Bardzo smaczne, lekkie, babeczki cytrynowe. Jedne z najlepszych jakie jadłam. Puszyste, miękkie, pełne smaku i aromatu. Wspaniale cytrynowe i ciekawe w smaku dzięki dodaniu likieru limoncello. Krem zagęściłam żelatyną, a zrobiłam go z białej czekolady i kremowego serka. Babeczki ładnie wyglądają i będą wspaniałą ozdobą stołu:) (trochę zmodyfikowany przepis ze strony sharkyovengloves).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.
Limoncello cupcakes
Przepis na 12 babeczek
składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100ml mleka
130g miękkiego masła
170g cukru
2 jajka
200g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do nasączenia:
około 100ml limoncello
Krem:
150g kremowego sera (jak na sernik lub możemy użyć serka mascarpone)
35ml limoncello
160g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
żółty barwnik spożywczy
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.
3. Do mleka dodać 1 łyżkę soku z cytryny i wymieszać.
4. Masło ucierać przez chwilę mikserem, aby było kremowe. Dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem ustawionym na średnie lub niskie obroty, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Do maślanej masy dodać 1/3 mąki i 1/3 mleka, wymieszać krótko łyżką.
Dodać połowę pozostałej mąki i mleka, wymieszać łyżką. Na końcu dodać resztę mąki, mleko i sok z cytryny, krótko, ale dokładnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 27-31 minut (ja piekłam 31).
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki do przestygnięcia. Po około 15 minutach wyjąć je z formy. Nożem z wierzchu wyciąć troszkę ciasta, robiąc mały dołek (patrz zdjęcie powyżej). Do każdego „dołka” nalewamy około 1,5 łyżeczki limoncello.
Krem:
8. Wymieszać mikserem na średnich obrotach ser i limoncello.
9. Żelatynę przełożyć do małego rondelka i zalać 1-2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut.
10. Białą czekoladę roztopić na parze. Odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia i następnie dodać do sera, wymieszać na gładką masę.
11. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Dodać ciepłą do masy serowej i wymieszać. Jeśli masa będzie rzadka, wstawić ją do lodówki, żeby zgęstniała (ja wstawiłam na chwilę do zamrażalnika).
12. Do szprycy lub woreczka z metalową końcówką nałożyć trochę barwinka spożywczego (na brzeg w jednej linii, patrz zdjęcie powyżej). Następnie napełnić woreczek kremem i nałożyć go na wierzch ostygniętych limoncello cupcakes.
Udanych wypieków:)
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England, linki są na początku przepisu, pozdrawiam
Witam.Prosze powiedziec co to za porcelana? jaka firma? Jest przesliczna.
bardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Babeczki przepyszne, dziś wypróbowałam przepis i polecam!
tak, można, pozdrawiam
czy może być bez likieru?
Urocze :)
A porcelana śliczna, taka wiosenna :)
Wygladaja przeslicznie bardzo smakowicie. Yumi! Koniecznie trzeba wyprobowac!
to ja dziękuję:) pozdrawiam
przepyszne!rozpływają się w ustach:-) dziękuję bardzo:-)
pyszne muffinki, ale ten serwis, ach..