Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

135 komentarzy do “Proste ciasto z jabłkami”

  1. Problemem z ciastami z sodą, jest to, że tą sodę potem czuć i dominuje ona smak ciasta. Tu jest tak samo. Zaletą jednak tego ciasta jest to, że jest bardzo szybkie. Sama dodałam deserowe jabłka, bo takie miałam. Lepiej by wyszło z kwaśnymi.

    Odpowiedz
  2. Witam!
    Wczoraj upiekłam dwa ciasta, w tym jedno w keksówce, bez smarowania i papieru, zimne wyciągnęłam i jest super. Ciacho dałam na Mikołaja jako prezent i chciałabym się podzielić fotką, ale nie bardzo wiem jak to zrobić (ciasto zapakowałam jak cukierka ;) Poza tym, mój wypiek jest ciemniejszy niż ten na zdjęciach z przepisu, może dlatego, że zamiast aromatu waniliowego dałam domowej roboty ekstrakt z wanilii. Pozdrawiam i proszę o więcej takich przepisów :) Robiłam już z marchewką i z bananami+rodzynkami – te bez miksera i do keksówki. Są świetne!

    Odpowiedz
  3. nie trzeba smarować, ani dawać papier tylko proszę zaczekać, aż ciasto dobrze ostygnie i dopiero wtedy je wyciągać, mi kiedyś pół ciasta zostało w takiej foremce:)

    Odpowiedz
  4. Ciasto jest pyszne! Może takie głupie pytanie, ale wolę zapytać: Czy do silikonowej keksówki dać papier? Czy trzeba w ogóle taką smarować tłuszczem?

    Odpowiedz
  5. Robiłam ciasto tydzień temu z 1,5 porcji, ponieważ mam większą blaszkę, ale wyszło identyczne jak na Twoim zdjęciu. Rodzina i znajomi byli zachwyceni! :)

    Odpowiedz
  6. Dzisiaj upieklam ciasto po raz drugi. Maz jest zachwycony. Bardzo pasuje do zimnych szwedzkich wieczorow przd Bozym Narodzeniem.
    Niesamowicie proste i zawsze sie udaje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz