Pyszne i szybkie w przygotowaniu babeczki, a właściwie muffiny ze smacznym różowym kremem. Babeczki są trochę waniliowe z dodatkiem maku i cukierków irysów z makiem. Jeśli nie będziemy mogli ich kupić, możemy zastąpić je krówkami. Różowy krem z dodatkiem grenadyny jest lekki i dobrze komponuje się z makowymi babeczkami, bardzo lubię ten krem i dosyć często go robię. W czasie przygotowywania babeczek odwiedziła mnie moja dobra koleżanka Kasia i zrobiła mi parę zdjęć:) dlatego na jednym z nich jestem Ja.
Babeczki makowe z różowym kremem
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
150ml maślanki
1/3 szklanki oleju
120g poszatkowanych cukierków irysów z makiem
2 łyżki suchego maku
Krem:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki grenadyny (syrop z owocu granatu)
1 fix do śmietany
Do ozdoby:
truskawki lub inne owoce jagodowe
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, makiem. Dodać poszatkowane cukierki, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem maślankę, olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em i cukrem pudrem.
7. Serek rozmieszać z grenadyną i dodać go do śmietany, wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki, na wierzchu poukładać owoce.
Udanych wypieków:)
Witam, jak długo utrzyma się taki krem na babeczkach? Chodzi mi o temperaturę pokojową. Pozdrawiam
a fixem powinien wytrzymać cały dzień, pozdrawiam
można pominąć mak, cukierków bym nie pomijała bo dzięki nim babeczki są bardziej puszyste i dłużej trzymają świeżość, może Pani dodać nadzienie do środka, po prostu nałożyć 1 łyżeczkę masy makowej na 1 łyżkę ciasta i nakryć ciastem, powinno się udać, pozdrawiam
Czy zamiast dodawać maku i cukierków można wykorzystać samo ciasto do zrobienia babeczek z wkładem masy makowej (własnoręcznie zrobionej). Warto wtedy dodać któregoś ze składników wiecej by trzymało się ciasto i nie zlało z masą? Chciałbym uzyskać klasyczne muffinki z nadzieniem. Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam :-)
Patera jest firmy Duka, pozdrawiam
Witam.A ja chcialam zapytac o patere-jest sliczna.Gdzie pani kupila to cudo?
jest w każdym sklepie i ja lubię jego aromat, ale można przecież pominąć i dodać aromatu lub ekstraktu lub prawdziwej wanilii,
pozdrawiam
Tylko czemu wszędzie jest ten cukier WANILINOWY :(
myślę, że tak truskawkowy lub inny owocowy, pozdrawiam
Czy do kremu można dodać inny sok?
dzięki:)
Babeczki jak babeczki.. ale jaka z Ciebie fajna babeczka;)
Ależ piękne te babeczki Natalio! :)
Cudne !!!