Babeczki makowe z różowym kremem

Pyszne i szybkie w przygotowaniu babeczki, a właściwie muffiny ze smacznym różowym kremem. Babeczki są trochę waniliowe z dodatkiem maku i cukierków irysów z makiem. Jeśli nie będziemy mogli ich kupić, możemy zastąpić je krówkami. Różowy krem z dodatkiem grenadyny jest lekki i dobrze komponuje się z makowymi babeczkami, bardzo lubię ten krem i dosyć często go robię. W czasie przygotowywania babeczek odwiedziła mnie moja dobra koleżanka Kasia „Kasia Pilarska Photography” i zrobiła mi parę zdjęć:) dlatego na jednym z nich jestem Ja.

babeczki makowe z rozowym kremem

Babeczki makowe z różowym kremem
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
150ml maślanki
1/3 szklanki oleju
120g poszatkowanych cukierków irysów z makiem
2 łyżki suchego maku
Krem:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki grenadyny (syrop z owocu granatu)
1 fix do śmietany
Do ozdoby:
truskawki lub inne owoce jagodowe

babeczki makowe z rozowym kremem

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, makiem. Dodać poszatkowane cukierki, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem maślankę, olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em i cukrem pudrem.

7. Serek rozmieszać z grenadyną i dodać go do śmietany, wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki, na wierzchu poukładać owoce.

Udanych wypieków:)

babeczki makowe z rozowym kremem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Babeczki makowe z różowym kremem”

  1. jest w każdym sklepie i ja lubię jego aromat, ale można przecież pominąć i dodać aromatu lub ekstraktu lub prawdziwej wanilii,
    pozdrawiam

  2. Czy zamiast dodawać maku i cukierków można wykorzystać samo ciasto do zrobienia babeczek z wkładem masy makowej (własnoręcznie zrobionej). Warto wtedy dodać któregoś ze składników wiecej by trzymało się ciasto i nie zlało z masą? Chciałbym uzyskać klasyczne muffinki z nadzieniem. Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam :-)

  3. można pominąć mak, cukierków bym nie pomijała bo dzięki nim babeczki są bardziej puszyste i dłużej trzymają świeżość, może Pani dodać nadzienie do środka, po prostu nałożyć 1 łyżeczkę masy makowej na 1 łyżkę ciasta i nakryć ciastem, powinno się udać, pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.