Batoniki ryżowe z piankami i krówkami

Fantastyczny deser przypominający mi dzieciństwo, trochę podobny do „szyszek”, ale z delikatnie owocową nutką, którą dodają pianki. Bardzo szybki w przygotowaniu i uważam, że ciekawy. Ma w sobie coś wciągającego, jak skończysz jeden batonik, to po chwili wracasz po następny. Przyjemna, sympatyczna, słodka przekąska, polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z strony goodtoknow).

batoniki ryzowe

Batoniki ryżowe z piankami i krówkami
Składniki:
230g miękkich krówek
130g masła
200g pianek typu marshmallows (użyłam polskich „jojo”)
120g preparowanego ryżu

1. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło i krówki przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać ciągle mieszając, aż cukierki się rozpuszczą (moje krówki były dosyć twarde i jak się trochę podgrzały, to rozgniotłam je łyżką).

batoniki

3. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i dodać pianki, ciągle mieszać, aż pianki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia.

4. Na końcu dodać ryż i wymieszać bardzo szybko i energicznie łyżką (uwaga: masa bardzo szybko zastyga!).
Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki, równomiernie rozłożyć i lekko docisnąć. Odstawić na około 2 godziny do stężenia.
Podawać pokrojone na kwadraty.

Smacznego:)

batoniki ryzowe

Print Friendly, PDF & Email

25 myśli na temat „Batoniki ryżowe z piankami i krówkami

  1. zrobiłam dziś batoniki ryżowe z małą modyfikacią ,mieszkam w miejscu gdzie niemożna dostać pianek nawet tych naszych jojo (koszmar) zamieniłam pianki na cukierki toffix ,owocowe,wyszło pysznie krówkowo-owocowo :D

  2. Myśli Pani, że można je zrobić w formie szyszek? Czy mają konsystencję, która na to nie pozwoli? Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

.