Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami – Zapraszam na pyszną, bardzo czekoladową tarte z powidłami śliwkowymi i ciasteczkami. Krem czekoladowy jest piankowy, aromatyczny, wilgotny, z kawałkami ciasteczek. Deser dla osób, które uwielbiają czekoladę. Ciasto możemy posypać kolorową posypką cukrową w kształcie serduszek i będzie idealne na zbliżające się Walentynki. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami
Składniki:
Ciasto:
130g miękkiego masła
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Krem:
3-4 łyżki powideł śliwkowych
100g ciastek w czekoladzie (użyłam herbatników)
50g masła
250ml śmietanki kremówki 30%
200g gorzkiej czekolady (użyłam 100g o zawartości kakao 80% i 100g o zawartości kakao 64%)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka żelatyny
80ml ziemnej wody
2 jajka – osobno żółtka i białka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
cukier puder do posypania
kolorowa posypka cukrowa

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami  width=

Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę, kakao i kawę. Dodać cukier, pokrojone masło, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.

2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na okrąg większy od średnicy blaszki (blaszka 26cm, posmarowana masłem i oprószona mąką) i ciastem wyłożyć blaszkę, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 60 minut.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

5. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, masło, cukier wanilinowy, ekstrakt, kawę i postawić na małym ogniu, mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę.
Ciągle trzymając na mały ogniu dodać żółtka i cały czas mieszając, podgrzewać przez około 1 minutę (krem nie może się zagotować!!). Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Krem zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (tak na około godzinę).

6. Spód tarty posmarować powidłami śliwkowymi.
Białka ubić.
Ciasteczka przełożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem, patrz FILM.

7. Do kremu czekoladowego dodać pokruszone ciastka, wymieszać. Dodać w dwóch partiach ubite białka, wymieszać.
Gotowy krem wylać na spód do tarty, wyrównać i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Wierzch:
8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1M).
Tarte ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Wierzch dookoła posypać cukrem pudrem i nożem zaznaczyć porcje, patrz FILM. Na cieście zrobić ozdobne rozetki i na koniec tarte posypać kolorową posypką cukrową.

Udanych wypieków :)

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami”

  1. Dzień dobry Pani Natalio, muszę zadać to pytanie, jak sprawdza się ten piękny mikser i szklana misa? Właśnie zastanawiam się nad kupnem identycznego. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy. Marlena

    • Mikser super!! Bardzo polecam, misa szklana jest ciężka waży 2kg co uważam za plus, bo mikser jest stabilniejszy, ale oczywiście trzeba uważać, żeby jej nie potłuc więc tu mały minus, ale ogólnie jestem bardzo zadowolona, pozdrawiam serdecznie

  2. Dzień dobry.
    Widziałam już wielokrotnie w Pani przepisach,że jak robi Pani gorącą masę czekoladową,to przykrywa się ją folią ale tak mocno aby dotykała masy. Dlaczego właśnie tak a nie np. przykryć tylko od góry? Ma to jakiś wpływ na masę?

    • żeby nie robił się kożuch, było świeższe i jak wstawiam do lodówki to żeby nie przyjęło innych zapachów, pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.