Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo – Dzisiaj coś pysznego dla osób, które kochają czekoladę i serniki. Przygotowałam sernik mocno czekoladowy z ciasteczkami oreo. Jest bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach i cudownie pachnie czekoladą. Wygląda fantastycznie, powinien spodobać się fanom ciasteczek oreo. W przygotowaniu jest prosty i szybki, trafia na moją listę ulubionych serników, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Czekoladowy Sernik z Oreo
Składniki:
Spód:
20 ciastek oreo
50g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik
200g gorzkiej czekolady (użyłam 60%)
3 łyżki dobrego kakao bez cukru
2 jajka
150g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
110g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 spore łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
8-10 ciastek oreo
50g mlecznej czekolady
Masa serowa:
1. Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i zagotować.
2. Czekoladę połamać i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Odczekać około 30 sekund i mieszać, aż czekolada się roztopi (patrz FILM). Gotową masę czekoladową – ganache nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową).
Spód:
3. Do miksera przełożyć ciasteczka i zmiksować je na piasek.
Do ciasteczek dodać miękkie masło i wymieszać rękoma lub szpatułką, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm (dno wyłożyłam papierem do pieczenia) i wyrównać.
Masa serowa:
4. Do dużej miski przełożyć ser, przesiać kakao, dodać mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem, aż powstanie kremowa masa (patrz FILM). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Do masy serowej dodać ostygniętą masę czekoladową – ganache i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
6. Gotową masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem ciasteczkowym i wyrównać. Pokruszyć 8-9 ciastek oreo i poukładać je na wierzchu sernika, można je delikatnie docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Sernik mało rośnie.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy (patrz FILM). Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i ozdobić nią sernik, robiąc esy- floresy. Na koniec sernik posypałam jeszcze drobno pokruszonym ciasteczkiem oreo.
Sernik przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Czy jeśli robię z 1kg sera to wszystkie składniki zwiększyć razy dwA? 400 g czekolady 4 jajka itp? Mam większą tortownicę 24 cm i kg sera chce cały zużyć. Pozdrawiam
myślę, że tak x 2 pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast sera można dać serek homogenizowany?
myślę, że nie, sernik popłynie, pozdrawiam
Zwiększyłam składniki na tortownicę 26cm. Czy powinnam tez zwiększyć czas pieczenia?
Pozdrawiam
Ps. Sernik wygląda obłędnie 🤤
myślę, że nie trzeba zwiększać, czasu pieczenia, pozdrawiam serdecznie
Witam , czy można górę udekorować świeżymi owocami? Maliny , jeżyny , truskawki itp ?
tak jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie