Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES – Przepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Jest to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, uwielbiam :). Proszę pamiętać, żeby ciasta za długo nie mieszać i zbyt długo go nie piec. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES
Składniki:
150g masła
70g jasnego brązowego cukru
70g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy możemy zastąpić jasnym)
250g posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
3 jajka
60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżki kakao bez cukru
szczypta soli
100g grubo posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
50g mlecznej czekolady
kuleczki zbożowe w czekoladzie
1. Masło przełożyć do rondelka, dodać oba cukry, posiekaną gorzką czekoladę i pastę waniliową. Rondelek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą w jednolitą masę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut.
2. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem (patrz FILM).
Masę czekoladową wlać do jajek i mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z kakao, solą i dodać ją do czekoladowej masy, parę razy wymieszać szpatułką i dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać szpatułką.
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta (patrz FILM). Na koniec ciasto udekorować kuleczkami zbożowymi w czekoladzie.
Udanych wypieków :)
Brownie wyszło obłędne w smaku, mokre i bardzo tłuste, ale też kruche. Trzeba delikatnie się z nim obchodzić, bo się sypiel. Liczyłam na bardziej zwartą konsystencję. Moze następnym razem popiekw 5 minut mniej. Piekło się 30 minut.
Czy można użyć tylko cukru ciemnego trzcinowego ?
tak można, pozdrawiam
Witam. Upiekłam brownie i przed chwilą spróbowałam. Porcję zwiększyłam razy dwa. Bo miałam najmniejszą blaszkę 28×24. Co prawda kawałków mlecznej czekolady nie widać (dolałam parę kropel mleka do ciasta, bo wydawało mi się zbyt gęste), ale w smaku i konsystencji bomba. Dzięki Mała Cukierenko 😊
Dzień dobry,
Czy zamiast 250g gorzkiej czekolady mogę dodać 100g mlecznej i 150g gorzkiej czekolady?
Pozdrawiam Ewa
myślę, że tak, pozdrawiam
Witaj Cukierenko :)
Dzisiaj piekłam brownie i niestety wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne (w moim odczuciu za bardzo) a spód był jakby skrystalizowany. Taki twardy, z grudkami. Boki bardzo przypieczone, góra tak samo. Co mogło pójść nie tak?
Pozdrawiam Cię, jak najcieplej :*
mi się wydaje, że za wysoka temperatur pieczenia, dookoła się spiekło, pozdrawiam serdecznie