Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES – Przepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Jest to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, uwielbiam :). Proszę pamiętać, żeby ciasta za długo nie mieszać i zbyt długo go nie piec. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES
Składniki:
150g masła
70g jasnego brązowego cukru
70g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy możemy zastąpić jasnym)
250g posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
3 jajka
60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżki kakao bez cukru
szczypta soli
100g grubo posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
50g mlecznej czekolady
kuleczki zbożowe w czekoladzie

1. Masło przełożyć do rondelka, dodać oba cukry, posiekaną gorzką czekoladę i pastę waniliową. Rondelek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą w jednolitą masę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut.

2. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem (patrz FILM).
Masę czekoladową wlać do jajek i mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z kakao, solą i dodać ją do czekoladowej masy, parę razy wymieszać szpatułką i dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać szpatułką.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta (patrz FILM). Na koniec ciasto udekorować kuleczkami zbożowymi w czekoladzie.

Udanych wypieków :)

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Print Friendly, PDF & Email

13 myśli na temat „Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

  1. Brownie zawsze kojarzyło mi się z późną jesienią, kiedy brakowało sezonowych owoców i do ręki brało się kubek ciepłej herbaty lub kakao i ciacho :) Przepis dość łatwy, na pewno wypróbuję :)

  2. Witam, czy można użyć tortownicy o wymiarach ok 22 cm? Niestety nie mam takiej kwadratowej blaszki do wypieków a ciasto wygląda apetycznie :)

Dodaj komentarz

.