Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.
Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła
Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.
3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.
Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).
6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.
Udanych wypieków:)
witam,
wydaje mi się, że w piekarniku który grzeje tylko od góry ciasto się nie upiecze,
jak posypie Pani posypką kolorową to ciasto nie będzie za słodkie,
pozdrawiam
Ciasto wygląda na przepyszne, dzisiaj spróbuje je upiec-przepis wydaje się prosty
i może to, że nie upiekłam w życiu zbyt wiele ciast nie będzie przeszkodą;)
Mam jednak dwa pytania. Po pierwsze mój piekarnik jest stary i grzeje chyba tylko od góry,
ale jeśli będę sprawdzała patyczkiem czy się upiekło to chyba nie powinno być problemu, pewnie
tylko dłużej to potrwa czy może lepiej nie ryzykować z takim ciastem bo się nie upiecze?
Po drugie jeśli bym posypała polewę lekko cukrową posypką drobną kolorową (żeby ładniej wyglądało)
to nie będzie za słodkie?
Pozdrawiam!
ciasto w piekarniku! dziękuję za przepis!!!!
witam,
tak będzie dobre następnego dnia,
pozdrawiam
witam,
mam pytanie , mianowicie : czy jeśli zrobię ciasto wieczorem, następnego dnia rano nadal będzie dobre?
pozdrawiam.
na pewno wyjdzie smacznego,
pozdrawiam
Ciasto już w piekarniku:) Zaaapach na cały dom. Mam nadzieję,że wyjdzie:)
witam,
wystarczy łyżką,
pozdrawiam
Mieszać mikserem czy wystarczy łyżka ?
mili to ja dziękuję za wypróbowanie przepisu, cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)
Witam, wczoraj robiłam Twoje ciasto, nie dość że ładnie pachnie to smakuje wyśmienicie. Nie jest ani za suche, ani za mokre- jest idealne. Po prostu rewelacja, będę wszystkim polecać ten przepis, dziekuję i pozdrawiam :)
Witam,
ciasto wyjdzie jak dodamy mleko,
pozdrawiam
Witam,
Chciałabym się zapytać czy jak dodam mleko zamiast maślanki lub jogurtu(aktualne braki tych produktów w lodówce) ciasto wyjdzie?
Pozdrawiam :)
na pewno będzie pyszne,
pozdrawiam i życzę smacznego:)
Witam,
ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis robiąc go prawie na oko i nie dodając paru składników :)
Czekam aż ciasto ostygnie i będę je polewała białą polewa :)
Mam nadziej, że będzie pyszne i nie zbyt gorzkie :)
Pozdrawiam :)