Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

135 komentarzy do “Proste ciasto z jabłkami”

  1. Mój ulubiony przepis. Nie znam drugiego równie szybkiego, pysznego i uniwersalnego ciasta. Robiłam już kilkanaście razy, modyfikując dla urozmaicenia dodatki… były gruszki i rabarbar, zamiast jabłek… a także orzechy, rodzynki, żurawina jako wzbogacenie, zamiast polewy cukier puder lub gorzka czekolada… Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 5 minut… Dziękuję za wspaniały przepis…

    Odpowiedz
  2. 2 łyżeczki sody to sporo, wydaje mi się, że na podwójną porcję 1,5 łyżeki by wystarczyło (z czego na pewno płaska), pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam,
    Właśnie upiekłam to ciasto. Jestem pełna zaskoczenia: w komentarzach jest mowa że ciasto nie wyrasta zbytnio, a moje PRZEPIĘKNIE WYROSŁO, lecz mimo zachowania podanych w przepisie proporcji (ilości podwoiłam) niestety w smaku dominuje gorycz sody… czemu tak??? Czy masz M. Cukierenko pomysł, do jakiej bezpiecznej ilości sody powinnam się ograniczyć przy pieczeniu z podwójnej porcji?
    OCENIAM CIASTO ZDECYDOWANIE POZYTYWNIE.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Witam, zrobiłam to ciasto, jednak moje miało zupelnie inną konsystencję – suchą. :( Podwajałam ilość składników, właśnie się piecze, ciekawe co z tego wyjdzie.. Mam nadzieję, że wyjdzie :)

    Odpowiedz
  5. Dziś upieczone,bardzo smaczne,proste i szybkie:) i upiekłam bez papieru do pieczenia,formę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz