Puszyste ciasto z truskawkami

Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.

2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.

4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.

6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Zapraszam na FILM.

puszyste ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

364 komentarze do “Puszyste ciasto z truskawkami”

  1. Ludzieee !!! Jestem chłop !!! Spróbowałem i wyszło !!! Może dlatego że moja robota wyglądała tak: kuchnia, komputer, kuchnia, komputer i tak w kółko żeby czegoś nie zrobić inaczej jak na filmie, no i udało się, ciasto rewelacja !!!

    Odpowiedz
  2. Ciasto jest pyszne! :-D Pulchne, delikatne, odpowiednio wilgotne. Wymieszałam truskawki z jagodami. Proponuję spróbować też tę wersję! Dziękuję za przepis! A wszystkim, którym się przypala, proponuję nie sugerować się dokładnie podanym czasem pieczenia, tylko sprawdzać stopień upieczenia drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wbić głęboko w środku ciasta, wyjąć, dotknąć palcami, jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. ;-)

    Odpowiedz
  3. to ciasto piekl facet -dziwie sie wam —-sory kobiety –ze nie znacie metody na suchy patyk – jezeli tego nie znacie -to przypalicie herbate – a kawa wyjdzie wam lura –kogo -taka kawa pczestujecie –chyba wroga –albo kochanke meza

    Odpowiedz
  4. Dziękuję za wspaniały przepis. Myślę, że te wszystkie niemiłe komentarze są nie ma miejscu. A ciasto jest mistrzowskie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Upiekłam dziś z połowy porcji w keksówce 30×12. Piekłam 45 min. w 170 st, (nie na samym dole, o jeden poziom wyżej). Wyrosło pięknie, wyszło bez zakalca, dość smaczne, jak biszkopt z tłuszczem :). Mój partner woli bardziej suche ciasta, więc mu bardzo smakowało, ja chyba wolałabym bardziej wilgotne – myślę, że spróbuje dodać więcej owoców następnym razem.

    Odpowiedz
  6. Czasem lubię coś upiec, nie mam doświadczenia i staram się trzymać przepisów – czasem wyjdzie, czasem nie. Rozwala mnie takie 2 i 1/4 szklanki. Co to jest szklanka? 180ml, 220ml czy 250ml? A mąkę to już najlepiej w gramach. Ale jak ktoś nie ma wagi, a ma tą swoją szklankę co nie wie ile ma ml. To można przesypać torebkę (500g) mąki szklankami i dowiedzieć się ile jest w tej szklance gram.

    Odpowiedz
    • Proszę się nie czepiać. Wiadomo, że szklanka to 250 ml. Tak się przyjęło chyba od zawsze i wiele przepisów jest i było podawane w szklankach. Dziwne, że nagle zaczęło to przeszkadzać tylu osobom. Poza tym jest masa kalkulatorów kuchennych dzięki czemu można sobie wszystko przeliczyć w sposób bardzo prosty i nie wymagający zbyt wiele wysiłku, a tylko odrobiny chęci.

      Odpowiedz
  7. A mi nie smakuje – suche bardzo
    Robilam ostatnio tez tego typu ale jogurtowe – moglabym zjesc pol blachy od razu. A tu po jednym kawalku nie mam ochoty na wiecej

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam z przepisu , dałam na 180 stopni, po czym zmniejszyłam na 160 i po 40 min ciasto było spalone . Coś nie tak z tym czasem i temperatura pieczenia

    Odpowiedz
    • Może po prostu kiepski piekarnik? U mnie piekarnik pokazuje 180 st a w rzeczywistości jest 200! Doszłam do tego po kilku spalonych ciastach, kupiłam termometr wewnetrzny do piekarnika i nastawiam wg niego a nie piekarnikowego :)

      Odpowiedz
  9. Ciasto jest nawet smaczne ,lekkie i puszyste ,na wierzchu posypałam kakao i polożyłam całe truskawki-ale można było zmieszać kakao z ciastem pół na pół i byłoby kolorowsze .Super przepis polecam

    Odpowiedz
  10. Po pierwsze ta temperatura i czas pieczenia są za wysokie… wyszedł mega suchotnik z przypalonym spodem. Nie wiem, skąd zachwyty tym ciastem, chyba, że każdy piecze inaczej niż w przepisie…

    Odpowiedz
  11. Moją piętą achillesową są ciasta ucierane, a to udało się wyśmienicie. jest puszyste i wilgotne. Wprawdzie miałam obawy, gdyż cukier rozpuściłam razem z masłem, mlekiem i cukrem wanilinowym, mimo to ciasto udało się w 100%. Na pewno będę go piekła jeszcze nie raz. Pozdrawiam. Ewa

    Odpowiedz
  12. Mega dobre :D Co prawda zmieniłam mąkę na ryżową, dałam olej kokosowy i to 80g, mleka tez mniej ale zmieszałam trochę z wodą, cukru tez chyba 1/4 szklanki, ale zamiast cukru dodałam ksylitolu i nie dodałam 1 żółtka hah kombinacja ale i tak wyszło <3

    Odpowiedz
  13. I mam za swoje zaledwie zdążyłam upiec to przepyszne ciacho, a już za 2 godz. robiłam takie samo. Zabrakło dla wszystkich. Bardzo wielkie dzięki za pyszny przepis.

    Odpowiedz
  14. Jakie masło zostało użyte w przepisie? Czy mam dodać zwykłe masło 82% takie jak do smarowania czy typy Kasia?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Piekę dużo ciast. Ale ten przepis jest bardzo fajny. Ciasto wyszło baaaardzo puszyste i pyszne. Dzięki za przepis

    Odpowiedz
  16. MEGA ciacho, łatwe do zrobienia, pyszne i puszyste. Rodzinka zachwycona – walczyli o ostatni kawałek ;) Z pewnością skorzystam z tego przepisu ponownie!

    Odpowiedz
  17. Dziś zrobiłam ciasto z Pani przepisu i jestem zachwycona, dodałam do ulubionych będę często piec bo jest szybkie.

    Odpowiedz
  18. W ciągu tygodnia zrobiłam je 2x – pyszne!! delikatne, nie za suche, nie za słodkie. Łatwe do wykonania, nawet z „pomocą” rezolutnego 4-latka ;)
    Słowem: idealne!
    Za pierwszym razem nie doczytałam, żeby je piec na dolnym poziomie piekarnika i pieklam na środkowym, dopiero ost 15 min na samym dole, natomiast drugie już wg wskazówek – i w sumie nie zauważyłam różnicy.
    Następnego dnia nic nie traci na puszystości, zdecydowanie polecam !

    Odpowiedz
  19. Witam, piekłam w tym tygodniu ciasto z truskawkami wg. tego przepisu i wyszło wyśmienite mimo, że z pieczenia to ja raczej słaba jestem:) Mam do Pani pytanie czy można w tym przepisie zamiast truskawek użyć rabatu czy może poleca Pani któryś inny że swoich przepisów? Zależy mi na tym aby ciasto było takie wilgotne jak w tym przepisie.
    Pozdrawiam
    Marlena

    Odpowiedz
  20. Ciasto pyszne – piekłam na środkowej blasze i po 40 min było gotowe. Wiem , że gorącego ciasta nie powinno się jeść , ale nie mogłam się powstrzymać . Ciasto pyszne i tanie.

    Odpowiedz
  21. Pyszne, łatwe ciacho, idealne do herbatki. Nie wiem jak to się dzieje, bo nie jestem wybitnie dobra w pieczeniu, ale wszystkie przepisy z Małej cukierenki są świetne i zawsze mi ciasta wychodzą pyszne. Chce się żyć ;) Fantastyczne domowe wypieki :)

    Odpowiedz
  22. Wlaśnie upiekłam . Studzi się . Moje upieklo sie znacznje szybciej ok 35 min . Ale mialo kolor i jest upieczone i pyszne . Na goraco tez pycha , musialam sprawdzić

    Odpowiedz
  23. Ciasto wyśmienite, lekkie i puszyste, pięknie wyrosło i truskawki nie opadły na dno. Teraz w piecu wersja z rabarbarem – mam nadzieję, że też wyjdzie. Pięknie dziękuję za przepis. Oby więcej takich sprawdzonych przepisów w sieci :-)

    Odpowiedz
  24. Wspaniałe ciasto truskawwkowe.Wlaśnie upiekłam i cała rodzinka się zajada.
    Polecam wszystkim którzy lubią ciasta z owocami.
    Gratulacje dla Pani!!!

    Odpowiedz
  25. myślę, że powinno się udać ze śliwkami, tylko trzeba dać takie drobniejsze śliwki,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  26. ciasto jest rewelacyjne,ciekawe czy można zrobić je ze sliwkami. Z truskawkami i malinami już robilem.Goraco pozdrawiam.Waldek

    Odpowiedz
  27. Ciasto upiekłam w trochę większej blaszce i z termoobiegiem (nie działa mi dolna grzałka w piekarniku), wyszło jak z obrazka. Warto zamiast cukru waniliowego dodać wanilię, jest jeszcze lepsze. Świetny przepis, bardzo dziękuję i pozdrawiam Autorkę :)

    Odpowiedz
  28. Juz raz mi to ciasto wyszło. Teraz chciałabym też upiec ale zamiast truskawki dać wisnie , myśli pani ze tez wyjdzie?

    Odpowiedz
  29. Upiekłam z połowy porcji w tortownicy 21cm. Owoce to mieszanka truskawek, jagód i rabarbaru. Nie doczytałam przepisu i ciasto piekłam na środkowej półce piekarnika, dopiero ostatnie 15 min przeniosłam na przedostatnią półkę. Byłam pewna, że będzie zakalec bo robione na szybko z zimnymi owocami, pieczone nie tak jak trzeba ale wyszło baaaardzo puchate, wysokie i smakowite. Idealnie słodkie. Nawet cukru pudru już nie trzeba. Na drugi dzień nic nie traci na smaku.
    Myślę, że spokojnie mogłam upiec w tortownicy 24cm i też by super wyszło. Niskie, ale równie puchate i bardziej owocowe. Ciasto jest mega proste, robi się szybko. Doskonałe gdy znajomi dzwonią że wpadną za godzinę ;) Polecam

    Odpowiedz
  30. Upiekłam i jest wspaniałe bardzo dziękuję za przepis będę następne próbować z agrestem może też będzie takie dobre. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. Co jessli nie ubila mi się piana ? Czy ciasto wyjdzie ? Niestety robiłam blenderem i nie mogłam spodziewać się efektu sztywnej piany….

    Odpowiedz
  32. Ciasto rewelacyjne, domownicy zjedli w momencie :) na drugi dzien musialam upiec drugie;) probowalam tez z jagodami, ale niestety wyszedl maly zakalec. Dzisiaj sprobuje z malinami:) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  33. Z ciast najlepiej wychodzą mi mielone ;) Do słodkości mam dwie lewe ręce a te ciasto wyszło Wyśmienite !!!!
    Pycha !!!!
    Dziekuje za przepis

    Odpowiedz
  34. Pierwszy mój samodzielny wypiek i wyszedł bardzo dobrze :) mimo tego że dałam 2 i 1/2 szklanki mąki zamiast 2 i 1/4 (źle przeczytałam) Polecam!

    Odpowiedz
  35. bardzo dziekuje za wspanialy przepis , ciasto z truskawkami.. Zaraz zabieram sie do pieczenia.. Przesylam duzo serdecznosci i dalszych osiagniec w pracy kulinarnej..

    Odpowiedz
  36. Natalia: – bardzo się cieszę :)

    Enia: – jak użyje Pani blaszki 25×35 to ciasto będzie niższe, może Pani piec trochę krócej,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  37. Pyszne, zaraz po upieczeniu najlepsze, bo wierzch jest chrupiący, a wnętrze taakie puszyste :):) Mąż właśnie sobie bierze trzecią porcję :D

    Odpowiedz
  38. To tylko do tych wszystkich, którzy piszą o zakalcu – kochani – przepisy mają to do siebie, że podają pewne średnie wartości… mąki są różne, jajka też… – trzeba używać rozumu… jeśli ciasto wyszło za rzadkie trzeba dodać mąki więcej – nie może być woda tylko jak na biszkopt – potem w czas pieczenia… – hm po to są patyczki, aby sprawdzić, czy nie ma zakalca… – ja dodaję dużo więcej truskawek niż w przepisie, bo lubię, ale robię trochę gęstsze ciasto i dłużej piekę – sprawdzając pod koniec czy nie ma surowego ciasta…
    Jeśli ktoś nie rozumie procesu – najlepiej – bez ryzyka – idź człowieku do cukierni!! :D

    Odpowiedz
  39. Robilam dziś po raz pierwszy to ciasto i miałam pewne obawy, jak wyjdzie, bo często mi się zdarzają zakalce, ale wyszło super.

    Chętnie wyprobuje inne przepisy.

    Odpowiedz
  40. Troche opini o zakalcach i powiem szczerze, ze cieszę sie, ze je zrobiłam. Jest piękne i pyszne:) Jak ktoś nie robi tak jak pisze to niech nie wystawia komentarzy. Pozdrawiam właścicielkę przepisu

    Odpowiedz
  41. …… po tych wszystkich komentarzach typu ,, zakalec,, , ,, nie wyrosło i suche ,, , ,, suche mlekiem trzeba popić ,, i znowu ,, zakalec ,, …. trochę się przeraziłam …. młoda już nie jestem i nie jedno ciasto w życiu piekłam , również z truskawkami , niestety ostatnio coraz częściej nie udawały się ….
    miałam więc ochotę poszukać czegoś innego … ale postanowiłam że spróbuję i jak się nie uda to będzie to pierwsza i ostatnia próba …
    Tym czasem …
    Właśnie wyjęłam z piekarnika
    MNIAM – jest jeszcze lekko ciepłe więc tylko skosztowałam z mężem i czekamy aż ostygnie ….
    zaraz robię kawkę … ślinka mi cieknie … straszny ze mnie łasuch ….
    A jedna uwaga dla pań które piszą że suche
    ja piekłam w 180 stopniach , ale z termoobiegiem , ciasto piekło się 30 minut i 10 minut dochodziło w wyłączonym piekarniku
    SUPER !!! DZIĘKUJĘ !!!

    Odpowiedz
  42. Pyszne ciasto, byc moze dalam troche wiecej proszku do pieczenia (poniewaz nie mam polskiego i nie jestem pewna proporcji) i zrobilam biszkopta w tortownicy, ale wyszedl fenomenalny, prawie polowe juz zjadlam :) na pewno powroce do tego przepisu

    Odpowiedz
  43. Szukałam prostego ciasta – przez przypadek trafiłam na ten przepis. Jestem zachwycona efektem!!!! Przez ostatni tydzień robię je już 4 raz !!! 2 duże blachy córka zabrała na zbiórki harcerskie – robi tam FURRORĘ . Nam również bardzo smakuje i przede wszystkim zawsze wychodzi. Serdecznie dziękuje :) Pozwolę sobie wypróbować jeszcze inne przepisy- czekam na jagody bo przepięknie wygląda sernik z jagodami ….

    Odpowiedz
  44. Robiłam ciasto, wszystko według przepisu. Wyszło rewelacyjnie!!! Puszyste, lekkie a do tego pyszne! Żadnego zakalca nie było i przyzwoicie urósł. Przepis jak najbardziej polecam tym którzy jeszcze go nie wypróbowali. A co do osób, ktorym wyszedł zakalec- trzeba dokładnie czytać i wykonywać tak jak jest napisane a żaden zakalec nie wychodzi. Polecam i dziękuję za przepis!!!!

    Odpowiedz
  45. Nie mam pojecia czemu mi nie wyrosło to ciacho jest dobre ale cieniutkie no i suche strasznie może jakaś rada dla mnie ogólnie mam problem z ciastami wychodza dobre nie zakalce ale ciekie moze cos zle robie sama nie wiem :-(

    Odpowiedz
  46. Żaden zakalec!! Jak się nie czyta ze zrozumieniem tylko mikserem się maksymalnie miksuje mąkę to wychodzi zakalec- na własne życzenie. Albo skladniki prosto z lodówy- podstawa niewiedzy.
    Pyszne, puszyste, wilgotne- dałabym zdjęcie ale chyba nie można :/
    Przepis super, podała mi go mama a i ja polecę go dalej! :)))

    Odpowiedz
  47. Suche, mlekiem trzeba popić żeby nie zatkało:/ myślałam że po pracy zrobię mężowi niespodziankę … no to aż sama się zdziwiłam –

    Odpowiedz
  48. Wspaniały! Właśnie się zajadam :) Zrobiłam wszystko jak w przepisie, wyszedł puszysty, nie za słodki, po prostu idealny. Aaa! I urósł na ponad 5cm. Polecam bardzo :)))

    Odpowiedz
  49. powinni Cię skazać na karę chłosty za ten przepis. dzięki Tobie dowiedziałam sie co to zakalec. zjadłam pół ciasta, reszty nie dam rady. do wyrzucenia.

    Odpowiedz
  50. Przepyszne!
    Szybkie, lekkie,piękne! Dałam, jak to miewam w zwyczaju mniej cukru niz w przepisie i wyszedł idealny! Moje łasuchy wcinają juz na ciepło :) Dzieki za swietny, niedzielny przepis!
    Mysle,ze niektórym wyszedł zakalec bo należny pamiętać zeby nie „przemiksować” mąki na koniec.
    Polecam i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  51. może Pani użyć margaryny, też będzie pysznie, nie musi Pani dociskać jabłek, powinny się same w nim trochę zanurzyć,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  52. Witam!
    Proszę mi powiedzieć czy mogę zastąpić masło klasyczną margaryną? Czy przez to może zmienić się smak ciasta?
    A jeśli użyje jabłek to czy wystarczy ułożyć je na cieście czy lekko w nim zatopić?
    Chce wypróbować przepis bo jak szybciutki a ciasto na pewno rewelacyjnie smakuje :-)

    Odpowiedz
  53. Za każdym razem wychodzi znakomity, ma zalety.. szybko się go przygotowuje , tani i bardzo smakuje mojemu mężowi :P przez żołądek o serca ;)

    Odpowiedz
  54. Ciasto zachwalane nie bez powodu. Wyszło faktycznie rewelacyjne! Zdecydowanie polecam osobom, które tak jak ja znikome doświadczenie w pieczeniu ciast, a dodatkowo nie przepadają za ciastem drożdżowym.

    Odpowiedz
  55. Zakalec mi wyszedl w srodku. Kto sie spieszy to sie ciastem nie nacieszy :-( trudno, jade w gosci z pustymi rekoma :-(

    Odpowiedz
  56. Właśnie wstawilam do piekarnika. Mąż przyniósł truskawki i trzeba było coś z nimi zrobić. Oby się udało. Dziękuje za przepis

    Odpowiedz
  57. ciasto rewelacyjne, nawet jak piekę z dwóch porcji to na drugi dzień wieczorem już go nie ma :)
    piekłam je jeszcze z wiśniami (średnie) i z brzoskwiniami (b.dobre)

    Odpowiedz
  58. Cukierenko, czy skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej czy schlodzone? I czy od zamaczania palcem truskawek w ciescie moze zrobic sie zakalec?

    Odpowiedz
  59. Miazga zniknęło w 15 minut od jutra dieta:) zamiast masla dalam olej cudo cudo cudo. Natalia jak przytyje chociaz 1 kg to inaczej bedziemy rozmawiać:)

    Odpowiedz
  60. Kurczę no… nastawiłam się, że podołam i na przyjazd męża zrobię pycha ciacho… no ale mi nie urosło. Jednak ja jako totalnie zielona w sprawach pieczenia… na bank coś popierniczyłam :P ale takiego cienkiego kleksa też się zje ;) zaznaczę, że dokładnie oddzieliłam białka od żółtek, masło było schłodzone… mąkę dodawałam powoli i mieszałam ostrożnie łyżką.

    Odpowiedz
  61. hm… może troszeczkę, ale nie wiem czy nie wyjdzie wtedy gęste, zbite ciasto i tak jest już ono obciążone przez truskawki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  62. Właśnie zrobiłam i jest przepyszne :) Truskawki co prawda są tylko na wierzchu ( nie opadły do ciasta) ale i tak jest wyśmienite. Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  63. Witam cieplo….Koniecznie musze napiasac, ze ciasto jest proste, a tak przepyszne, ze brak slow…stokrottne dzieki za przepis….Na pewno zawita to ciasto czesto w moim domu….pozdrawiam. …

    Odpowiedz
  64. Dziekuje bardzo za ten przepis!! Ciasto robi sie bardzo szybko i latwo a w smaku jest przepyszne! :) cos czuje ze do jutra nie wytrzyma :D

    Odpowiedz
  65. Przepis rewelacyjny za każdym razem wychodzi próbowałem z jabłkami i śliwkami również znakomicie wyszło przepis uniwersalny pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  66. U mnie w dom robi się to ciasto od lat i znika w mig, szczególnie jak jest jeszcze ciepłe. Nazywamy je „Zatapianiec”, bo część owoców wciskamy w głąb ciasta, by były również w środku. Owoce, które wykorzystujemy: truskawki, maliny, śliwki, agrest, rabarbar, jabłka. Ważne, że jest to ciasto, które szybko się robi i chyba zawsze wychodzi :)

    Odpowiedz
  67. Szukałam ciasta prostego a jednocześnie mocno pachnącego owocami i znalazłam Twoją stronę.
    Upiekłam ciasto i wyszło po prostu pysznie :) dorzuciłam trochę malin i porzeczek czarnych bo miałam za mało truskawek i …pożarliśmy ciasto na pniu – jeszcze ciepłe :D

    Odpowiedz
  68. Witam ciepło! Ciasto jest przepyszne ! Rodzince tak smakowało ,że musiałam zrobić dwa ciasta w jeden weeckand !;-) dziękujemy za super przepis

    Odpowiedz
  69. Witam, dzisiaj robiłam z chłopakiem ciasto, wyszło super !!! od razu zaprosiłam sasiadów na kawe :) pół blachy juz nie ma. Polecam ten przepis :)

    Odpowiedz
  70. dziś robiłam ciasto z połowy porcji w prodiżu bo nie mam piekarnika. ciasto ciut opadło po wyłączeniu i truskawki nie „weszły” do środka. Jednakże smak jest super i powtórzę je jeszcze raz z innymi owocami… pozdrawiam.

    Odpowiedz
  71. twój przepis jej wspaniały właśnie robię ciacho tylko zamiast truskawek będą malinki wczoraj było z truskawkami tyle ze dodałam jeszcze letnie masło i mi piana opadła ale i tak było dobre nie było zakalca i elegancko wyrosło ..ale dzis już wszystko poszło ok …mój maż zachwycony że w końcu nie zakalec :D który był zmuszony jeść bo było mu szkoda wyrzucić pozdrawiam serdecznie . Patrycja Górska

    Odpowiedz
  72. Ciasto pyszne. Ja jednak zdecydowanie proponuję użycie łyżki przy dodawaniu mąki. Z lenistwa zrobiłam to mikserem (choć na najniższych obrotach) i mi pianka opadła. Mimo wszystko wyszło dobre, choć nie takie wysokie i nie tak puszyste.

    Odpowiedz
  73. Dziś upiekam już trzecie ciasto, jest jeszcze ciepłe ale już widzę, że pięknie wyrosło i będzie puszyste.! Pierwsze które upiekłam wyszło trochę „zbite” choć bez zakalca ale to ja popełniłam błąd a mianowicie wpadło mi trochę żółtka do białek i od początku widziałam, że konsystencja ciasta nie jest taka jak powinna być. Więc przestrzegam inne panie, które zamierzają upiec to ciasto, że muszą je robić bardzo dokładnie a efekt będzie znakomity! Dziękuję Mała Cukierenko za przepis, będę go wykorzystywać do pieczenia ciast również z innymi owocami sezonowymi:)

    Odpowiedz
  74. Ciasto wyszło faktycznie puszyste. Zero zakalca. Problem w tym, że truskawki nie opadły :) Ale kto by się tym przejmował?

    Odpowiedz
  75. Ciasto wyszło ok , wszystko super smaczne i puszyste. Uważam jednak ze ja w moim pr5zypadku , mimo iz zasypałam całe ciasto połówkami truskawek zrobiłam błąd, bo kupujac je dzis rano były bardzo piekne i suche przede wszystkim , przez co w konsekwencji po upieczeniu miałam duzo ciasta a jakby mało owoców.Bałam sie przesadzic , ze ciasto nie dzwignie tego cieżaru. Tak wiec powinnismy sie sugeroweavc tym czy truski sda po deczczu czy słońcu , to moje zdanie. Wszystko super , jutro mam to niekłamana przyjemnośc pracowac biore do pracy na wkupne , bo jestem nowa… hahahha, ,ale babki wszystko spałaszuja

    Odpowiedz
  76. Potwierdzam bardzo smaczne ciasto. Łatwe w przygotowaniu. Bałam się czy nie wyjdzie zakalec, ale udało się. Ważne żeby truskawki układać przekrojoną częścią na wierzch. Pycha. Próbowałam wcześniej upiec ciasto z truskawkami z innego przepisu, ale się nie udało – zakalec. Odkryłam przepis na Pani stronie i rewelacja.

    Odpowiedz
  77. Właśnie wyjęłam ciasteczko z piekarnika, jestem bardzo ciekawa czy nie wyszedł zakalec, jak to mają w zwyczaju moje ciasta :). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie, przepis świetny :))

    Odpowiedz
  78. Ciasto faktycznie pycha, puszyste i smaczne.
    Mnie wyszedł zbyt duży stosunek ciasta do owoców dlatego ciasto było nieco „zamulające” (bez kawki lub mleka się nie obejdzie :)), ale to pewnie dlatego, że foremka mogła być zbyt mała i samo ciasto wyszło za wysokie.
    Ale ogólnie przepis super, bo na ogół ciasta mi nigdy nie wychodzą, a to wyszło chyba idealnie i to za pierwszym razem :). Dzięki !

    Odpowiedz
  79. Ciasto super, zarówno na ciepło z kubkiem mleka, jak i na drugi dzień do porannej kawki :)
    Już przekazałam przepis dalej :)Pozdrawiam

    Odpowiedz
  80. nie wiem czemu opadły, może ciasto było za rzadkie i cięższe owoce opadły, można truskawki pokroić na mniejsze kawałki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  81. CudnaOla – tak można użyć śliwek, tylko proszę je pokroić na mniejsze kawałki,

    cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  82. ciasto przepyszne dziękuje za przepis tylko nie wiem dlaczego wszystkie truskawki poszły na sam dół czy ktoś mi może powiedzieć?

    Odpowiedz
  83. Dziękujeeeee :D ja która ma „lewe” ręce do pieczenia upiekłam ciasto z Pani przepisu :))))) zniknęło w przeciągu 30min :) więcej takich przepisów to wiara w człowieka od razu wzrasta :)

    Odpowiedz
  84. myślę, że tak, ale jeśli blaszka jest dużo większa, trzeba będzie zwiększyć ilość składników, pozdrawiam

    Odpowiedz
  85. Wyszło genialnie, tym bardziej, że piekłam je jako swoje pierwsze samodzielne ciasto :)
    Zmieniłam tylko to, że dałam 2 szklanki mąki, bo w mniejszej blaszce piekłam 25×25.
    Bardzo smaczne :)

    Odpowiedz
  86. Właśnie zjadłam kolejny kawałek, ciasto jest przepyszne, tak niesamowicie puszyste i truskawkowe! Bosko smakuje i jeszcze na ciepło i już jak ostygnie. Pycha! Polecam i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  87. Domi: – mi takie geste ciasto nie wyszło,

    Basia: – tylko na wierzchu, podczas pieczenia one same się pozapadają w ciasto,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  88. Joanka i Aneta – bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarze,

    Anonim: – tak można,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  89. Ciasto bardzo smaczne. Dziekuje bardzo za przepis. Mniam! Nie miałam wystarczająco truskawek to zrobiłam pól na pól z rabarbarem i truskawkami. Rewelacja!

    Odpowiedz
  90. Ciasto wyszlo super,zero zakalca pomimo tego ze wyjęłam je z piekarnika po 30 min bo zaczęło sie przypiekac na brzegach.Moze to dlatego ze mam piekarnik z termoobiegiem tak szybko sie upiekło:) Szkoda tylko ze dałam tak mało owoców. Ogólnie pycha! Polecam

    Odpowiedz
  91. Dobry wieczór ciasto pyszniutkie ja zwykle z reszta. Degustacji dokonał mój maź w wersji jeszcze ciepłe. Palce lizać! Dziękuje za przepis i serdecznie pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  92. Jeśli chodzi o czas pieczenia to był ok. Nie wiem dlaczego ale ciasta z soczystymi owocami typu truskawka mi nie wychodzą… Pojawia się zakalec wokół zatopionych owoców. To pierwszy przepis z tej strony, który mi nie wyszedł. Wszystkie, które do tej pory robiłam są rewelacyjne. Jestem stałym bywalcem tej strony:)

    Odpowiedz
  93. Niestety wyszedł mi zakalec… Co mogło być przyczyną? Robię różne ciasta ale bardzo często przy robieniu ciast z owocami wychodzi mi zakalec i nie wiem dlaczego. Jakieś sugestie?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz