Dzisiaj ciekawe ciasto, które łączy w sobie dwa smaki – banany i rabarbar. W przygotowaniu jest proste i również interesujące, ponieważ zrobione jest z twarogiem, mlekiem i olejem. Powstaje ciasto, które w konsystencji przypomina drożdżowe. Owoce zanurzone są w polewie zrobionej ze śmietany, jajek i budyniu. W smaku jest dosyć kwaskowate, więc polecam je osobom, które w szczególności lubią rabarbar.
Ciasto z bananami i rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
80g cukru
150g serka śmietankowego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Wierzch:
350g rabarbaru
2 banany
70g cukru + 3 łyżki
250g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki . Posypać 3 łyżkami cukru i odstawić.
2. Ser krótko utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem wanilinowym, łyżką mąki ziemniaczanej i szczyptą soli.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę dodać do masy serowej, wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto (ja wymieszałam mikserem, ciasto będzie gęste jak drożdżowe).
4. Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.
5. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.
6. Rabarbar dobrze osączyć. Banany pokroić w plasterki i wymieszać je z rabarbarem. Następnie mieszankę wyłożyć na ciasto w tortownicy.
7. Śmietanę wymieszać mikserem na średnich obrotach z cukrem, jajkami i budyniem śmietankowym w proszku. Wylać ją na ciasto w tortownicy.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (proszę pod ciasto położyć folię lub dać blachę, żeby masa nie pobrudziła nam piekarnika, jeśli tortownica będzie nieszczelna). Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika (gdyby masa z wierzchu zaczęła się za bardzo przypiekać, proszę nakryć ją folią aluminiową).
9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając nożem ciasto od brzegu tortownicy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Wyszedł zakalec. Ciasto należy najpierw zapiec a potem dodać górę.
a ja użyłam twarogu … właśnie się piecze dam znać
Chciałam dopytać – serek śmietankowy, czyli jaki?
Zawsze mam problem jeśli są tego typu serki w przepisach – nie jest to ser twarogowy, bo by tak pisało. Chodzi o serek typu bieluch? Ani nie słodki, ani nie wytrawny? Poleci Pani konkretny, który Pani używa?
Dziękuje i pozdrawiam!
ja używam serek „Mój ulubiony” w Wielunia, może być bieluch, pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie.
Właśnie dzis postanowilam upiec to ciasto zobaczymy jak wyjdzie
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)