Ciasteczka imbirowe – Najsmaczniejsze ciasteczka imbirowe jakie jadłam, są pyszne:). Miękkie, fantastycznie aromatyczne i tak akurat imbirowe. Będą to teraz jedne z moich ulubionych ciasteczek. Nie są trudne w przygotowaniu, ale jest z nimi troszkę zabawy. Jak będziemy odmierzać melasę, to wcześniej szklankę posmarujmy olejem, wtedy łatwiej dodamy ją do ciasta (nie trzeba będzie skrobać szklanki). Cóż więcej mogę dodać… po prostu smaczne, korzenne ciasteczka z mocniejszą nutką imbirową, bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony o bardzo sympatycznej nazwie „First look, then cook”. Pozdrawiam:)
Ciasteczka imbirowe
Składniki:
330g mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
12 łyżek masła
2 łyżki zmielonego imbiru (w proszku)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki melasy
2 łyżki świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 szklanki cukru do obtoczenia ciasteczek
1. Masło włożyć do rondelka, podgrzewać tak długo, mieszając, aż się przyrumieni. Zdjąć z ognia.
2. Do masła dodać zmielone przyprawy, wymieszać i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.
3. W międzyczasie przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą oraz solą.
4. Do masła z przyprawami dodać cukier, melasę, świeży imbir, wymieszać. Dodać jajko, żółtko i jeszcze raz zamieszać. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie połączyć ze sobą składniki.
5. Miskę przykryć plastikową folią i wstawić na godzinę do lodówki.
6. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki i w dłoniach formować kuleczki. Obtaczać je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-15 minut.
Udanych wypieków:)
Fajny przepis ale czy nie mozna napisać normalnie ile dkg czy w ml ?? Ja mam dwie wielkości łyzek, i szklanek też i teraz człowieku kombinuj jak i ile czego . Ehhh…
Jakie dobre ciasteczka, w sam raz imbirowe i miękie, że skorupką na wierzchu. Dałam melasę trzcinową. Pięknie dziękuję!