Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

335 komentarzy do “Proste ciasto czekoladowe”

  1. Ciasto wygląda bajecznie i zamierzam go zrobić. Mam tylko pytanie czy kawa rozpuszczalna ma być rozpuszczona czy w postaci proszku? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy, ciasto na pewno się uda, życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  3. Jestem zaskoczona, jak szybko robi się to ciasto :) Pięknie wygląda, o cudownej konsystencji, zapachu i smaku….i to jeszcze przed pieczeniem :) aktualnie w piekarniku. Liczę na dobry efekt, gdyż piekę je po raz pierwszy i to dla ukochanego z okazji rocznicy. Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  4. Ciasto w piekarniku. Planuje przełożyć bita śmietaną i dżemem porzeczkowym jako tort na ósme urodziny syna. Wyglada apetycznie. Zobaczymy co wyjdzie z mojego. Mam pytanie:jak nazywa sie to ciasto które jest na srodkowym obrazku u góry strony? Z wisniami i galaretka? Wyglada oblednie? Nie moge znalezc u Pani przepisu na to ciasto. W ktorym dziale sie znajduje? Dziekuje za odpowiedz.

    Odpowiedz
  5. Właśnie takiego przepisu szukałam, ani to murzynek ani to brownies – cudo! Smakuje zarówno ciepłe i wilgotne jak i schłodzone w lodówce – dwudniowe. Wszyscy się u mnie zajadają. I co najważniejsze – jest go naprawdę dużo!

    Odpowiedz
  6. witam,
    przesiać mąkę i kakao to znaczy: wsiąść sitko nasypać na nie mąkę i kakao, delikatnie nim poruszać aż sitko będzie puste wtedy mąka i kakao jest przesiane,
    w przepisie napisane jest 250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki to znaczy czekolady, która ma w składzie 60% masy kakaowej czyli czekolada gorzka, na opakowaniu każdej czekolady napisana jest zawartość masy kakaowej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Na pewno będzie wszystko dobrze, Gabrysi życzę Wszystkiego Najlepszego, dobrej zabawy i smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Własnie czekam na efekt. Dzisiaj drugie urodziny mojej córeczki Gabrysi. Postanowiłam upiec to czekoladowe ciasto i ozdobić je migdałami i rzecz jasna, dwiema świeczkami :)) Oby tylko mam sie spisała…

    Odpowiedz
  9. Pyszne ciasto!!!, długo szukałam przepisu na takie wigotne ciasto
    Upiekłam, ciasto rosło jak szalone, ponieważ nie jestem fanką gorzkiej czekolady do przepisu
    ” przemyciłam ” trochę mlecznej czekolady oczywiście zachowując proporcje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz