Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

282 komentarze do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Ciasto wygląda cudownie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej. Ale ja mam problem. Nie mam wagi. Wolałabym , aby składniki były podane w łatwiejszych miarach: szklanki, łyżeczki. Może kiedyś spróbuje. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Czy ciasto można też piec bez termoobiegu na funkcji góra-dół? Na ile stopni trzeba wtedy nastawić piekarnik? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. A ja robilam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto po 40 min wyplywa mi z formy, uzylam jak w przepisie keksówke 30x12cm. Mozna piec np w tortownicy albo kwadratowej formie? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Ciasto pyszne! zamiast rodzynek dodałam żurawinę. Bardzo proste w przygotowaniu. Ms tylko jedną wadę: za długo się czeka ąż się upiecze :) bo od razu by się chciało zjeść jak tylko zaczyna unosić się zapach w mieszkaniu :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz