Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).
Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.
3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.
4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Czy można użyć zwykłej (prostokątnej ) blaszki do pieczenia ciasta??
tak wyjdzie:) życzę smacznego! pozdrawiam
czy bez gałki muszkatołowej i aromatu to ciasto wyjdzie ?? :D
właśnie włożyłam do piekarnika, mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :)
Faktycznie przepis rewelacyjnie prosty :) a ciasto cudowne w smaku :) Pozdrawiam serdecznie :) Jest Pani moją Inspiracją :)
To i ja się skuszę
brzmi pysznie w tylu wersjach, dziękuję bardzo za komentarz, cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Mój ulubiony przepis. Nie znam drugiego równie szybkiego, pysznego i uniwersalnego ciasta. Robiłam już kilkanaście razy, modyfikując dla urozmaicenia dodatki… były gruszki i rabarbar, zamiast jabłek… a także orzechy, rodzynki, żurawina jako wzbogacenie, zamiast polewy cukier puder lub gorzka czekolada… Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 5 minut… Dziękuję za wspaniały przepis…
Pyszne ciasto! Dzis bede je robila juz kolejny raz.. Dziekuje i pozdrawiam!!
2 łyżeczki sody to sporo, wydaje mi się, że na podwójną porcję 1,5 łyżeki by wystarczyło (z czego na pewno płaska), pozdrawiam
Witam,
Właśnie upiekłam to ciasto. Jestem pełna zaskoczenia: w komentarzach jest mowa że ciasto nie wyrasta zbytnio, a moje PRZEPIĘKNIE WYROSŁO, lecz mimo zachowania podanych w przepisie proporcji (ilości podwoiłam) niestety w smaku dominuje gorycz sody… czemu tak??? Czy masz M. Cukierenko pomysł, do jakiej bezpiecznej ilości sody powinnam się ograniczyć przy pieczeniu z podwójnej porcji?
OCENIAM CIASTO ZDECYDOWANIE POZYTYWNIE.
Pozdrawiam.
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam
Witam, zrobiłam to ciasto, jednak moje miało zupelnie inną konsystencję – suchą. :( Podwajałam ilość składników, właśnie się piecze, ciekawe co z tego wyjdzie.. Mam nadzieję, że wyjdzie :)
bardzo mi miło, cieszę się, pozdrawiam serdecznie:)
Dziś upieczone,bardzo smaczne,proste i szybkie:) i upiekłam bez papieru do pieczenia,formę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.