Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
Pyyyszne i piękne !!!
A w dodatku przygotowanie poszło jak po maśle :)
smacznego! pozdrawiam
właśnie piekę
Wypróbowałam dzisiaj. Rewelacyjne! Zdecydowanie polecam na letnie popołudnie :)
Halina: – przykro mi,
pozdrawiam serdecznie
zapomniałam dodać maki do truskawek-utonęły wszystkie
Kurczę no… nastawiłam się, że podołam i na przyjazd męża zrobię pycha ciacho… no ale mi nie urosło. Jednak ja jako totalnie zielona w sprawach pieczenia… na bank coś popierniczyłam :P ale takiego cienkiego kleksa też się zje ;) zaznaczę, że dokładnie oddzieliłam białka od żółtek, masło było schłodzone… mąkę dodawałam powoli i mieszałam ostrożnie łyżką.
Ciasto jest rewelacyjne
ok. juz widze ;)
jakie wymiary formy?
A mi truskawki wpadły do środka.
cieszę się, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wyszło idealnie, mniam. Będę robić też z innymi owocami.
hm… może troszeczkę, ale nie wiem czy nie wyjdzie wtedy gęste, zbite ciasto i tak jest już ono obciążone przez truskawki, pozdrawiam
A ja mam takie pytanie, czy moznaby dodać do niego czekoladę?