Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

333 komentarze do wpisu „Proste ciasto czekoladowe”

  1. moim zdaniem to dobrze, że urosło, ja nie studziłam całkiem masy, przykro mi jeśli ubrudził się piekarnik, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Dla przelamania smaku, po wlaniu polowy masy do tortownicy przelozylam ja domowa konfitura porzeczkowa. Dzieki temu ciasto nie wyszlo tak slodkie, a porzeczki z czkolada tworza cudne polaczenie. Przepis genialny, na pewno bede powtarzac!!

    Odpowiedz
  3. Ciasto pyszne w smaku :) bardzo wyrosło :) niestety troszkę pękło ale i tak się zje :D Do ciasta dodałam troszkę żurawiny – polecam :) Na pewno jeszcze nie raz upiekę :)

    Odpowiedz
  4. Moje tak ładnie nie wyrosło :c jaki moze byc powod? Chociaz wydaje mi sie ze dalam wiecej sladników mokrych… to moze byc przyczyną? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. Witam,
    dzisiaj zrobiłam tego murzynka na dzień chłopaka i wyszedł znakomicie! rzeczywiście prosty przepis, z którego zapewne jeszcze nie raz skorzystam ;)

    Odpowiedz
  6. Przepyszne, łatwe, a przy okazji dowiedziałam się jak zrobić łatwą polewę czekoladową :-) zawsze mam z tym problem, a dzisiaj wyszła elegancka :-)

    Odpowiedz
  7. Przepis idealny dla początkujących. Po raz pierwszy zupełnie sama piekłam ciasto i choć do tego wiele składników odmierzałam raczej „na oko”, to ciasto wyszło świetne! Dziś wieczorem drugie podejście! :)

    Odpowiedz
  8. świetny przepis! ciasto się udało i smakuje obłędnie!!! to moje drugie podejście do pieczenia w życiu…pierwsze nieco mniej udane z innym przepisem więc tymbardziej się cieszę że za drugim razem wyszło tak genialnie! na pewno nie raz zajrzę na Pani stronę!

    Odpowiedz
  9. Czy tortownica 26cm będzie ok, czy powinienem zwiększyć ilość składników?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  10. ciasto będzie trochę niższe, ale myślę że będzie ok, ale jeśli Pan chce wysokie to można zwiększyć o połowę składniki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Nie wiem co zrobiłam źle ale wyszedł mi zakalec (można się ewentualnie uprzeć, że to takie mokre brownie ;)) i nie wyrosło prawie wcale

    Odpowiedz
  12. Witam serdecznie Panią i mam pytanie:zrobiłam to ciasto,wyrosło, popękało i wszystko było dobrze,ale jak wyjęłam z piekarnika to mi trochę zapadło w dwóch miejscach i zrobiło się krzywe,patyczek jest mokrawy,może tak powinno być?Dobrze że to nie na jakąś uroczystość, tylko dla wnuczka na urodziny tak sobie do zjedzenia,bo w sumie jest krzywe,teraz zaleję polewą i jakoś będzie.Mąż mi mówi,że to ciasto jest b. ciężkie i to dlatego,piekłam 1 godzine 25 minut,tak jak Pani.Chciałabym wiedzieć,co Pani o tym sądzi,bo drugi raz już go nie upiekę,bo będę się bała,a tak się ucieszyłam jak znalazłam ten przepis,bo wnuczek lubi bardzo ciasta czekoladowe.Dziekuje za odpowiedż i pozdrawiam .Krystyna

    Odpowiedz
  13. Bardzo mi przykro że tak wyszło, nie wiem czemu, bo długo się piekło, a jakby było nie dopieczone, mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Ciasto wyszło ale przeciekała mi tortownica troche bo mam zamykaną i otwieraną ale wyszło przepysznie nie mam żadnych uwag wszystkim smakowało

    Odpowiedz
  15. Ciasto prze prze pyszne. Udalo sie. Mimo ze potrafię popsuć nawet proste ciasto.
    Nie zdążyłam zrobić polewy. Tak szybko zniknelo. Czekoladę dalam 74% i niecale dwie tabliczki
    Tak kolo 180 gram i to nie byl zly pomyśl. Faktycznie wyjątkowo pachnie. Dziękuję za ten wyjątkowy przepis

    Odpowiedz
  16. Ciasto rewelacyjne. Zrobiłam na dużej blaszce, proporcji nie zmieniałam, a i tak wyszło duże, wyrośnnięte. Do środka dałam jagody i pół na pół mleczną i gorzką czekoladę.Górę posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi. Domownicy się zajadali. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Super przepis. Ciasto wyszło fantastyczne. Przełożyłam dżemem porzeczkowym. Dziś zamierzam zrobić drugi raz. Tym razem przełożenie dżemem i cieniutka warstwą bitej śmietany.

    Odpowiedz
  18. wczoraj zrobiłam pierwszy raz to ciasto; wyszło pyszne; córka zadowolona, mąż zadowolony bo gotować lubię i może coś tam potrafię ale piec niezbyt; już upatrzyłam sobie kolejny przepis na przyszły weekend – także na pewno tu wrócę ; pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Witam .Dziekuje za ten przepis :) Ciasto pyszne ,wyrosło idealnie smakuje wszystkim .Pozdrawiam
    ps przepis idealnie opisany mam na mysli temperature w jakiej sie piecze i cala reszte

    Odpowiedz
  20. Bardzo smaczne ciasto, tylko trzeba uwazac przy przekladaniu na talerz, bo faktycznie peka. Dopiero zaczynam piec i Pani strona bardzo mi pomaga, co tydzien probuje cos nowego. Dziekuje i pozdrawiam !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz