Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można zastąpić truskawki np. wiśniami?
U mnie w dom robi się to ciasto od lat i znika w mig, szczególnie jak jest jeszcze ciepłe. Nazywamy je „Zatapianiec”, bo część owoców wciskamy w głąb ciasta, by były również w środku. Owoce, które wykorzystujemy: truskawki, maliny, śliwki, agrest, rabarbar, jabłka. Ważne, że jest to ciasto, które szybko się robi i chyba zawsze wychodzi :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Ciasto wyszło bardzo delikatne ;-), polecam wszystkim smakoszom truskawek ;-)
Super pyszne ciasto, muszę spróbować z innymi owocami:):)
Bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że ciasto smakowało i się udało! pozdrawiam serdecznie:)
Szukałam ciasta prostego a jednocześnie mocno pachnącego owocami i znalazłam Twoją stronę.
Upiekłam ciasto i wyszło po prostu pysznie :) dorzuciłam trochę malin i porzeczek czarnych bo miałam za mało truskawek i …pożarliśmy ciasto na pniu – jeszcze ciepłe :D
Witam ciepło! Ciasto jest przepyszne ! Rodzince tak smakowało ,że musiałam zrobić dwa ciasta w jeden weeckand !;-) dziękujemy za super przepis
Witam, dzisiaj robiłam z chłopakiem ciasto, wyszło super !!! od razu zaprosiłam sasiadów na kawe :) pół blachy juz nie ma. Polecam ten przepis :)
I kolejne przepyszne ciasto z Twojej strony. Właśnie jem z rodzinką jeszcze ciepłe :-)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
dziś robiłam ciasto z połowy porcji w prodiżu bo nie mam piekarnika. ciasto ciut opadło po wyłączeniu i truskawki nie „weszły” do środka. Jednakże smak jest super i powtórzę je jeszcze raz z innymi owocami… pozdrawiam.
twój przepis jej wspaniały właśnie robię ciacho tylko zamiast truskawek będą malinki wczoraj było z truskawkami tyle ze dodałam jeszcze letnie masło i mi piana opadła ale i tak było dobre nie było zakalca i elegancko wyrosło ..ale dzis już wszystko poszło ok …mój maż zachwycony że w końcu nie zakalec :D który był zmuszony jeść bo było mu szkoda wyrzucić pozdrawiam serdecznie . Patrycja Górska
Ciasto pyszne. Ja jednak zdecydowanie proponuję użycie łyżki przy dodawaniu mąki. Z lenistwa zrobiłam to mikserem (choć na najniższych obrotach) i mi pianka opadła. Mimo wszystko wyszło dobre, choć nie takie wysokie i nie tak puszyste.