Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

335 komentarzy do “Proste ciasto czekoladowe”

  1. Zrobiłam to ciasto, ale bez sody i nie miałam maślanki ani jogurtu. Piekło się godzinę, ale podwyższyłam na 165, w połowie piekarnika. Z taką ilością czekolady (plus kakao) jest bardzo/intensywnie czekoladowe. Moje było dość zbite/zwarte, może z braku sody. Średnio wilgotne, trochę kruszące.
    Aha, za dużo cukru w tym przepisie – nie jest to zdrowe. Ja dałam 150 g cukru i było akurat. Nie zapominajmy, że cukier jest też w czekoladzie i polewie!
    W sumie wg mnie wyszło bardzo smaczne, o wyraźnym smaku czekolady, którą uwielbiam ;-)
    Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  2. Witam. Widzę w niektórych przepisach kawę rozpuszczalną. Czemu to służy? Nie mam takowej, używamy ekspresu do kawy. Czy można dodać 1 espresso?

    Odpowiedz
    • Ja dodaję kawę prawdziwą, nie lubię rozpuszczalnej, oczywiście z ekspresu ( by fusów nie było) i aromat kawy jest prawdziwy. Po prostu mniej wody trzeba wtedy użyć. Ze 180 ml odjąć ilość wlanej kawy. To tylko moje zdanie. I uważam że wychodzi również pyszne :)

      Odpowiedz
  3. Witam ! Chciałabym upiec to piękne ciasto czekoladowe :) Proszę o podpowiedź czy na blaszkę o wym 28×23 cm wystarczy ww porcja czy zwiększyć :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam,
    ciasto jest megaaa:) zrobiłam w trochę większej tortownicy (27 cm) i wyszło niższe ale i tak bomba:). chce zrobić jeszcze raz ale tak sobie pomyślałam zęby je przełożyć wiśniami i kremem na bazie serka mascarpone i śmietany. Dobry pomysł?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz