Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

282 komentarze do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Nie wiem czemu Pani się nie udało, proszę trzymać się przepisu, krótko wymieszać ciasto i może trochę dłużej piec, pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. A moje pytanie brzmi:

    Gdybym miała je robić następnym razem, co należy zrobić, żeby się udało?

    Czegoś wziąć może mniej, czegoś więcej? Inne pomysły?

    Mam nadzieję, że piszę wystarczająco zrozumiale.

    Odpowiedz
  3. Halo, ciasto wyglada bardzo smacznie. Prosze tylko o podanie ile g poszczegolnych skladnikow miesci sie w pani szklance.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Piekłam je wielokrotnie. Jest pyszne, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Robi sie ekspresowo, pieknie wyrasta. Bardzo polecam :)

    Odpowiedz
  5. W sobotę upiekłem, bardzo dobre tylko bardzo gęste u mnie było po wymieszaniu składników. Jeden minus sodą pachnie, ale można temu zaradzić gasząc sodę octem, następnym razem tak zrobię.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz