Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
myślę, że tak,pozdrawiam
Czy zamiast truskawek świeżych mogą być mrożone .
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Właśnie wstawilam do piekarnika. Mąż przyniósł truskawki i trzeba było coś z nimi zrobić. Oby się udało. Dziękuje za przepis
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
ciasto rewelacyjne, nawet jak piekę z dwóch porcji to na drugi dzień wieczorem już go nie ma :)
piekłam je jeszcze z wiśniami (średnie) i z brzoskwiniami (b.dobre)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
zrobiłam ze śliwkami wyszło przepyszne! :)
myślę, że tak, tylko duże śliwki proszę pokroić na mniejsze kawałki, pozdrawiam
witam :) czy mogę dać zamiast truskawek śliwki? :)
tak, pozdrawiam
moge zamiast truskawek dac maliny???
lepiej jak składniki będą w temperaturze pokojowej, od palca nie zrobi się zakalec, pozdrawiam
Cukierenko, czy skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej czy schlodzone? I czy od zamaczania palcem truskawek w ciescie moze zrobic sie zakalec?
Ciasto wyszlo świetnie ! proste i baardzo smaczne ! znika w mig ! ;)