Puszyste ciasto z truskawkami

Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.

2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.

4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.

6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Zapraszam na FILM.

puszyste ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

365 komentarzy do “Puszyste ciasto z truskawkami”

  1. U mnie w dom robi się to ciasto od lat i znika w mig, szczególnie jak jest jeszcze ciepłe. Nazywamy je „Zatapianiec”, bo część owoców wciskamy w głąb ciasta, by były również w środku. Owoce, które wykorzystujemy: truskawki, maliny, śliwki, agrest, rabarbar, jabłka. Ważne, że jest to ciasto, które szybko się robi i chyba zawsze wychodzi :)

    Odpowiedz
  2. Szukałam ciasta prostego a jednocześnie mocno pachnącego owocami i znalazłam Twoją stronę.
    Upiekłam ciasto i wyszło po prostu pysznie :) dorzuciłam trochę malin i porzeczek czarnych bo miałam za mało truskawek i …pożarliśmy ciasto na pniu – jeszcze ciepłe :D

    Odpowiedz
  3. Witam ciepło! Ciasto jest przepyszne ! Rodzince tak smakowało ,że musiałam zrobić dwa ciasta w jeden weeckand !;-) dziękujemy za super przepis

    Odpowiedz
  4. Witam, dzisiaj robiłam z chłopakiem ciasto, wyszło super !!! od razu zaprosiłam sasiadów na kawe :) pół blachy juz nie ma. Polecam ten przepis :)

    Odpowiedz
  5. dziś robiłam ciasto z połowy porcji w prodiżu bo nie mam piekarnika. ciasto ciut opadło po wyłączeniu i truskawki nie „weszły” do środka. Jednakże smak jest super i powtórzę je jeszcze raz z innymi owocami… pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. twój przepis jej wspaniały właśnie robię ciacho tylko zamiast truskawek będą malinki wczoraj było z truskawkami tyle ze dodałam jeszcze letnie masło i mi piana opadła ale i tak było dobre nie było zakalca i elegancko wyrosło ..ale dzis już wszystko poszło ok …mój maż zachwycony że w końcu nie zakalec :D który był zmuszony jeść bo było mu szkoda wyrzucić pozdrawiam serdecznie . Patrycja Górska

    Odpowiedz
  7. Ciasto pyszne. Ja jednak zdecydowanie proponuję użycie łyżki przy dodawaniu mąki. Z lenistwa zrobiłam to mikserem (choć na najniższych obrotach) i mi pianka opadła. Mimo wszystko wyszło dobre, choć nie takie wysokie i nie tak puszyste.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz