Limoncello cupcakes

Bardzo smaczne, lekkie, babeczki cytrynowe. Jedne z najlepszych jakie jadłam. Puszyste, miękkie, pełne smaku i aromatu. Wspaniale cytrynowe i ciekawe w smaku dzięki dodaniu likieru limoncello. Krem zagęściłam żelatyną, a zrobiłam go z białej czekolady i kremowego serka. Babeczki ładnie wyglądają i będą wspaniałą ozdobą stołu:) (trochę zmodyfikowany przepis ze strony sharkyovengloves).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.

limoncello cupcakes

Limoncello cupcakes
Przepis na 12 babeczek
składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100ml mleka
130g miękkiego masła
170g cukru
2 jajka
200g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do nasączenia:
około 100ml limoncello
Krem:
150g kremowego sera (jak na sernik lub możemy użyć serka mascarpone)
35ml limoncello
160g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
żółty barwnik spożywczy

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.

3. Do mleka dodać 1 łyżkę soku z cytryny i wymieszać.

4. Masło ucierać przez chwilę mikserem, aby było kremowe. Dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem ustawionym na średnie lub niskie obroty, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

5. Do maślanej masy dodać 1/3 mąki i 1/3 mleka, wymieszać krótko łyżką.
Dodać połowę pozostałej mąki i mleka, wymieszać łyżką. Na końcu dodać resztę mąki, mleko i sok z cytryny, krótko, ale dokładnie wymieszać.

6. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 27-31 minut (ja piekłam 31).

limoncello cupcakes

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki do przestygnięcia. Po około 15 minutach wyjąć je z formy. Nożem z wierzchu wyciąć troszkę ciasta, robiąc mały dołek (patrz zdjęcie powyżej). Do każdego „dołka” nalewamy około 1,5 łyżeczki limoncello.

Krem:
8. Wymieszać mikserem na średnich obrotach ser i limoncello.

9. Żelatynę przełożyć do małego rondelka i zalać 1-2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut.

10. Białą czekoladę roztopić na parze. Odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia i następnie dodać do sera, wymieszać na gładką masę.

11. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Dodać ciepłą do masy serowej i wymieszać. Jeśli masa będzie rzadka, wstawić ją do lodówki, żeby zgęstniała (ja wstawiłam na chwilę do zamrażalnika).

limoncello cupcakes

12. Do szprycy lub woreczka z metalową końcówką nałożyć trochę barwinka spożywczego (na brzeg w jednej linii, patrz zdjęcie powyżej). Następnie napełnić woreczek kremem i nałożyć go na wierzch ostygniętych limoncello cupcakes.

Udanych wypieków:)

limoncello cupcakes

limoncello cupcakes

11 komentarzy do “Limoncello cupcakes”

Dodaj komentarz