wystarczy?
A dlaczego u mnie przy temp. 180 st. po 50 min jest już bardzo ciemne mimo że piekę niżej?
Mega dobre :D Co prawda zmieniłam mąkę na ryżową, dałam olej kokosowy i to 80g, mleka tez mniej ale zmieszałam trochę z wodą, cukru tez chyba 1/4 szklanki, ale zamiast cukru dodałam ksylitolu i nie dodałam 1 żółtka hah kombinacja ale i tak wyszło <3
Ciasto wyszło bardzo pyszne.
Ciasto fajnie urosło ale wyszło mi jakieś suche ,czy mogę coś z tym zrobić ,żeby było bardziej mokre?
I mam za swoje zaledwie zdążyłam upiec to przepyszne ciacho, a już za 2 godz. robiłam takie samo. Zabrakło dla wszystkich. Bardzo wielkie dzięki za pyszny przepis.
Co robię źle, że truskawki topią się w cieście i opadają na dno mimo że obsypuję je mąką?
A 2/3 szklanki mleka moze byc? Bo zle przeczytalam i dolalam za duzo mleka :/
Czy zamiast mala moze byc margaryną czy bedzie gorszy smak?
może być margaryna, nie będzie gorszy, pozdrawiam
Jakie masło zostało użyte w przepisie? Czy mam dodać zwykłe masło 82% takie jak do smarowania czy typy Kasia?
Pozdrawiam
zawsze używam do wypieków masła 82 lub 83% pozdrawiam serdecznie
Kasia to raczej margaryna, nie masło.
zrobiłam i polecam ciasto wyszło super
Właśnie się piecze .ale surowe wygladalo całkiem całkiem…
Czy moge dac więcej truskawek czy będzie za mokre ?
Robiłam w takiej blasze i ciasto trochę cienkie. Przydałby się przepis na takie ciasto na dużą blache
Witaj, czy można ciasto zamrozić? Czy straci na smaku?
nie wiem nigdy go nie mroziłam, pozdrawiam serdecznie
Piekłam dziś na Dzień Matki. Wyszło przepyszne. Polecam.
piecze się w piekarniku mam nadzieję że wyjdzię pyszny :)
Piekę dużo ciast. Ale ten przepis jest bardzo fajny. Ciasto wyszło baaaardzo puszyste i pyszne. Dzięki za przepis
Ciasto wyszło rewelacyjnie. Z pewnością zostanie naszym ulubionym. Gorąco polecam
Pyszne! Chyba nie może się nie udać :)
Pyszne ciasto udało się świetny przepis
Kurde ja robiłam tak jak w przepisie i mi nie wyszedł ponieważ zrobił się zakalec
Witam czy mozna zrobic w blaszcze 25×36 czy nie bardzo??
Podpinam się pod pytaniem o większą blaszkę? Czy zwiększyć składniki?
Ja upiekłam wczoraj w takiej i wyszło spoko :)
Witam serdecznie, mam pytanie czy moge zrobic z mieszanych owocow, tj. truskawki, borowki maliny?
myślę, że można zmieszać owoce, pozdrawiam
Upiekłam to ciasto z mąki orkiszowej tortowej i też wychodzi super
Polecam przepis :)
Witam, czy wyjdzie w tortownicy?
tak też uda się w tortownicy, pozdrawiam
Czy zamiast truskawek mogę dać śliwki?? Bardzo smakuje mi ciasto a truskawek nie mam…
tak tylko proszę użyć drobnych śliwek, pozdrawiam
Banalnie proste i dobre. Upiekło się w ok 35min w piekarniku z termoobiegiem….
Dzięki za przepis ;)
MEGA ciacho, łatwe do zrobienia, pyszne i puszyste. Rodzinka zachwycona – walczyli o ostatni kawałek ;) Z pewnością skorzystam z tego przepisu ponownie!
Dziś zrobiłam ciasto z Pani przepisu i jestem zachwycona, dodałam do ulubionych będę często piec bo jest szybkie.
W ciągu tygodnia zrobiłam je 2x – pyszne!! delikatne, nie za suche, nie za słodkie. Łatwe do wykonania, nawet z „pomocą” rezolutnego 4-latka ;)
Słowem: idealne!
Za pierwszym razem nie doczytałam, żeby je piec na dolnym poziomie piekarnika i pieklam na środkowym, dopiero ost 15 min na samym dole, natomiast drugie już wg wskazówek – i w sumie nie zauważyłam różnicy.
Następnego dnia nic nie traci na puszystości, zdecydowanie polecam !
Czy mogę użyć mrożonych truskawek i czy muszę je wcześniej odmrozic, pozdrawiam
ja bym je rozmroziła, pozdrawiam
Rabarbaru miało być oczywiście :)
można użyć rabarbaru, tylko proszę go zasypać cukrem i podstawić na około 2 godziny, to ciasto polecam:
https://malacukierenka.pl/ciasto-z-owocami-kruszonka.html
pozdrawiam serdecznie
Pyszne
Witam, piekłam w tym tygodniu ciasto z truskawkami wg. tego przepisu i wyszło wyśmienite mimo, że z pieczenia to ja raczej słaba jestem:) Mam do Pani pytanie czy można w tym przepisie zamiast truskawek użyć rabatu czy może poleca Pani któryś inny że swoich przepisów? Zależy mi na tym aby ciasto było takie wilgotne jak w tym przepisie.
Pozdrawiam
Marlena
Ciasto wyszło znakomite i przepyszne.Przepis rewelacja:).Mam pytanie czy zamiast truskawek można dać jagody:)?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pyszne. Zrobiłam z czterech jaj, bo tylko tyle miałam i w blaszce 25×25
Wyszło puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.
Dziękuję za szybki, prosty i smaczny przepis.Takie właśnie lubię najbardziej
Przepis bardzo dobry :) Niedługo będzie sezon na truskawki to z chęcią zrobię o ile mi się uda.
Ogólnie wydaje mi się, że jagody też będą dobrym pomysłem i nadadzą fajnego koloru.
Pieklam te ciaasto w 170st przez 45 minut. Wyszlo super ;)
Bardzo dobry przepis. Ciasto wyszło pyszne, szybkie w przygotowaniu a jeszcze szybciej znika z talerza :)
Ciasto pyszne – piekłam na środkowej blasze i po 40 min było gotowe. Wiem , że gorącego ciasta nie powinno się jeść , ale nie mogłam się powstrzymać . Ciasto pyszne i tanie.
Mnie również wyszło pyszne !!!
Ciasto wyszło znakomicie. I przepis bardzo łatwy.
A mi wyszedł zakalec ,ale tez bylo dobre :)
Właśnie zrobiłam. Ciasto pyszne. Tylko piekłam 45 min. Polecam
Pyszne, łatwe ciacho, idealne do herbatki. Nie wiem jak to się dzieje, bo nie jestem wybitnie dobra w pieczeniu, ale wszystkie przepisy z Małej cukierenki są świetne i zawsze mi ciasta wychodzą pyszne. Chce się żyć ;) Fantastyczne domowe wypieki :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Wlaśnie upiekłam . Studzi się . Moje upieklo sie znacznje szybciej ok 35 min . Ale mialo kolor i jest upieczone i pyszne . Na goraco tez pycha , musialam sprawdzić
Ciasto wyśmienite, lekkie i puszyste, pięknie wyrosło i truskawki nie opadły na dno. Teraz w piecu wersja z rabarbarem – mam nadzieję, że też wyjdzie. Pięknie dziękuję za przepis. Oby więcej takich sprawdzonych przepisów w sieci :-)
Ciasto jest meeega pyszne! Polecam!
Super ciasto polecam
Przepyszne ciasto!!!!
Zapomniałam o proszku do pieczenia a ciasto i tak było mega puszyste i nie opadło. Bardzo smaczne i proste.
A próbowaliście robić na formie od tarty ? :)
Wyszło znakomicie – pozdrawiam:)
Pyszne! Zawsze wychodzi pyszne, pozdrawiam
Witam, czy zamiast masła może być margaryna ? Np. Kasia ? Zamierzam zrobić ciasto teraz weekend :) pozdrawiam
tak może być Kasia, pozdrawiam serdecznie
A mozna dac mrożone owoce?
tak tylko proszę je wcześniej rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe ciasto truskawwkowe.Wlaśnie upiekłam i cała rodzinka się zajada.
Polecam wszystkim którzy lubią ciasta z owocami.
Gratulacje dla Pani!!!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
myślę, że tak też powinno się udać pozdrawiam serdecznie
Czy mozna użyć zamrożonych truskawek?
myślę, że powinno się udać ze śliwkami, tylko trzeba dać takie drobniejsze śliwki,
pozdrawiam serdecznie
ciasto jest rewelacyjne,ciekawe czy można zrobić je ze sliwkami. Z truskawkami i malinami już robilem.Goraco pozdrawiam.Waldek
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto upiekłam w trochę większej blaszce i z termoobiegiem (nie działa mi dolna grzałka w piekarniku), wyszło jak z obrazka. Warto zamiast cukru waniliowego dodać wanilię, jest jeszcze lepsze. Świetny przepis, bardzo dziękuję i pozdrawiam Autorkę :)
myślę, że powinno się udać, pozdrawiam
Juz raz mi to ciasto wyszło. Teraz chciałabym też upiec ale zamiast truskawki dać wisnie , myśli pani ze tez wyjdzie?
bardzo mi miło :) dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam z połowy porcji w tortownicy 21cm. Owoce to mieszanka truskawek, jagód i rabarbaru. Nie doczytałam przepisu i ciasto piekłam na środkowej półce piekarnika, dopiero ostatnie 15 min przeniosłam na przedostatnią półkę. Byłam pewna, że będzie zakalec bo robione na szybko z zimnymi owocami, pieczone nie tak jak trzeba ale wyszło baaaardzo puchate, wysokie i smakowite. Idealnie słodkie. Nawet cukru pudru już nie trzeba. Na drugi dzień nic nie traci na smaku.
Myślę, że spokojnie mogłam upiec w tortownicy 24cm i też by super wyszło. Niskie, ale równie puchate i bardziej owocowe. Ciasto jest mega proste, robi się szybko. Doskonałe gdy znajomi dzwonią że wpadną za godzinę ;) Polecam
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło
Upiekłam i jest wspaniałe bardzo dziękuję za przepis będę następne próbować z agrestem może też będzie takie dobre. Pozdrawiam
może być zakalec, pozdrawiam
Co jessli nie ubila mi się piana ? Czy ciasto wyjdzie ? Niestety robiłam blenderem i nie mogłam spodziewać się efektu sztywnej piany….
Ciasto rewelacyjne, domownicy zjedli w momencie :) na drugi dzien musialam upiec drugie;) probowalam tez z jagodami, ale niestety wyszedl maly zakalec. Dzisiaj sprobuje z malinami:) Pozdrawiam :)
Z ciast najlepiej wychodzą mi mielone ;) Do słodkości mam dwie lewe ręce a te ciasto wyszło Wyśmienite !!!!
Pycha !!!!
Dziekuje za przepis
Ogromnie się cieszę! Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczko super .
Bardzo puszyste i delikatne
Ciasto rewelacja.wyszlo super.obawiałam sie jak poczytałam komentarze o zakalcu:)Polecam!
Ciasto pyszne, puszyste i maslane… ciekawe co powie mąż :-)
Czy można zrobić z innymi owocami?
Dziękuję za przepis :-)
Pierwszy mój samodzielny wypiek i wyszedł bardzo dobrze :) mimo tego że dałam 2 i 1/2 szklanki mąki zamiast 2 i 1/4 (źle przeczytałam) Polecam!
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wyszlo znakomicie:)
Ciasto wyszło pyszne. Dziękuje za przepis.
helenka: – bardzo dziękuję! :) życzę smacznego,
Aaaa: – chyba tak,
pozdrawiam serdecznie
bardzo dziekuje za wspanialy przepis , ciasto z truskawkami.. Zaraz zabieram sie do pieczenia.. Przesylam duzo serdecznosci i dalszych osiagniec w pracy kulinarnej..
Czy można zastąpić mleko krowie mlekiem kozim?
Natalia: – bardzo się cieszę :)
Enia: – jak użyje Pani blaszki 25×35 to ciasto będzie niższe, może Pani piec trochę krócej,
pozdrawiam serdecznie
Czy podane proporcje będą odpowiednie również na odrobinę większą blaszkę? 25×35 w sumie to mała różnica – chyba
Pyszne, zaraz po upieczeniu najlepsze, bo wierzch jest chrupiący, a wnętrze taakie puszyste :):) Mąż właśnie sobie bierze trzecią porcję :D
Agusia: – najlepiej dodać pół na pół, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam! Ciasto jest przepyszne! Dziękuje za przepis!
Pozdrawiam
A ja mam pytanie , czy zamiast mąki przennej można użyć orkiszowej ? Pozdrawiam.
dziękuję za komentarze :) cieszę, że ciasto się udało! pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
To tylko do tych wszystkich, którzy piszą o zakalcu – kochani – przepisy mają to do siebie, że podają pewne średnie wartości… mąki są różne, jajka też… – trzeba używać rozumu… jeśli ciasto wyszło za rzadkie trzeba dodać mąki więcej – nie może być woda tylko jak na biszkopt – potem w czas pieczenia… – hm po to są patyczki, aby sprawdzić, czy nie ma zakalca… – ja dodaję dużo więcej truskawek niż w przepisie, bo lubię, ale robię trochę gęstsze ciasto i dłużej piekę – sprawdzając pod koniec czy nie ma surowego ciasta…
Jeśli ktoś nie rozumie procesu – najlepiej – bez ryzyka – idź człowieku do cukierni!! :D
Moje trochę mało słodkie i „przepieczone”… Ale bez zakalca!
Wlasnie upieklam..rewelacja..szybko sie robi..a smakuje wybornie
Z calego serca polecam
Dziekuje za przepis
– Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało,
– użyłam szklanki 250ml,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszlo przepyszne :) cudownie wyroslo niebo w gebie polecam wszystkim :)
Robilam dziś po raz pierwszy to ciasto i miałam pewne obawy, jak wyjdzie, bo często mi się zdarzają zakalce, ale wyszło super.
Chętnie wyprobuje inne przepisy.
Jaki jest przelicznik szklanek na gramy w tym przepisie?
bardzo dziękuję za miłe komentarze, życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Moje właśnie w piekarniku, jak narazie pięknie rośnie i cudownie pachnie! Nie mogę się doczekać! Mniam, mniam
super przepis wyszło mega fajnie dzieciaki zachwycone dziekuje !!!!!
Troche opini o zakalcach i powiem szczerze, ze cieszę sie, ze je zrobiłam. Jest piękne i pyszne:) Jak ktoś nie robi tak jak pisze to niech nie wystawia komentarzy. Pozdrawiam właścicielkę przepisu
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepis super, pierwszy raz dziś piekłam- ciasto pięknie wyrosło i jest przepyszne
Bardzo mi miło :) Ogromnie się cieszę! pozdrawiam serdecznie
…… po tych wszystkich komentarzach typu ,, zakalec,, , ,, nie wyrosło i suche ,, , ,, suche mlekiem trzeba popić ,, i znowu ,, zakalec ,, …. trochę się przeraziłam …. młoda już nie jestem i nie jedno ciasto w życiu piekłam , również z truskawkami , niestety ostatnio coraz częściej nie udawały się ….
miałam więc ochotę poszukać czegoś innego … ale postanowiłam że spróbuję i jak się nie uda to będzie to pierwsza i ostatnia próba …
Tym czasem …
Właśnie wyjęłam z piekarnika
MNIAM – jest jeszcze lekko ciepłe więc tylko skosztowałam z mężem i czekamy aż ostygnie ….
zaraz robię kawkę … ślinka mi cieknie … straszny ze mnie łasuch ….
A jedna uwaga dla pań które piszą że suche
ja piekłam w 180 stopniach , ale z termoobiegiem , ciasto piekło się 30 minut i 10 minut dochodziło w wyłączonym piekarniku
SUPER !!! DZIĘKUJĘ !!!
Pyszne ciasto, byc moze dalam troche wiecej proszku do pieczenia (poniewaz nie mam polskiego i nie jestem pewna proporcji) i zrobilam biszkopta w tortownicy, ale wyszedl fenomenalny, prawie polowe juz zjadlam :) na pewno powroce do tego przepisu
To wspaniale, bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz i życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie :)
Szukałam prostego ciasta – przez przypadek trafiłam na ten przepis. Jestem zachwycona efektem!!!! Przez ostatni tydzień robię je już 4 raz !!! 2 duże blachy córka zabrała na zbiórki harcerskie – robi tam FURRORĘ . Nam również bardzo smakuje i przede wszystkim zawsze wychodzi. Serdecznie dziękuje :) Pozwolę sobie wypróbować jeszcze inne przepisy- czekam na jagody bo przepięknie wygląda sernik z jagodami ….
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Robiłam ciasto, wszystko według przepisu. Wyszło rewelacyjnie!!! Puszyste, lekkie a do tego pyszne! Żadnego zakalca nie było i przyzwoicie urósł. Przepis jak najbardziej polecam tym którzy jeszcze go nie wypróbowali. A co do osób, ktorym wyszedł zakalec- trzeba dokładnie czytać i wykonywać tak jak jest napisane a żaden zakalec nie wychodzi. Polecam i dziękuję za przepis!!!!
Nie mam pojecia czemu mi nie wyrosło to ciacho jest dobre ale cieniutkie no i suche strasznie może jakaś rada dla mnie ogólnie mam problem z ciastami wychodza dobre nie zakalce ale ciekie moze cos zle robie sama nie wiem :-(
Moje ciasto wlaśnie siedzi w piekarniku … no i trzeba niestety czekać na efekty .
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, zdjęcie może Pani przysłać na adres:
[email protected]
dodam do galerii czytelników :)
pozdrawiam serdecznie
Żaden zakalec!! Jak się nie czyta ze zrozumieniem tylko mikserem się maksymalnie miksuje mąkę to wychodzi zakalec- na własne życzenie. Albo skladniki prosto z lodówy- podstawa niewiedzy.
Pyszne, puszyste, wilgotne- dałabym zdjęcie ale chyba nie można :/
Przepis super, podała mi go mama a i ja polecę go dalej! :)))
miło mi pozdrawiam serdecznie :)
Przepis dobry, prosty, szybki i tani. Dziękuję. Polecam
Suche, mlekiem trzeba popić żeby nie zatkało:/ myślałam że po pracy zrobię mężowi niespodziankę … no to aż sama się zdziwiłam –
Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Wspaniały! Właśnie się zajadam :) Zrobiłam wszystko jak w przepisie, wyszedł puszysty, nie za słodki, po prostu idealny. Aaa! I urósł na ponad 5cm. Polecam bardzo :)))
Zakalec i w smaku za bardzo jajeczny nic nie urósł nie polecam tego przepisu
powinni Cię skazać na karę chłosty za ten przepis. dzięki Tobie dowiedziałam sie co to zakalec. zjadłam pół ciasta, reszty nie dam rady. do wyrzucenia.
bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
Przepyszne!
Szybkie, lekkie,piękne! Dałam, jak to miewam w zwyczaju mniej cukru niz w przepisie i wyszedł idealny! Moje łasuchy wcinają juz na ciepło :) Dzieki za swietny, niedzielny przepis!
Mysle,ze niektórym wyszedł zakalec bo należny pamiętać zeby nie „przemiksować” mąki na koniec.
Polecam i pozdrawiam!
cieszę się Pani Aneto, dziękuję, pozdrawiam ciepło
ciasto wyszlo pyszne:)fajny i łatwy przepis:)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe ciasto!Biszkopt wysoki i puszysty
Palce lizać
Polecam
CIASTO PIĘKNIE WYGLĄDA ALE ZAKALEC OKROPNY WYSZEDŁ MASAKRA
Świetne! Robiłam pierwszy raz i jest doskonałe :)
może Pani użyć margaryny, też będzie pysznie, nie musi Pani dociskać jabłek, powinny się same w nim trochę zanurzyć,
pozdrawiam serdecznie
Witam!
Proszę mi powiedzieć czy mogę zastąpić masło klasyczną margaryną? Czy przez to może zmienić się smak ciasta?
A jeśli użyje jabłek to czy wystarczy ułożyć je na cieście czy lekko w nim zatopić?
Chce wypróbować przepis bo jak szybciutki a ciasto na pewno rewelacyjnie smakuje :-)
Zakalec pierwsza klasa! Jeszcze taki nigdy mi nie wyszedł :D
Za każdym razem wychodzi znakomity, ma zalety.. szybko się go przygotowuje , tani i bardzo smakuje mojemu mężowi :P przez żołądek o serca ;)
Piekny zakalec wyszedl.
a na dużą blachę jakie proporcje
to wspaniale, bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto zachwalane nie bez powodu. Wyszło faktycznie rewelacyjne! Zdecydowanie polecam osobom, które tak jak ja znikome doświadczenie w pieczeniu ciast, a dodatkowo nie przepadają za ciastem drożdżowym.
Zakalec mi wyszedl w srodku. Kto sie spieszy to sie ciastem nie nacieszy :-( trudno, jade w gosci z pustymi rekoma :-(
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Wyszlo puszyste I smaczne.polecam
tak może, pozdrawiam
Witam czy zamiast masla moze byc kasia do pieczenia ciast
myślę, że tak tylko małe kawałki, pozdrawiam serdecznie
Czy z rabarbarem małe kawałki piecze sie tak samo ?
Pyszne
bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobry przepis, wyszlo znakomicie.
myślę, że tak, najpierw bym je rozmroziła, pozdrawiam
pytanie czy do tego ciasta moge uzyc mrozonych truskawek? jesli tak to trzeba je najpierw odmrozic?
Wspaniale:) bardzo mi miło, dziękuję! pozdrawiam serdecznie
Super wyszedł bardzo smaczny
myślę, że tak,pozdrawiam
Czy zamiast truskawek świeżych mogą być mrożone .
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Właśnie wstawilam do piekarnika. Mąż przyniósł truskawki i trzeba było coś z nimi zrobić. Oby się udało. Dziękuje za przepis
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
ciasto rewelacyjne, nawet jak piekę z dwóch porcji to na drugi dzień wieczorem już go nie ma :)
piekłam je jeszcze z wiśniami (średnie) i z brzoskwiniami (b.dobre)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
zrobiłam ze śliwkami wyszło przepyszne! :)
myślę, że tak, tylko duże śliwki proszę pokroić na mniejsze kawałki, pozdrawiam
witam :) czy mogę dać zamiast truskawek śliwki? :)
tak, pozdrawiam
moge zamiast truskawek dac maliny???
lepiej jak składniki będą w temperaturze pokojowej, od palca nie zrobi się zakalec, pozdrawiam
Cukierenko, czy skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej czy schlodzone? I czy od zamaczania palcem truskawek w ciescie moze zrobic sie zakalec?
Ciasto wyszlo świetnie ! proste i baardzo smaczne ! znika w mig ! ;)
myślę, że około 2/3 szklanki, pozdrawiam
Witam, czy masło można zastąpić olejem, a jeśli tak to ile oleju zamiast 200 g masła?
może Pani wykorzystać przepis, ale BEZ kopiowania słowo w słowo i BEZ kopiowania zdjęć, pozdrawiam
Ciasto pycha. Czy mogę umieścić przepis na moim blogu ? oczywiście podam źródło skąd takie pyszności pochodzą.
Czy nie ma zakalca poprzez zatopienie w cieście owoców?
takie które będzie miało 82-83% tłuszczu, pozdrawiam
Jakie masło najlepiej dać
Upiekłam to ciasto i wyszło dobre ale trochę takie zbite nie takie puszyste jak zachwalacie, może coś nie tak zrobiłam?
Swietny , przepis , do wieczora zostanie pewnie wspomnienie . Pozdrawiam
agnes: – może być po pokrojeniu,
Karolina: – cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Truskawki opruszyć przed pokrojeniem?? Chyba po pokrojeniu?
Przepis godny polecenia. Ciasto wyszło świetne :)
Robię już drugi raz, wychodzi super smaczne ! <3 Pozdrawiam
cieszę się, że smakowało:) to będziemy biegać, pozdrawiam serdecznie :)
Miazga zniknęło w 15 minut od jutra dieta:) zamiast masla dalam olej cudo cudo cudo. Natalia jak przytyje chociaz 1 kg to inaczej bedziemy rozmawiać:)
Pyyyszne i piękne !!!
A w dodatku przygotowanie poszło jak po maśle :)
smacznego! pozdrawiam
właśnie piekę
Wypróbowałam dzisiaj. Rewelacyjne! Zdecydowanie polecam na letnie popołudnie :)
Halina: – przykro mi,
pozdrawiam serdecznie
zapomniałam dodać maki do truskawek-utonęły wszystkie
Kurczę no… nastawiłam się, że podołam i na przyjazd męża zrobię pycha ciacho… no ale mi nie urosło. Jednak ja jako totalnie zielona w sprawach pieczenia… na bank coś popierniczyłam :P ale takiego cienkiego kleksa też się zje ;) zaznaczę, że dokładnie oddzieliłam białka od żółtek, masło było schłodzone… mąkę dodawałam powoli i mieszałam ostrożnie łyżką.
Ciasto jest rewelacyjne
ok. juz widze ;)
jakie wymiary formy?
A mi truskawki wpadły do środka.
cieszę się, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wyszło idealnie, mniam. Będę robić też z innymi owocami.
hm… może troszeczkę, ale nie wiem czy nie wyjdzie wtedy gęste, zbite ciasto i tak jest już ono obciążone przez truskawki, pozdrawiam
A ja mam takie pytanie, czy moznaby dodać do niego czekoladę?
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie zrobiłam i jest przepyszne :) Truskawki co prawda są tylko na wierzchu ( nie opadły do ciasta) ale i tak jest wyśmienite. Dziękuję i pozdrawiam.
wspaniale! cieszę się bardzo, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam cieplo….Koniecznie musze napiasac, ze ciasto jest proste, a tak przepyszne, ze brak slow…stokrottne dzieki za przepis….Na pewno zawita to ciasto czesto w moim domu….pozdrawiam. …
zycze smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
W trakcie pieczenia mmm…. czuję już jego zapach :) super przepis pozdrawiam
cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam i wyszło pyszne :-) wszyscy się zajadali a to było pierwsze jakie robiłam.
można i myślę, że nie trzeba rozmrażać, bo owoce kładziemy na wierzch ciasta, pozdrawiam
można dodać mrożonych truskawek i czy należ je wcześniej rozmrozić ?
życzę smacznego! pozdrawiam
Dzisiaj będę robiła. Mmm już czuję ten smaczek :)
Dziekuje bardzo za ten przepis!! Ciasto robi sie bardzo szybko i latwo a w smaku jest przepyszne! :) cos czuje ze do jutra nie wytrzyma :D
Przepis rewelacyjny za każdym razem wychodzi próbowałem z jabłkami i śliwkami również znakomicie wyszło przepis uniwersalny pozdrawiam ;)
Ciasto bardzo pyszne robiłam z śliwkami polecam pyszne
Kryatyna
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można zastąpić truskawki np. wiśniami?
U mnie w dom robi się to ciasto od lat i znika w mig, szczególnie jak jest jeszcze ciepłe. Nazywamy je „Zatapianiec”, bo część owoców wciskamy w głąb ciasta, by były również w środku. Owoce, które wykorzystujemy: truskawki, maliny, śliwki, agrest, rabarbar, jabłka. Ważne, że jest to ciasto, które szybko się robi i chyba zawsze wychodzi :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Ciasto wyszło bardzo delikatne ;-), polecam wszystkim smakoszom truskawek ;-)
Super pyszne ciasto, muszę spróbować z innymi owocami:):)
Bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że ciasto smakowało i się udało! pozdrawiam serdecznie:)
Szukałam ciasta prostego a jednocześnie mocno pachnącego owocami i znalazłam Twoją stronę.
Upiekłam ciasto i wyszło po prostu pysznie :) dorzuciłam trochę malin i porzeczek czarnych bo miałam za mało truskawek i …pożarliśmy ciasto na pniu – jeszcze ciepłe :D
Witam ciepło! Ciasto jest przepyszne ! Rodzince tak smakowało ,że musiałam zrobić dwa ciasta w jeden weeckand !;-) dziękujemy za super przepis
Witam, dzisiaj robiłam z chłopakiem ciasto, wyszło super !!! od razu zaprosiłam sasiadów na kawe :) pół blachy juz nie ma. Polecam ten przepis :)
I kolejne przepyszne ciasto z Twojej strony. Właśnie jem z rodzinką jeszcze ciepłe :-)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
dziś robiłam ciasto z połowy porcji w prodiżu bo nie mam piekarnika. ciasto ciut opadło po wyłączeniu i truskawki nie „weszły” do środka. Jednakże smak jest super i powtórzę je jeszcze raz z innymi owocami… pozdrawiam.
twój przepis jej wspaniały właśnie robię ciacho tylko zamiast truskawek będą malinki wczoraj było z truskawkami tyle ze dodałam jeszcze letnie masło i mi piana opadła ale i tak było dobre nie było zakalca i elegancko wyrosło ..ale dzis już wszystko poszło ok …mój maż zachwycony że w końcu nie zakalec :D który był zmuszony jeść bo było mu szkoda wyrzucić pozdrawiam serdecznie . Patrycja Górska
Ciasto pyszne. Ja jednak zdecydowanie proponuję użycie łyżki przy dodawaniu mąki. Z lenistwa zrobiłam to mikserem (choć na najniższych obrotach) i mi pianka opadła. Mimo wszystko wyszło dobre, choć nie takie wysokie i nie tak puszyste.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam
Ciasto przepyszne :-) Dziękuję za przepis :-)
Lucy, Elżbieta – bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
super przepis kiedys robilam go na kazda niedziele i zapomnialam dzieki za odswiezenie.pozdrawiam Elzbieta
Dziś upiekam już trzecie ciasto, jest jeszcze ciepłe ale już widzę, że pięknie wyrosło i będzie puszyste.! Pierwsze które upiekłam wyszło trochę „zbite” choć bez zakalca ale to ja popełniłam błąd a mianowicie wpadło mi trochę żółtka do białek i od początku widziałam, że konsystencja ciasta nie jest taka jak powinna być. Więc przestrzegam inne panie, które zamierzają upiec to ciasto, że muszą je robić bardzo dokładnie a efekt będzie znakomity! Dziękuję Mała Cukierenko za przepis, będę go wykorzystywać do pieczenia ciast również z innymi owocami sezonowymi:)
Właśnie dziś robię
myślę, że tak pozdrawiam
Można użyć jabłek zamiast truskawek?
:) cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło faktycznie puszyste. Zero zakalca. Problem w tym, że truskawki nie opadły :) Ale kto by się tym przejmował?
Ciasto wyszło ok , wszystko super smaczne i puszyste. Uważam jednak ze ja w moim pr5zypadku , mimo iz zasypałam całe ciasto połówkami truskawek zrobiłam błąd, bo kupujac je dzis rano były bardzo piekne i suche przede wszystkim , przez co w konsekwencji po upieczeniu miałam duzo ciasta a jakby mało owoców.Bałam sie przesadzic , ze ciasto nie dzwignie tego cieżaru. Tak wiec powinnismy sie sugeroweavc tym czy truski sda po deczczu czy słońcu , to moje zdanie. Wszystko super , jutro mam to niekłamana przyjemnośc pracowac biore do pracy na wkupne , bo jestem nowa… hahahha, ,ale babki wszystko spałaszuja
Potwierdzam bardzo smaczne ciasto. Łatwe w przygotowaniu. Bałam się czy nie wyjdzie zakalec, ale udało się. Ważne żeby truskawki układać przekrojoną częścią na wierzch. Pycha. Próbowałam wcześniej upiec ciasto z truskawkami z innego przepisu, ale się nie udało – zakalec. Odkryłam przepis na Pani stronie i rewelacja.
Ciasto wyszło pyszne, szybko się je robi, pewnie też szybko zniknie ;) bardzo dziękuję za przepis :)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Właśnie czekam na efekt końcowy:-)
Właśnie wyjęłam ciasteczko z piekarnika, jestem bardzo ciekawa czy nie wyszedł zakalec, jak to mają w zwyczaju moje ciasta :). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie, przepis świetny :))
cieszę się, że ciasto się udało i smakowało:) bardzo dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Ciasto faktycznie pycha, puszyste i smaczne.
Mnie wyszedł zbyt duży stosunek ciasta do owoców dlatego ciasto było nieco „zamulające” (bez kawki lub mleka się nie obejdzie :)), ale to pewnie dlatego, że foremka mogła być zbyt mała i samo ciasto wyszło za wysokie.
Ale ogólnie przepis super, bo na ogół ciasta mi nigdy nie wychodzą, a to wyszło chyba idealnie i to za pierwszym razem :). Dzięki !
Fantastyczne ciasto!!!Dziś powtórka, bo znika w zastraszającym tempie!pozdrawiam!
to wspaniale, bardzo mi miło:)
pozdrawiam serdecznie
Ciasto super, zarówno na ciepło z kubkiem mleka, jak i na drugi dzień do porannej kawki :)
Już przekazałam przepis dalej :)Pozdrawiam
nie wiem czemu opadły, może ciasto było za rzadkie i cięższe owoce opadły, można truskawki pokroić na mniejsze kawałki, pozdrawiam
czy ktoś mi powie dlaczego truskawki spadły na sam dół skoro zrobiłam wszystko według przepisu proszę o odpowiedz
CudnaOla – tak można użyć śliwek, tylko proszę je pokroić na mniejsze kawałki,
cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
a czy truskawki można zastąpić np. późniejszymi owocami jak śliwki?
ciasto przepyszne dziękuje za przepis tylko nie wiem dlaczego wszystkie truskawki poszły na sam dół czy ktoś mi może powiedzieć?
Dziękujeeeee :D ja która ma „lewe” ręce do pieczenia upiekłam ciasto z Pani przepisu :))))) zniknęło w przeciągu 30min :) więcej takich przepisów to wiara w człowieka od razu wzrasta :)
Wyśmienite :)
myślę, że tak, ale jeśli blaszka jest dużo większa, trzeba będzie zwiększyć ilość składników, pozdrawiam
a jak nie mam takiej nblaszki to mogę w większej zrobic
tak można, pozdrawiam
Mozna maslo zastapic margaryna?
bardzo dziękuję za komentarz, ogromnie się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne,przepis super,napisany w rewelacyjny sposób….:) ciasto zniknęło po 2 h…:) pozdrawiam
to wspaniale, miło mi to słyszeć, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za przepis! Ciasto wyszło idealne! Pozdrawiam :)
wspaniale:) gratulacje, cieszę się, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
Wyszło genialnie, tym bardziej, że piekłam je jako swoje pierwsze samodzielne ciasto :)
Zmieniłam tylko to, że dałam 2 szklanki mąki, bo w mniejszej blaszce piekłam 25×25.
Bardzo smaczne :)
U mnie wyszło super. Piekłam dokładnie tyle ile w przepisie i dałam duuużo truskawek. Super!
Właśnie zjadłam kolejny kawałek, ciasto jest przepyszne, tak niesamowicie puszyste i truskawkowe! Bosko smakuje i jeszcze na ciepło i już jak ostygnie. Pycha! Polecam i pozdrawiam :)
Świetne ciasto, znika z blachy w błyskawicznym tempie :)
To moje chyba 3 upieczone ciasto .
Wyszło idealnie :D
Ciasto jest delikatne i naprawdę puszyste
Dziękuję za przepis :)
Ciasto bardzo smaczne dziękuje za przepis .
pozdrawiam serdecznie
Domi: – mi takie geste ciasto nie wyszło,
Basia: – tylko na wierzchu, podczas pieczenia one same się pozapadają w ciasto,
pozdrawiam serdecznie
czy truskawki nalezy poukladac tylko na wierzchu ciasta? nie wkladac ich do srodka ?pozdrawiam
czy masa na koniec musi być gęsta jak drożdżowe ciasto?
w tym wypadku chodzi o 16g, pozdrawiam
A ile to jest opakowanie cukru waniliowego????? Bo ja mam 3 różne o wadze 16g, 30g i 32g !!!
Joanka i Aneta – bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarze,
Anonim: – tak można,
pozdrawiam serdecznie
mozna zastapic mleko smietana?
Ciasto bardzo smaczne. Dziekuje bardzo za przepis. Mniam! Nie miałam wystarczająco truskawek to zrobiłam pól na pól z rabarbarem i truskawkami. Rewelacja!
Ciasto wyszlo super,zero zakalca pomimo tego ze wyjęłam je z piekarnika po 30 min bo zaczęło sie przypiekac na brzegach.Moze to dlatego ze mam piekarnik z termoobiegiem tak szybko sie upiekło:) Szkoda tylko ze dałam tak mało owoców. Ogólnie pycha! Polecam
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dobry wieczór ciasto pyszniutkie ja zwykle z reszta. Degustacji dokonał mój maź w wersji jeszcze ciepłe. Palce lizać! Dziękuje za przepis i serdecznie pozdrawiam :)
Esja: – cieszę się, że smakowało,
Edi: – dziękuję za radę,
pozdrawiam serdecznie
A może produkty były z lodówki? Ja tak bardzo długo robiłam i zawsze się dziwiłam, że wyszedł mi zakalec…
Pyszne ciasto,takie delikatnie wilgotne.Upieklam dzisiaj do kawy…juz prawie nie ma.Pozdrawiam serdecznie.
Jeśli chodzi o czas pieczenia to był ok. Nie wiem dlaczego ale ciasta z soczystymi owocami typu truskawka mi nie wychodzą… Pojawia się zakalec wokół zatopionych owoców. To pierwszy przepis z tej strony, który mi nie wyszedł. Wszystkie, które do tej pory robiłam są rewelacyjne. Jestem stałym bywalcem tej strony:)
bardzo mi przykro, że się nie udało, może za krótko było pieczone, pozdrawiam
Niestety wyszedł mi zakalec… Co mogło być przyczyną? Robię różne ciasta ale bardzo często przy robieniu ciast z owocami wychodzi mi zakalec i nie wiem dlaczego. Jakieś sugestie?