Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…
Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.
Udanych wypieków:)
Poproszę podać ile tych gramowych produktów jest na szklanki bo bym chciała na weekend to ciasto zrobić, a nie wiem ile to jest , nie mam wagi w domu . Pozdrawiam :)
cieszę się, również pozdrawiam :)
Szału nie ma, ale fajne bo szybko się robi :) Wypróbuję jeszcze nie jeden przepis. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę:) dziękuję i życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Potwierdzam, ciasto pyszne! Mało skomplikowane i znika w mgnieniu oka! Kolejne ciasto wyszło rewelacyjnie ;-) Teraz czas na coś bardziej skomplikowanego i na pewno dam znać czy się udało ! Pozdrawiam i dziękuję :-)
to miłe, bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Babka zrobiona według przepisu, choć dodałam do niej gratisowo M&Msy. ;p Wyszła pysznie! To mój pierwszy tego typu wypiek, a zostałam pochwalona, że „bardzo dobra jak na pierwszy raz, zezwalamy piec” xD, więc jest dobrze. Taki komplement od najbliższych dodaje skrzydeł, aż się chcę zabrać za coś bardziej „zaawansowanego”. ;)
Pozdrawiam i dzięki wielkie za udostępnienie przepisu! ^^
Może mam trochę inną foremkę, to dobrze że jest wilgotne, ale nie zakalec, pozdrawiam serdecznie
Ja zrobiłem je dziś drugi raz, udało się, ale wyszło dosyć wilgotne mimo, że piekłem je aż 75 minut, może dodawać mniej oleju? U Pani wyrosło ono bardziej,a wszystko skrupulatnie odmierzyłem.
Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj upiekłam z moim dwuletnim synkiem:) Zrobiłam na tortownicy, góra-dół 170 stopni. Proszek do pieczenia pomieszałam z sodą, śmietanę z jogurtem, bo nie miałam idealnych proporcji. Wyszło super, pięknie wyrosło. Następnym razem chciałabym spróbować z jabłkami zamiast rodzynek :) dziękuję za fajny przepis, idealny do zrobienia ciasta z moim Kubusiem :) pozdrawiam
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Przepis jest genialny. Zamiast rodzynek dałam żurawinę. Mąkę – pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą. Piekłam na funkcji góra-dół w temperaturze 170 stopni. Wszystko pięknie się udało. Dzięki za świetny przepis.
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Waga nie jest konieczna. Wystarczy zakupić plastikową miarkę (pojemnik). Bardzo praktyczny przedmiot – korzystałam z niego podczas przygotowywania wczoraj tego ciasta, co znacznie przyspieszyło prace :-)
Ciasto jest pyszne, wilgotne (moje trochę za bardzo, bo piekłam bez termoobiegu i dopiero teraz doczytałam w komentarzach, że temperatura powinna być wówczas nieco wyższa).
Brązowy cukier sprawdził się świetnie. Na pewno też można śmietanę zastąpić jogurtem albo maślanką, oby nie w wersji light ;-)
Dziękuję za przepis, pozdrawiam!