Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

335 komentarzy do “Proste ciasto czekoladowe”

  1. Ciasto bardzo smaczne, gęste, wilgotne, intensywnie czekoladowe.
    Dla mnie w sam raz, nie trzeba nic modyfikować.
    Mniam mniam.

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam to ciasto, ale bez sody i nie miałam maślanki ani jogurtu. Piekło się godzinę, ale podwyższyłam na 165, w połowie piekarnika. Z taką ilością czekolady (plus kakao) jest bardzo/intensywnie czekoladowe. Moje było dość zbite/zwarte, może z braku sody. Średnio wilgotne, trochę kruszące.
    Aha, za dużo cukru w tym przepisie – nie jest to zdrowe. Ja dałam 150 g cukru i było akurat. Nie zapominajmy, że cukier jest też w czekoladzie i polewie!
    W sumie wg mnie wyszło bardzo smaczne, o wyraźnym smaku czekolady, którą uwielbiam ;-)
    Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  3. Witam. Widzę w niektórych przepisach kawę rozpuszczalną. Czemu to służy? Nie mam takowej, używamy ekspresu do kawy. Czy można dodać 1 espresso?

    Odpowiedz
    • Ja dodaję kawę prawdziwą, nie lubię rozpuszczalnej, oczywiście z ekspresu ( by fusów nie było) i aromat kawy jest prawdziwy. Po prostu mniej wody trzeba wtedy użyć. Ze 180 ml odjąć ilość wlanej kawy. To tylko moje zdanie. I uważam że wychodzi również pyszne :)

      Odpowiedz
  4. Witam ! Chciałabym upiec to piękne ciasto czekoladowe :) Proszę o podpowiedź czy na blaszkę o wym 28×23 cm wystarczy ww porcja czy zwiększyć :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Witam,
    ciasto jest megaaa:) zrobiłam w trochę większej tortownicy (27 cm) i wyszło niższe ale i tak bomba:). chce zrobić jeszcze raz ale tak sobie pomyślałam zęby je przełożyć wiśniami i kremem na bazie serka mascarpone i śmietany. Dobry pomysł?

    Odpowiedz
  6. Bardzo smaczne ciasto, tylko trzeba uwazac przy przekladaniu na talerz, bo faktycznie peka. Dopiero zaczynam piec i Pani strona bardzo mi pomaga, co tydzien probuje cos nowego. Dziekuje i pozdrawiam !

    Odpowiedz
  7. Witam .Dziekuje za ten przepis :) Ciasto pyszne ,wyrosło idealnie smakuje wszystkim .Pozdrawiam
    ps przepis idealnie opisany mam na mysli temperature w jakiej sie piecze i cala reszte

    Odpowiedz
  8. wczoraj zrobiłam pierwszy raz to ciasto; wyszło pyszne; córka zadowolona, mąż zadowolony bo gotować lubię i może coś tam potrafię ale piec niezbyt; już upatrzyłam sobie kolejny przepis na przyszły weekend – także na pewno tu wrócę ; pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Super przepis. Ciasto wyszło fantastyczne. Przełożyłam dżemem porzeczkowym. Dziś zamierzam zrobić drugi raz. Tym razem przełożenie dżemem i cieniutka warstwą bitej śmietany.

    Odpowiedz
  10. Ciasto rewelacyjne. Zrobiłam na dużej blaszce, proporcji nie zmieniałam, a i tak wyszło duże, wyrośnnięte. Do środka dałam jagody i pół na pół mleczną i gorzką czekoladę.Górę posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi. Domownicy się zajadali. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Ciasto prze prze pyszne. Udalo sie. Mimo ze potrafię popsuć nawet proste ciasto.
    Nie zdążyłam zrobić polewy. Tak szybko zniknelo. Czekoladę dalam 74% i niecale dwie tabliczki
    Tak kolo 180 gram i to nie byl zly pomyśl. Faktycznie wyjątkowo pachnie. Dziękuję za ten wyjątkowy przepis

    Odpowiedz
  12. Ciasto wyszło ale przeciekała mi tortownica troche bo mam zamykaną i otwieraną ale wyszło przepysznie nie mam żadnych uwag wszystkim smakowało

    Odpowiedz
  13. Bardzo mi przykro że tak wyszło, nie wiem czemu, bo długo się piekło, a jakby było nie dopieczone, mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Witam serdecznie Panią i mam pytanie:zrobiłam to ciasto,wyrosło, popękało i wszystko było dobrze,ale jak wyjęłam z piekarnika to mi trochę zapadło w dwóch miejscach i zrobiło się krzywe,patyczek jest mokrawy,może tak powinno być?Dobrze że to nie na jakąś uroczystość, tylko dla wnuczka na urodziny tak sobie do zjedzenia,bo w sumie jest krzywe,teraz zaleję polewą i jakoś będzie.Mąż mi mówi,że to ciasto jest b. ciężkie i to dlatego,piekłam 1 godzine 25 minut,tak jak Pani.Chciałabym wiedzieć,co Pani o tym sądzi,bo drugi raz już go nie upiekę,bo będę się bała,a tak się ucieszyłam jak znalazłam ten przepis,bo wnuczek lubi bardzo ciasta czekoladowe.Dziekuje za odpowiedż i pozdrawiam .Krystyna

    Odpowiedz
  15. Nie wiem co zrobiłam źle ale wyszedł mi zakalec (można się ewentualnie uprzeć, że to takie mokre brownie ;)) i nie wyrosło prawie wcale

    Odpowiedz
  16. ciasto będzie trochę niższe, ale myślę że będzie ok, ale jeśli Pan chce wysokie to można zwiększyć o połowę składniki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Czy tortownica 26cm będzie ok, czy powinienem zwiększyć ilość składników?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  18. świetny przepis! ciasto się udało i smakuje obłędnie!!! to moje drugie podejście do pieczenia w życiu…pierwsze nieco mniej udane z innym przepisem więc tymbardziej się cieszę że za drugim razem wyszło tak genialnie! na pewno nie raz zajrzę na Pani stronę!

    Odpowiedz
  19. Przepis idealny dla początkujących. Po raz pierwszy zupełnie sama piekłam ciasto i choć do tego wiele składników odmierzałam raczej „na oko”, to ciasto wyszło świetne! Dziś wieczorem drugie podejście! :)

    Odpowiedz
  20. Przepyszne, łatwe, a przy okazji dowiedziałam się jak zrobić łatwą polewę czekoladową :-) zawsze mam z tym problem, a dzisiaj wyszła elegancka :-)

    Odpowiedz
  21. Witam,
    dzisiaj zrobiłam tego murzynka na dzień chłopaka i wyszedł znakomicie! rzeczywiście prosty przepis, z którego zapewne jeszcze nie raz skorzystam ;)

    Odpowiedz
  22. Moje tak ładnie nie wyrosło :c jaki moze byc powod? Chociaz wydaje mi sie ze dalam wiecej sladników mokrych… to moze byc przyczyną? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  23. Ciasto pyszne w smaku :) bardzo wyrosło :) niestety troszkę pękło ale i tak się zje :D Do ciasta dodałam troszkę żurawiny – polecam :) Na pewno jeszcze nie raz upiekę :)

    Odpowiedz
  24. Dla przelamania smaku, po wlaniu polowy masy do tortownicy przelozylam ja domowa konfitura porzeczkowa. Dzieki temu ciasto nie wyszlo tak slodkie, a porzeczki z czkolada tworza cudne polaczenie. Przepis genialny, na pewno bede powtarzac!!

    Odpowiedz
  25. moim zdaniem to dobrze, że urosło, ja nie studziłam całkiem masy, przykro mi jeśli ubrudził się piekarnik, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  26. Super ciasto!
    Ale mi też niesamowicie urosło. Mam pytanie, masę czekoladową trzeba całkiem wystudzić? I jeśli tego nie zrobiłam, to mógł być powód, że tak urosło? Bo uciekło mi z foremki…

    Odpowiedz
  27. Ciasto bardzo fajne, super konsystencja tylko u mnie pomimo że dodałam więcej cukru wyszło gorzkawe, następnym razem nie dodam kakao a dosypie więcej cukru.

    Odpowiedz
  28. Od dawna szukałam fajnego przepisu na takie ciasto, po przeczytaniu komentarzy zaczęłam się zastanawiać czy admin usuwa negatywne czy przepis jest taki dobry :)
    Teraz już wiem, przepis nie jest dobry – jest WSPANIAŁY :):) dzięki tej stronie uwierzyłam w swoje dość ograniczone możliwości cukiernicze:)
    Dziękuję bardzo ;*

    Odpowiedz
  29. Dziekuje. Super stronkr Pani ma :-). Mam zamiar jeszcze wyprowbowacprzepis na ciasto cynamonowe. A tak na przyszlosc to lepiej uzyc tortownicy o sr. 22cm? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  30. Witam! Ciasto wlasnie upieklam tylko nie wiem czemu nie wyroslo mi tak :(. Moze dlatego ze mam zwykly piecyk gazowy wiec grzanie bylo tylko od dolu (ustawilam na srodkowym poziomie)? Uzylam tortownicy o srednicy 27cm.

    Odpowiedz
  31. Puszyste, pyszne, bardzo latwe. Na poczatku przerazila mnie troche plynna konsystencja, bo pierwszy raz robilam, ale wyszlo cudne. Dziekuje!!

    Odpowiedz
  32. ciasto wczoraj upiekłam z trochę mniejszej ilości-na mała tortownicę.Bardzo urosło.Jest wyjątkowo ciemne.ale tez i pyszne.Polewę zrobiłam z czekolady mlecznej .Nastepnym razem na polewę dodam chyba trochę skórki pomarańczowej,potartej na tarce.Taka mała wariacja na temat….:)

    Odpowiedz
  33. Wspaniały blog :-) trafiłam tutaj dopiero wczoraj szukając przepisu na ciasto czekoladowe, dzisiaj upiekłam – rewelacja! cudownie wyrosło, zapach czekolady do teraz unosi się w całym domu :-) dla mnie wystarczająco słodkie dla męża słodziucha trochę za mało, niespodziewani goście zachwyceni spałaszowali prawie wszystko :-) Dziękuję :-) już marzę o szarlotce :-)

    Odpowiedz
  34. Jutro zrobię to ciasto, mam nadzieję, że się nie zawiodę, bo już kiedyś się zawiodłam na pewnym cieście czekoladowym, z którego wyszedł mi suchy murzynek. Mam zamiar z góry delikatnie oblać je czekoladą i podać z kremem angielskim w sosjerce, widzę po komentarzach, że ciasto nie jest zbyt słodkie, czyli powinno mi smakować :)

    Odpowiedz
  35. Właśnie upiekłam ciasto. Jak dla mnie to za mało słodkie. Ale korzystając z pomysłu Janka zrobiłam podobny miks. W środek naładowałam powideł śliwkowych i polewy czekoladowej. Na wierzchu przed pieczeniem posypałam płatkami migdałowymi. OBŁĘD!

    Odpowiedz
  36. wczoraj robiłam roczek synka i upiekłam to cudo przy czym pomagała mi starsza córka przez co sodę dałam na samym końcu bo wcześniej to przeoczyłam. Był wielki chaos, harmider, wszystko szybko, szybko i wyrosło wprost ogromne tylko polewa mi nie zgęstniała a czekolady gorzkiej okazało się ze mam za mało więc pomieszałam z mleczną. Dziękuję i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  37. czy jest możliwość na polewie czekoladowej zrobienia np.kremem waniliowym(lub jakimś innym,jaki by pasował do smaku czekolady ? ) jakiś wzorków szprycą. pozdrawiam.

    Odpowiedz
  38. Witam. ja dodaję troszke więcej kakao i 500g cukru. Dodaję również 400g gorzkiej czekolady. Po wystygnięciu ciasto przekrajam wzdłuż i smaruję dżemem wiśniowym. Robię polewę z mlecznej czekolady 400g i masła 1do 1 + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Całość zamykam w pojemnik do ciast i trzymam przez 24 godziny. Po tym ciasto jest wilgotne, aromatyczne, z cudowną nutą wiśniową, a polewa… Jak raz spróbujesz, więcej innej nie zrobisz. Wszyscy są zachwyceni.

    Odpowiedz
  39. Maciej: – nic nie szkodzi:), pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

    Justyna: – jeśli tyle mąki co w przepisie to powinno być dobre, nie wiem czemu się tak kruszy,

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  40. Witam,
    Chciałabym bardzo upiec to ciasto, ale muszę na pewno zrobić większą jego ilość, np. w formie 24cm na 40cm. W jaki sposób powinnam zwiększyć ilość składników?
    pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  41. Bardzo przepraszam, odpowiedziałam na Pana pytanie, pamiętam, ale coś musiałam to dodać do innego ciasta:/,
    nie wiem co się stało,
    więc proszę je przechowywać w szczelnym pojemniku, ja bym je jeszcze obłożyłam papierem do pieczenia i dopiero wtedy włożyła do pojemnika,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  42. ono tak rośnie dzięki dodaniu sody, wymieszała Pani akurat i szybko wstawiła do piekarnika, może jakieś składniki były ciepłe,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  43. Ciasto upiekłam wg przepisu, wyszło pyszne i WIELKIE :) Wyrosło ponad formę tortownicy 24 cm dużo wyżej, zastanawiam się dlaczego? Nie wyszło jak na zdjęciu ale połowę wyższe… Jaki może być sposób na wysokość ciasta przy następnej próbie ?::)

    POzdrawiam Agata

    Odpowiedz
  44. Mam pytanie, jak to ciasto przechować tak na 2 dni po upieczeniu. Niedługo zbliża się rocznica i chciałem zaskoczyć moją dziewczynę ale ze względu na szkołę nie mogę zrobić i przynieść następnego dnia, tylko muszę się w niedzielę pomęczyć :)

    Odpowiedz
  45. Witam :) upiekłam to ciasto na niedzielny obiad u Rodziców. Użyłam bardzo dobrej gorzkiej czekolady 75% i niestety, przy tak gorzkiej czekoladzie 180g cukru to zdecydowanie za mało. Ja dałam 250g i to też było za mało, ciasto wyszło mega czekoladowe ale zupełnie, zupełnie nie słodkie. Zrobiłam polewę z mlecznej czekolady i dekorację z białej, dzięki temu było chociaż trochę słodkawe. Dlatego przy tak gorzkiej czekoladzie koniecznie więcej cukru, ja następnym razem dodam 400g przy użyciu 75% czekolady. Ciasto jest obłędnie czekoladowe! Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest nie do opisania :) Polecam gorąco ten przepis!
    P.S odkąd odkryłam tę stronę piekę tylko z zamieszczonych tutaj przepisów :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  46. dziękuję za przepis od kiedy natknęłam się na tą stronę jestem na niej co dziennie przepisy są super naprawdę ;-) pozdrawiam

    Odpowiedz
  47. dziś w nocy naszła mnie ochota na ciasto czekoladowe i po raz kolejny zdecydowałam se wykorzystać przepis z cukierenki. Ciasto wyszło przepyszne i przeczekoladowe ! Mój piekarnik nigdy nie widział tak wysokiego wypieku :) Wszyscy oczywiście są zachwyceni smakiem i aromatem. Dziękuję za przepis i pozdrawiam !

    Odpowiedz
  48. ciasto aktualnie się piecze :) po wystygnięciu mam zamiar przełożyć je kremem śmietankowym i bananami :) wydaje mi się, że to połączenie pasuje do czekoladowego ciasta. Kolejny przepis wzięty z tej strony, na pewno będzie pycha!

    Odpowiedz
  49. najbardziej pasuje ta blaszka bo jest największa prostokątna 22.5 cm x 30 cm, ciasto wyjdzie trochę bardziej płaskie, ale pozostałe dwie są trochę za małe, tak mi się wydaje
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  50. A czym mozna zastapic tortownice? Mam blache kwadratowa 20 cm x 20 com, prostokatna 22.5 cm x 30 cm i keksowke 28 cm x 13 cm. Taka mam ochote upiec to ciasto, ale nie chce go zepsuc.

    Odpowiedz
  51. Witam. Ciasto się właśnie piecze.. zobaczymy co będzie..Zamiast gorzkiej czekolady musiałam dodać mlecznej (domownicy w życiu nie tknęli by niczego co jest zrobione z gorzkiej), ale za to dodałam mniej cukru.. mam nadzieję, że się uda:)

    Odpowiedz
  52. Witam serdecznie.
    Blog znalazłam szukając przepisu i teraz piekę właściwie wyłącznie ciasta wg Pani przepisu. Zachęciłam też do korzystania mamę i teściową i znajomych szukających przepisów,które się sprawdzają i pysznych łakoci. Ciasto czekoladowe obłędne, moi uwielbiają też wersję z bananem.
    Pozdrawiam świątecznie przy serniku z budyniem czekoladowym :)

    Odpowiedz
  53. czy mozna to ciasto przelozyc czekoladowym kremem smietanowym, czy nie bardzo bedzie pasowalo? (chcialabym zrobic a’la torcik)

    Odpowiedz
  54. Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    również pozdrawiam czekoladowo, zajadam właśnie ciasto z nutellą,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  55. Okej, robię ciasto juz któryś raz i zawsze dodwałam jogurt jednak tym razem mi zabrakło i wolałam sie upewnic :) Ale czekoladowiec zawsze wychodzi pyszny i wszystkim smakuje. Swietny przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  56. Zrobiła- jeśli smakuje tak samo jak pachnie to będzie oszałamiające :)
    jutro ciasto jedzie do warszawy na urodziny mojej siostry :) tam je przełożę bitą śmietaną i owocami :)
    Niestety ciasto pękło na wierzchu :(
    trochę policzyłam i zmieniłam proporcje na tortownicęo śr. 16 :)
    Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  57. Witam! Upiekłam ciasto wg przepisu i jestem zachwycona :-) Jest intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pozwoliłam sobie umieścić przepis na swoim blogu z zaznaczeniem źródła jego pochodzenia, Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  58. Ciasto wykonał samodzielnie mój mąż (chyba pierwsze w życiu) i świetnie się udało. Dziś pieczemy drugi raz, tylko myślę przełożyć je jakaś konfiturą ;]

    Odpowiedz
  59. Witam
    Czekolada i masło, podczas podgrzewania zamiast sie połączyć to się pod koniec rozwarstwiły i myślałam, że ciasto stracone. Nie wiem co zrobiłam źle. Ale o dziwo po dodaniu do mąki i reszty składników ładnie się połączyło wszystko razem i podczas pieczenia ciasto wyrosło:) Czekam żeby spróbować, ale najpierw polewa!

    Odpowiedz
  60. Przepyszne to ciacho!!! Super przepis zrobiłam mojej mamie na imieniny ;) Dodam ,że mama jest cukiernikiem i była pełna podziwu ;)
    Przepis jest super choć ja również piekłam tylko 50min ,wystarczyło!
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  61. Rewelacja, moi panowie (mąż i synowie) opanowali je błyskawicznie, ja też się nie mogłam oprzeć następnemu kawałkowi. Dopytują, kiedy znów upiekę.
    Dziękuję, za przepis

    Odpowiedz
  62. Ciasto pyszne :) ja trochę pokombinowałam i dodałam do masy zmiksowane banany, a po wyrośnięciu ciasta przełożyłam je konfiturą wiśniową, plus mała modyfikacja w polewie, dałam mleczną i białą czekoladę ;) Niebo w gębie! Przepis jest bardzo łatwy i nawet kuchenny laik sobie z nim poradzi :)

    Odpowiedz
  63. nie jestem ekspertem w tych sprawach.
    przyznam się, że to ciasto czekoladowe było jednym z moich pierwszych wypieków.
    ku mojemu zdziwieniu wyszło cudnie, pachniało jeszcze piękniej, a co najlepsze : smakowało wszystkim !
    planuję kolejne podejścia ;)

    świetny przepis :)

    Odpowiedz
  64. Witam
    Ciasto wyglada wysmienicie i mam zamiar go zrobic. Mam tylko pytanie czy mozna mase mieszc mikserem czy trzeba to robic lyżka?

    Odpowiedz
  65. witam,
    trzeba wejść w post i nacisnąć „zdjęcie” a później „dodaj zdjęcie” lub wkleić link, jeśli ma Pani zdjęcie to proszę przysłać na emalia [email protected], to dodam do galerii:)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  66. Upiekłam. Wyszło przeeeeepyyyyszne :) a na drugi dzień (schowałam kawałeczek, bo inaczej by nie zostało:)) smakowało jeszcze lepiej. Ja swoje po upieczeniu przełożyłam dżemem śliwkowym. Piekłam na nieco większej blaszce a urosło i tak wysokie:) na termoobiegu w 180 stopniach przez 35 min. Taki czas w zupełności wystarczył a wkładany patyczek był suchy :) Poleeecam wszystkim :)

    Odpowiedz
  67. Dziękuje kochana cukierenko za ten przepis Ciasto robie juz chyba 5 raz za kazdym razem wychodzi lepsze :) Po eksperymentowałam troszke i zamiast gorzkiej czekolady dołożyłam mlecznej a ciasto i tak ma bajeczny smak :)

    Odpowiedz
  68. Nie wiem za bardzo co Pani poradzić, to nie wygląda na Pani winę bo ciasto już opada w piekarniku,
    ja też tak kiedyś miałam, ale później przestało opadać,

    Odpowiedz
  69. Prosze o pomoc: ilekroć robię jakieś ciasto, rośnie pięknie a potem pod koniec pieczenia opada jeszcze w piekarniku. To czekoladowe również opadło. Co robię źle? mam nowy piekarnik, ustawiłam grzanie z termoobiegiem od góry i dołu, za drugim razem od góry i dołu bez termoobiegu, obie wersje opadły. Ciasto pyszne, ale co z tego jak ma 2 cm grubości?

    Odpowiedz
  70. Ciasto wygląda bajecznie i zamierzam go zrobić. Mam tylko pytanie czy kawa rozpuszczalna ma być rozpuszczona czy w postaci proszku? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  71. Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy, ciasto na pewno się uda, życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  72. Jestem zaskoczona, jak szybko robi się to ciasto :) Pięknie wygląda, o cudownej konsystencji, zapachu i smaku….i to jeszcze przed pieczeniem :) aktualnie w piekarniku. Liczę na dobry efekt, gdyż piekę je po raz pierwszy i to dla ukochanego z okazji rocznicy. Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  73. Ciasto w piekarniku. Planuje przełożyć bita śmietaną i dżemem porzeczkowym jako tort na ósme urodziny syna. Wyglada apetycznie. Zobaczymy co wyjdzie z mojego. Mam pytanie:jak nazywa sie to ciasto które jest na srodkowym obrazku u góry strony? Z wisniami i galaretka? Wyglada oblednie? Nie moge znalezc u Pani przepisu na to ciasto. W ktorym dziale sie znajduje? Dziekuje za odpowiedz.

    Odpowiedz
  74. Właśnie takiego przepisu szukałam, ani to murzynek ani to brownies – cudo! Smakuje zarówno ciepłe i wilgotne jak i schłodzone w lodówce – dwudniowe. Wszyscy się u mnie zajadają. I co najważniejsze – jest go naprawdę dużo!

    Odpowiedz
  75. witam,
    przesiać mąkę i kakao to znaczy: wsiąść sitko nasypać na nie mąkę i kakao, delikatnie nim poruszać aż sitko będzie puste wtedy mąka i kakao jest przesiane,
    w przepisie napisane jest 250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki to znaczy czekolady, która ma w składzie 60% masy kakaowej czyli czekolada gorzka, na opakowaniu każdej czekolady napisana jest zawartość masy kakaowej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  76. Na pewno będzie wszystko dobrze, Gabrysi życzę Wszystkiego Najlepszego, dobrej zabawy i smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  77. Własnie czekam na efekt. Dzisiaj drugie urodziny mojej córeczki Gabrysi. Postanowiłam upiec to czekoladowe ciasto i ozdobić je migdałami i rzecz jasna, dwiema świeczkami :)) Oby tylko mam sie spisała…

    Odpowiedz
  78. Pyszne ciasto!!!, długo szukałam przepisu na takie wigotne ciasto
    Upiekłam, ciasto rosło jak szalone, ponieważ nie jestem fanką gorzkiej czekolady do przepisu
    ” przemyciłam ” trochę mlecznej czekolady oczywiście zachowując proporcje.

    Odpowiedz
  79. witam,
    wydaje mi się, że w piekarniku który grzeje tylko od góry ciasto się nie upiecze,
    jak posypie Pani posypką kolorową to ciasto nie będzie za słodkie,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  80. Ciasto wygląda na przepyszne, dzisiaj spróbuje je upiec-przepis wydaje się prosty
    i może to, że nie upiekłam w życiu zbyt wiele ciast nie będzie przeszkodą;)
    Mam jednak dwa pytania. Po pierwsze mój piekarnik jest stary i grzeje chyba tylko od góry,
    ale jeśli będę sprawdzała patyczkiem czy się upiekło to chyba nie powinno być problemu, pewnie
    tylko dłużej to potrwa czy może lepiej nie ryzykować z takim ciastem bo się nie upiecze?
    Po drugie jeśli bym posypała polewę lekko cukrową posypką drobną kolorową (żeby ładniej wyglądało)
    to nie będzie za słodkie?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  81. witam,
    mam pytanie , mianowicie : czy jeśli zrobię ciasto wieczorem, następnego dnia rano nadal będzie dobre?
    pozdrawiam.

    Odpowiedz
  82. Witam, wczoraj robiłam Twoje ciasto, nie dość że ładnie pachnie to smakuje wyśmienicie. Nie jest ani za suche, ani za mokre- jest idealne. Po prostu rewelacja, będę wszystkim polecać ten przepis, dziekuję i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  83. Witam,
    Chciałabym się zapytać czy jak dodam mleko zamiast maślanki lub jogurtu(aktualne braki tych produktów w lodówce) ciasto wyjdzie?
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  84. Witam,
    ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis robiąc go prawie na oko i nie dodając paru składników :)
    Czekam aż ciasto ostygnie i będę je polewała białą polewa :)
    Mam nadziej, że będzie pyszne i nie zbyt gorzkie :)
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  85. Witam,moze mi Pani powiedziec jaka make urzyc,bo w przepisie nie ma zaznaczonej a wiem ze do ciast daje sie tez make ziemniaczana,dziekuje za odpowiedzi i Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  86. Witam,
    dla mnie to ciasto było akurat czekoladowe, ale można w polewie użyć mlecznej czekolady też wyjdzie,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  87. Witam :)

    Ja również chciałabym upiec to ciasto, bo wygląda bajecznie :) Mam tylko pewne wątpliwości dotyczącej gorzkiej czekolady. Otóż u mnie w domu żaden osobnik nie przepada za jej smakiem, a wypatrzyłam komentarz, że bardzo go czuć w cieście. Czy rzeczywiście tak jest? Może do polewy użyć lepiej mlecznej? Wyjdzie?

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  88. witam,
    mam nadzieję, że ciasto dobrze się upiekło i że będzie smakowało, życzę smacznego,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  89. witam ja wlasnie pieke te ciasto strasznie wystrzelilo mi w gore juz okolo dwoch centymetow poza forme:)) wyglada slodko ciekawe co z tego bedzie

    Odpowiedz
  90. Więc jeżeli będę robiła z termoobiegiem to nastawić piekarnik na 140 stopni? chcę właśnie zaraz zabrać się za robienie ciasta i nie chcę, żeby przez to źle wyszło? :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  91. Witam, Pyszne to twoje ciasto. Dzis pieke je po raz wtory, wszyscy co je probowali sie zachwycaja. Zwykle oblewam gore polewa, ale robilam tez wersje przekladane bita smietana jak w-z etke. Polecam wszystkim.

    Odpowiedz
  92. Napisze krotko bo do „super kucharek” nie należe… więc moj mąz dzis rano sprobowal kawałek i stwierdził że” to najlepsze ciasto czekoladowe jakie w życiu jadł” – a słodycze uwielbia!
    Dziekuje.
    Za tydzien biore sie za KEKS!!!
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  93. A mam pytanie… czy polewa moze byc zrobiona z 1 tabliczki gorzkiej (43%) i 0,5 tabliczki mlecznej czekolady?
    Zabrakło mi niestety a do sklepu za daleko :)

    Odpowiedz
  94. Witam, ciasto własnie wstawiłam do piekarnika. Wyglada przepysznie !!!
    Poinformuje o efekcie koncowym. Do polewy na ciasto dodaję orzechy włoskie, mam nadzieje ze niczego nie zepsuje.

    Ps. To moje 3 ciasto w zyciu :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  95. Ciasto wlaśnie w piekarniku:) wygląda super,w calym domu piękny zapach:) dzis wydaje kolacje urodzinowa,a moje ciasto czekoladowe udekoruje swiczkami:D:D:D mieszkam w Grecji:) zobacze czy moim wybrednym greckim znajomym będzie smakowało:) pozdrawiam i dziekuje za przepis.

    Odpowiedz
  96. Ciasto jest po prostu genialne!!! Wbrew pozorom jest naprawdę bardzo proste i szybkie do przygotowania, cudownie rośnie, niesamowicie pachnie i jest pyyycha!! Palce lizać!! Zrobiłam ciacho dziadkowi na imieniny i prezent był jak najbardziej udany :D Wszyscy się nim zachwycali ;)

    Odpowiedz
  97. Myślę że gdzieś po 70 minutach będzie dobre, ale można sprawdzić patyczkiem, jak końcówka będzie mokra to jeszcze piec, można też ręką nacisnąć wierzch ciasta jak będzie sprężyste to też już można wyciągać a jak galaretowate i trochę będzie się ruszało to jeszcze zostawić,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  98. hm… myślę, że gdzieś po godzinie może Pani sprawdzić czy jest już dobre, trzeba będzie je doglądać,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  99. Hmm.. myślę, żeby wyrobioną masę porozlewać do babeczek, zamiast na blachę. Tylko ile trzeba by było je piec? Pewnie na oko :) może w następnym tygodniu spróbuje.

    Odpowiedz
  100. Podzielam wypowiedzi poprzedników. Ciasto zrobiłam na weekendzie – poszło w całości, dziś robię kolejne z delikatną modyfikacją dodam 20g cukru więcej, bo ciasto chcę przełożyć powidałmi śliwkowymi. Przepieknie wyrasta a ta polewa…. serdeczne dzięki za ten przepis!!! Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  101. REWELACJA!!! Wczoraj jedliśmy jeszcze ciepłe :D Dziś rano w pracy smakowało jeszcze lepiej :) Zostawiam przepis do dalszego użycia i dla potomnych ;)

    Odpowiedz
  102. Witam,

    upiekłam dzisiaj to ciasto, wygląda pięknie, jest bardzo puszyste, ale niestety jak dla mnie troszeczkę gorzkie. Mocno wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady, no i moje ciasto jest prawie czarne w porównaniu z tym na obrazku. Często korzystam z Pani przepisów, są naprawdę wyśmienite, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym. Pozdrawiam serdecznie i nadal będę korzystać z Pani „pięknych” przepisów:)

    Odpowiedz
  103. To nie jest proste ciasto czekoladowe! To jest g e n i a l n e ciasto megaczekoladowe, nie kakaowe, ale właśnie c z e k o l a d o w e. Właśnie konsumuję jedną z ostatnich muffinek :) Szczerze polecam ten przepis – ciasto robi się bardzo łatwo, pięknie rośnie w piekarniku, w mgnieniu oka znika z talerzy. Ja swoje nasączyłam dodatkowo whiskey, dzięki czemu było wilgotniejsze i zyskało dodatkowy smaczek. Następnym razem zrobię tylko trochę mniej polewy – tak o 1/4 – z pewnością wystarczy. Myślę, że można je wykorzystać jako bazę do tortów – przełożyć czym kto lubi, wysmarować kremem, udekorować i voila – żaden kupny się nie umywa. Pozdrawiam i dziękuję za genialny przepis.

    Odpowiedz
  104. Właśnie się piecze :) Już w piekarniku wygląda absolutnie wspaniale, nie wspominając o cudownym czekoladowym zapachu w całym domu. Ciasto wyrobiłam ze wszystkich składników, ale formę mam mniejszą, więc z reszty ciasta rosną piękne muffiny, które udekoruję „wystrzałowymi” wiśniami (właśnie naciągają whiskey). Wieczorem odbędzie się degustacja, więc później postaram się przekazać również wrażenia smakowe :)

    Odpowiedz
  105. Właśnie się piecze, zmniejszyłam tylko proporcje kiedy okazało się, że mam za malo czekolady.
    Mam nadzieję, że pomimo tego wyjdzie. Fajny przepis, nie trzeba używać miksera.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  106. Przepis na czekoladowe ciasto pochodzi z książki „Essential Baking” :) i widzę że nie tylko ja ją posiadam. pozdrawiam:) szczególnie Panią M

    Odpowiedz
  107. Mała Cukierenko a czym ewentualnie mozna by przełożyć to ciacho? Myślę o domowych powidłach np. z czarnej porzeczki?? Nie będzie za słodkie?? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz