Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES – Przepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Jest to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, uwielbiam :). Proszę pamiętać, żeby ciasta za długo nie mieszać i zbyt długo go nie piec. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES
Składniki:
150g masła
70g jasnego brązowego cukru
70g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy możemy zastąpić jasnym)
250g posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
3 jajka
60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżki kakao bez cukru
szczypta soli
100g grubo posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
50g mlecznej czekolady
kuleczki zbożowe w czekoladzie

1. Masło przełożyć do rondelka, dodać oba cukry, posiekaną gorzką czekoladę i pastę waniliową. Rondelek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą w jednolitą masę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut.

2. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem (patrz FILM).
Masę czekoladową wlać do jajek i mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z kakao, solą i dodać ją do czekoladowej masy, parę razy wymieszać szpatułką i dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać szpatułką.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta (patrz FILM). Na koniec ciasto udekorować kuleczkami zbożowymi w czekoladzie.

Udanych wypieków :)

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Print Friendly, PDF & Email

34 komentarze do “Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES”

  1. Brownie wyszło obłędne w smaku, mokre i bardzo tłuste, ale też kruche. Trzeba delikatnie się z nim obchodzić, bo się sypiel. Liczyłam na bardziej zwartą konsystencję. Moze następnym razem popiekw 5 minut mniej. Piekło się 30 minut.

    Odpowiedz
  2. Witam. Upiekłam brownie i przed chwilą spróbowałam. Porcję zwiększyłam razy dwa. Bo miałam najmniejszą blaszkę 28×24. Co prawda kawałków mlecznej czekolady nie widać (dolałam parę kropel mleka do ciasta, bo wydawało mi się zbyt gęste), ale w smaku i konsystencji bomba. Dzięki Mała Cukierenko 😊

    Odpowiedz
  3. Witaj Cukierenko :)
    Dzisiaj piekłam brownie i niestety wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne (w moim odczuciu za bardzo) a spód był jakby skrystalizowany. Taki twardy, z grudkami. Boki bardzo przypieczone, góra tak samo. Co mogło pójść nie tak?
    Pozdrawiam Cię, jak najcieplej :*

    Odpowiedz
  4. Cześć! Moje pierwzse brownie! Upiekłem na urodziny i zaniosłem do pracy, zniknęło błyskawiczne! Kawałki mlecznej czekolady zastąpiłem białą.
    Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
  5. Ciasto wygląda smakowicie. Nie toleruję glutenu. Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać mąkę migdałową? Życzę dla Pani i jej Rodziny spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.

    Odpowiedz
    • myślę, że tak, można dać migdałową, również życzę rodzinnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  6. Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Jutro robię :)
    Wspaniałe przepisy ! Niedawno dopiero zaczęłam piec i robić ciasta, a dzięki Pani przepisom rośnie kolejna pasja :) Robilam już 3 ciasta z Pani bloga, wszystkie przepyszne i w mig zniknęły. Cieszę się, że trafiłam na Pani stronę.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Witam serdecznie.
    Czy można zastąpić pastę waniliową lub cukier z prawdziwej wanilii aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym ? Jeśli tak, to ile czego dodać ? Bardzo chcę upiec to ciasto, a nigdzie nie mogę znaleźć pasty i cukru.
    W przypadku blaszki 25x30cm jak długo piec te brownie ?
    Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. Witam, czy można użyć tortownicy o wymiarach ok 22 cm? Niestety nie mam takiej kwadratowej blaszki do wypieków a ciasto wygląda apetycznie :)

    Odpowiedz
  9. Brownie zawsze kojarzyło mi się z późną jesienią, kiedy brakowało sezonowych owoców i do ręki brało się kubek ciepłej herbaty lub kakao i ciacho :) Przepis dość łatwy, na pewno wypróbuję :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz