Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).
Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.
3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.
4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
dziękuję za ten przepis-to jest ciacho b.dobre ale i expresowe!pozrawiam
wow ide wlasnie przygotowywac do upieczenia napisze jak wyszlo -pozdrawiam
Problemem z ciastami z sodą, jest to, że tą sodę potem czuć i dominuje ona smak ciasta. Tu jest tak samo. Zaletą jednak tego ciasta jest to, że jest bardzo szybkie. Sama dodałam deserowe jabłka, bo takie miałam. Lepiej by wyszło z kwaśnymi.
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarze, może Pani przysłać zdjęcie na adres
[email protected] pozdrawiam serdecznie
„W keksówce silikonowej” miało być w moim poprzednim poście, przepraszam za nieścisłość :)
Witam!
Wczoraj upiekłam dwa ciasta, w tym jedno w keksówce, bez smarowania i papieru, zimne wyciągnęłam i jest super. Ciacho dałam na Mikołaja jako prezent i chciałabym się podzielić fotką, ale nie bardzo wiem jak to zrobić (ciasto zapakowałam jak cukierka ;) Poza tym, mój wypiek jest ciemniejszy niż ten na zdjęciach z przepisu, może dlatego, że zamiast aromatu waniliowego dałam domowej roboty ekstrakt z wanilii. Pozdrawiam i proszę o więcej takich przepisów :) Robiłam już z marchewką i z bananami+rodzynkami – te bez miksera i do keksówki. Są świetne!
nie trzeba smarować, ani dawać papier tylko proszę zaczekać, aż ciasto dobrze ostygnie i dopiero wtedy je wyciągać, mi kiedyś pół ciasta zostało w takiej foremce:)
Ciasto jest pyszne! Może takie głupie pytanie, ale wolę zapytać: Czy do silikonowej keksówki dać papier? Czy trzeba w ogóle taką smarować tłuszczem?
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Zajebiste ciacho!. .. Pomijając fakt że Aga nie gotuje najlepiej <3
Robiłam ciasto tydzień temu z 1,5 porcji, ponieważ mam większą blaszkę, ale wyszło identyczne jak na Twoim zdjęciu. Rodzina i znajomi byli zachwyceni! :)
Ciacho przepyszne:-)
super, bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj upieklam ciasto po raz drugi. Maz jest zachwycony. Bardzo pasuje do zimnych szwedzkich wieczorow przd Bozym Narodzeniem.
Niesamowicie proste i zawsze sie udaje.