Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES – Przepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Jest to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, uwielbiam :). Proszę pamiętać, żeby ciasta za długo nie mieszać i zbyt długo go nie piec. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES
Składniki:
150g masła
70g jasnego brązowego cukru
70g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy możemy zastąpić jasnym)
250g posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
3 jajka
60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżki kakao bez cukru
szczypta soli
100g grubo posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
50g mlecznej czekolady
kuleczki zbożowe w czekoladzie
1. Masło przełożyć do rondelka, dodać oba cukry, posiekaną gorzką czekoladę i pastę waniliową. Rondelek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą w jednolitą masę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut.
2. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem (patrz FILM).
Masę czekoladową wlać do jajek i mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z kakao, solą i dodać ją do czekoladowej masy, parę razy wymieszać szpatułką i dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać szpatułką.
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta (patrz FILM). Na koniec ciasto udekorować kuleczkami zbożowymi w czekoladzie.
Udanych wypieków :)
Gdzie można dostawiać takie kuleczki Ew jakiej firmy są?
to są firmy Delecta, kupiłam je kiedyś w Lidlu, pozdrawiam
Moze byc forma 24 na 24?
tak tylko będzie brownie niskie i proszę piec krócej około 20-23 minuty, pozdrawiam
w republikasmaku.net mozna kupic ;) poleeecam te ze slonym karmelem
Brownie zawsze kojarzyło mi się z późną jesienią, kiedy brakowało sezonowych owoców i do ręki brało się kubek ciepłej herbaty lub kakao i ciacho :) Przepis dość łatwy, na pewno wypróbuję :)
Witam, czy można użyć tortownicy o wymiarach ok 22 cm? Niestety nie mam takiej kwadratowej blaszki do wypieków a ciasto wygląda apetycznie :)
tak może być tortownica 22cm, pozdrawiam serdecznie
przepis przetestowany już dwa razy, raz z mleczną, raz z białą czekoladą. Oba wyszły obłędnie pyszne :) Dziękuję
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
piec z termoobiegiem czy bez?
ja piekłam bez termoobiegu, pozdrawiam
Polecam dodanie do ciasta suszonej żurawiny :) mniam…
pyszne! Myślę, że je powtórzę, przy okazji, pozdrawiam
Czy można dodać do ciasta pokrojone gruszki :)?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam serdecznie.
Czy można zastąpić pastę waniliową lub cukier z prawdziwej wanilii aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym ? Jeśli tak, to ile czego dodać ? Bardzo chcę upiec to ciasto, a nigdzie nie mogę znaleźć pasty i cukru.
W przypadku blaszki 25x30cm jak długo piec te brownie ?
Dziękuję i pozdrawiam.
tak można użyć 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub dać około 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Jutro robię :)
Wspaniałe przepisy ! Niedawno dopiero zaczęłam piec i robić ciasta, a dzięki Pani przepisom rośnie kolejna pasja :) Robilam już 3 ciasta z Pani bloga, wszystkie przepyszne i w mig zniknęły. Cieszę się, że trafiłam na Pani stronę.
Pozdrawiam
a gdzie orzechy wloskie, bz nich to nie brownie
barbara z dani
Czy mozna zamiast brązowego cukru użyć zwyklego bialego.?
tak można, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wygląda smakowicie. Nie toleruję glutenu. Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać mąkę migdałową? Życzę dla Pani i jej Rodziny spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.
myślę, że tak, można dać migdałową, również życzę rodzinnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
pozdrawiam serdecznie
Dlaczego ciasto wyszło mi u góry mokre,tzn.szpikulec z drzewa był mokry,mimo 35minut pieczenia
Cześć! Moje pierwzse brownie! Upiekłem na urodziny i zaniosłem do pracy, zniknęło błyskawiczne! Kawałki mlecznej czekolady zastąpiłem białą.
Dzięki za przepis!
Witaj Cukierenko :)
Dzisiaj piekłam brownie i niestety wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne (w moim odczuciu za bardzo) a spód był jakby skrystalizowany. Taki twardy, z grudkami. Boki bardzo przypieczone, góra tak samo. Co mogło pójść nie tak?
Pozdrawiam Cię, jak najcieplej :*
mi się wydaje, że za wysoka temperatur pieczenia, dookoła się spiekło, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Czy zamiast 250g gorzkiej czekolady mogę dodać 100g mlecznej i 150g gorzkiej czekolady?
Pozdrawiam Ewa
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Upiekłam brownie i przed chwilą spróbowałam. Porcję zwiększyłam razy dwa. Bo miałam najmniejszą blaszkę 28×24. Co prawda kawałków mlecznej czekolady nie widać (dolałam parę kropel mleka do ciasta, bo wydawało mi się zbyt gęste), ale w smaku i konsystencji bomba. Dzięki Mała Cukierenko 😊