Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…
Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.
2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.
3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Brownies to zakalce, więc wydaje mi się, że dobrze Pani wyszło, pozdrawiam
Wyszedł niestety zakalec , co mogłam zrobic zle drogie koleżanki cukierniczki? :) Pozdrawiam
tak średnio, bo to krem, pozdrawiam
Czy zamiast mlecznej czekolady mozna dosac nutelle? :)
myślę, że tak, ja kiedyś też miałam piekarnik gazowy, pozdrawiam
Witam,bardzo podoba mi się Twój blog,taki pyszny!!! Mam pytanie czy mogę piec te pyszności w piekarniku gazowym bez termoobiegu? Dziekuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam.
może Pani dać 2/3 szklanki, pozdrawiam
Zamierzam dodać cukier biały zamiast brązowego. Czy mam zmnienić ilość? Zależy mi na tym żeby nie było za słodkie.
nie, nie musi, pozdrawiam
Czy cukier musi sie roztopic?
z wierzchu nie będzie płynnej masy i ciasto trochę urośnie, a w domu będzie pięknie pachniało, pozdrawiam
Po czym poznam, że są już upieczone? Mam trochę mniejszą formę i pewnie będą musiały się dłużej piec.
cieszę się, że mogłam pomóc, pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Idealny przepis dla kogoś, kto …nie dorobił się jeszcze miksera – na przykład dla mnie. Bardzo dziękuję.
cieszę się :) pozdrawiam