Puszyste ciasto z truskawkami

Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.

2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.

4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.

6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Zapraszam na FILM.

puszyste ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

321 komentarzy do wpisu „Puszyste ciasto z truskawkami”

  1. Witam, piekłam w tym tygodniu ciasto z truskawkami wg. tego przepisu i wyszło wyśmienite mimo, że z pieczenia to ja raczej słaba jestem:) Mam do Pani pytanie czy można w tym przepisie zamiast truskawek użyć rabatu czy może poleca Pani któryś inny że swoich przepisów? Zależy mi na tym aby ciasto było takie wilgotne jak w tym przepisie.
    Pozdrawiam
    Marlena

  2. W ciągu tygodnia zrobiłam je 2x – pyszne!! delikatne, nie za suche, nie za słodkie. Łatwe do wykonania, nawet z „pomocą” rezolutnego 4-latka ;)
    Słowem: idealne!
    Za pierwszym razem nie doczytałam, żeby je piec na dolnym poziomie piekarnika i pieklam na środkowym, dopiero ost 15 min na samym dole, natomiast drugie już wg wskazówek – i w sumie nie zauważyłam różnicy.
    Następnego dnia nic nie traci na puszystości, zdecydowanie polecam !

  3. Dziś zrobiłam ciasto z Pani przepisu i jestem zachwycona, dodałam do ulubionych będę często piec bo jest szybkie.

  4. MEGA ciacho, łatwe do zrobienia, pyszne i puszyste. Rodzinka zachwycona – walczyli o ostatni kawałek ;) Z pewnością skorzystam z tego przepisu ponownie!

  5. Piekę dużo ciast. Ale ten przepis jest bardzo fajny. Ciasto wyszło baaaardzo puszyste i pyszne. Dzięki za przepis

  6. Jakie masło zostało użyte w przepisie? Czy mam dodać zwykłe masło 82% takie jak do smarowania czy typy Kasia?
    Pozdrawiam

  7. I mam za swoje zaledwie zdążyłam upiec to przepyszne ciacho, a już za 2 godz. robiłam takie samo. Zabrakło dla wszystkich. Bardzo wielkie dzięki za pyszny przepis.

  8. Mega dobre :D Co prawda zmieniłam mąkę na ryżową, dałam olej kokosowy i to 80g, mleka tez mniej ale zmieszałam trochę z wodą, cukru tez chyba 1/4 szklanki, ale zamiast cukru dodałam ksylitolu i nie dodałam 1 żółtka hah kombinacja ale i tak wyszło <3

  9. Moją piętą achillesową są ciasta ucierane, a to udało się wyśmienicie. jest puszyste i wilgotne. Wprawdzie miałam obawy, gdyż cukier rozpuściłam razem z masłem, mlekiem i cukrem wanilinowym, mimo to ciasto udało się w 100%. Na pewno będę go piekła jeszcze nie raz. Pozdrawiam. Ewa

  10. Po pierwsze ta temperatura i czas pieczenia są za wysokie… wyszedł mega suchotnik z przypalonym spodem. Nie wiem, skąd zachwyty tym ciastem, chyba, że każdy piecze inaczej niż w przepisie…

  11. Ciasto jest nawet smaczne ,lekkie i puszyste ,na wierzchu posypałam kakao i polożyłam całe truskawki-ale można było zmieszać kakao z ciastem pół na pół i byłoby kolorowsze .Super przepis polecam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.