Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.
Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła
Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.
3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.
Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).
6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.
Udanych wypieków:)
Nie wiem za bardzo co Pani poradzić, to nie wygląda na Pani winę bo ciasto już opada w piekarniku,
ja też tak kiedyś miałam, ale później przestało opadać,
Prosze o pomoc: ilekroć robię jakieś ciasto, rośnie pięknie a potem pod koniec pieczenia opada jeszcze w piekarniku. To czekoladowe również opadło. Co robię źle? mam nowy piekarnik, ustawiłam grzanie z termoobiegiem od góry i dołu, za drugim razem od góry i dołu bez termoobiegu, obie wersje opadły. Ciasto pyszne, ale co z tego jak ma 2 cm grubości?
Ciasto wyszło wyśmienite. Naprawdę jest mocno czekoladowe. i puszyste. Ja dałam mniej cukru.
tak, ja wlewałam ciepłą,
pozdrawiam
a czy masa z czekolady masla itd. ma byc zimna podczas wlewania do mąki, czy moze byc ciepla???
cieszę się, że ciasto się udało,
pozdrawiam serdecznie
Jestem okropnym kucharzem ale to ciasto wyszlo mi rewelacyjnie. Pozdrowienia Justyna
Ciasto wyszlo super. Nastepnym razem troche zmodyfikuje ale i tak jest smaczne :))
Wyszło rewelacyjne, piekłam je już 3 razy. Smakowało każdemu :)
własnie sie piecze :)
zapach czekolady w całym domu :)
dziekuje i pozdawiam
dobrze:), życzę smacznego,
pozdrawiam
Hej! właśnie wstawiam do piekarnika. jak nie zapomnę to napiszę jak wyszło ;p
może być, troszkę może zmienić smak, ale wydaje mi się, że będzie dobrze,
pozdrawiam
Czy maslanka moze byc o smaku stracciatella bo tylko taka mam
ten kawałek zdobył moje serce, koniecznie muszę je zrobić, choć w piekarniku właśnie czekoladowe z wiśniami :)
pozdrawiam
Pat