Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.
Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła
Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.
3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.
Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).
6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.
Udanych wypieków:)
Bardzo smaczne ciasto, tylko trzeba uwazac przy przekladaniu na talerz, bo faktycznie peka. Dopiero zaczynam piec i Pani strona bardzo mi pomaga, co tydzien probuje cos nowego. Dziekuje i pozdrawiam !
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam .Dziekuje za ten przepis :) Ciasto pyszne ,wyrosło idealnie smakuje wszystkim .Pozdrawiam
ps przepis idealnie opisany mam na mysli temperature w jakiej sie piecze i cala reszte
tak żeby nie była gorąca, ale masa może być ciepła, pozdrawiam
Mase czekoladowa nalezy przestudzic przed wymieszaniem z reszta skladnikow? Dziekuje za odpowiedz.
użyłam mąki tortowej, olej rzepakowy, pozdrawiam
Proszę o informację, jaka mąka to powinna być? i jaki olej?
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
wczoraj zrobiłam pierwszy raz to ciasto; wyszło pyszne; córka zadowolona, mąż zadowolony bo gotować lubię i może coś tam potrafię ale piec niezbyt; już upatrzyłam sobie kolejny przepis na przyszły weekend – także na pewno tu wrócę ; pozdrawiam
pysznie! cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Super przepis. Ciasto wyszło fantastyczne. Przełożyłam dżemem porzeczkowym. Dziś zamierzam zrobić drugi raz. Tym razem przełożenie dżemem i cieniutka warstwą bitej śmietany.
super, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto zrobiłam w podłużnej formie i tez wyszlo ;)
Dziękuję za dobry przepis :)
brzmi wspaniale, bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne. Zrobiłam na dużej blaszce, proporcji nie zmieniałam, a i tak wyszło duże, wyrośnnięte. Do środka dałam jagody i pół na pół mleczną i gorzką czekoladę.Górę posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi. Domownicy się zajadali. Pozdrawiam