Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie zrobiłam i jest przepyszne :) Truskawki co prawda są tylko na wierzchu ( nie opadły do ciasta) ale i tak jest wyśmienite. Dziękuję i pozdrawiam.
wspaniale! cieszę się bardzo, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam cieplo….Koniecznie musze napiasac, ze ciasto jest proste, a tak przepyszne, ze brak slow…stokrottne dzieki za przepis….Na pewno zawita to ciasto czesto w moim domu….pozdrawiam. …
zycze smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
W trakcie pieczenia mmm…. czuję już jego zapach :) super przepis pozdrawiam
cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam i wyszło pyszne :-) wszyscy się zajadali a to było pierwsze jakie robiłam.
można i myślę, że nie trzeba rozmrażać, bo owoce kładziemy na wierzch ciasta, pozdrawiam
można dodać mrożonych truskawek i czy należ je wcześniej rozmrozić ?
życzę smacznego! pozdrawiam
Dzisiaj będę robiła. Mmm już czuję ten smaczek :)
Dziekuje bardzo za ten przepis!! Ciasto robi sie bardzo szybko i latwo a w smaku jest przepyszne! :) cos czuje ze do jutra nie wytrzyma :D
Przepis rewelacyjny za każdym razem wychodzi próbowałem z jabłkami i śliwkami również znakomicie wyszło przepis uniwersalny pozdrawiam ;)
Ciasto bardzo pyszne robiłam z śliwkami polecam pyszne
Kryatyna