Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

282 komentarze do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Witam serdecznie,

    przede wszsystkim gratulacje za swietnie prowadzony blog! :) Mam ogromna chec wyprobowania tego przepisu, wlasnie przygotowalam wszystkie skladniki – mam tylko pytanie: na jaki czas i jaka temperature mam nastawic piekarnik bez termoobiegu?

    Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Ciasto rewelacja nie mogłam sie powstrzymać , jestem zaskoczona smakiem , anie przepadam za cynamonem pozdrawiam ciepło i życzę wszystkim wesołych świąt. ps juz szukam kolejnych przepisów na tej stronce i polecam dalej

    Odpowiedz
  3. Właśnie się piecze ale już wygląda super apetycznie , mam nadzieję że wyjdzie prezent świąteczny dla teściowej a pomarańczowe pycha prezent dla mojej mamy na święta wielkanocne,trzymajcie kciuki

    Odpowiedz
  4. bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
    wspaniałe modyfikacje, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. Ja zamiast jogurtu i śmietany dodałam serki homogenizowane o smaku waniliowym z płatkami czekolady i ciasto też wyszło piękne! Super przepis!

    Odpowiedz
  6. To ciasto jest pyszne! Wczoraj piekłam, wprawdzie z początku bez przekonania, bo już nie raz wychwalane na stronach internetowych ciasta okazywały się totalną klapą, Jednak w tym przypadku mogę szczerze przyznać, że ciasto nie dość, że jest pyszne, puszyste, wilgotne i pachnące to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Dziękuję za przepis i biorę się za wertowanie kolejnych na Pani stronie:)

    Odpowiedz
  7. Ciasto bardzo smaczne, banalne i szybkie w przygotowaniu. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to zgadzam się z NomiMalone, 65 min to trochę za krótko. Gorąco polecam ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz