Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…
Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.
Udanych wypieków:)
Nie wiem czemu Pani się nie udało, proszę trzymać się przepisu, krótko wymieszać ciasto i może trochę dłużej piec, pozdrawiam
A moje pytanie brzmi:
Gdybym miała je robić następnym razem, co należy zrobić, żeby się udało?
Czegoś wziąć może mniej, czegoś więcej? Inne pomysły?
Mam nadzieję, że piszę wystarczająco zrozumiale.
przykro mi, że się nie udało, pozdrawiam serdecznie
Baaaaardzo dowcipne.
Wyszło takie PO UPIECZENIU, zakładając, że było to nieporozumienie, a nie celowa złośliwość.
upiec, pozdrawiam
Wyszło nam płynne lub półpłynne. Co robić?
używam szklanki o pojemności 250ml, pozdrawiam
Halo, ciasto wyglada bardzo smacznie. Prosze tylko o podanie ile g poszczegolnych skladnikow miesci sie w pani szklance.
Pozdrawiam
cieszę się, życzę smacznego! pozdrawiam
no i znowu w piekarniku . szybkie smaczne i duza porcja
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Piekłam je wielokrotnie. Jest pyszne, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Robi sie ekspresowo, pieknie wyrasta. Bardzo polecam :)
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz i radę, pozdrawiam serdecznie
W sobotę upiekłem, bardzo dobre tylko bardzo gęste u mnie było po wymieszaniu składników. Jeden minus sodą pachnie, ale można temu zaradzić gasząc sodę octem, następnym razem tak zrobię.
aha….120 ml oleju to też nie wiem ile to w szklance lub ile łyżek ? …przepraszam za kłopot