Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…

Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.

3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

117 komentarzy do “Proste brownies z czekoladą”

  1. Uwielbiam Twoją stronę i Twoje przepisy! Po prostu wiem, że jakikolwiek przepis wezmę w obroty zawsze wyjdzie mi tak jak na Twoich zdjęciach i jest po prostu przepyszne :) Nie inaczej było z Brownies :) dziękuję :)

    Odpowiedz
  2. Witam przy innym cieście niż brownies ja bym zmniejszyła temperaturę w piekarniku, ponieważ w środku ciasto może być nie do pieczone, ale przy brownies może Pani skrócić czas pieczenia, myślę, że brownies to nie zaszkodzi,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Witam ponownie. Nie wiem czy poszło moje pytanie do Ciebie Cukierenko. Czy jak piekarnik za mocno grzeje to trzeba skrócić czas pieczenia czy tez zmniejszyć temperaturę piekarnika?

    Odpowiedz
  4. Witam Cukierenko. To jeszcze raz ja. Mam dylemat. Chciałabym zapytac czy ciasto /jest podany czas pieczenia/ przy brownie dałam czas na 22 minuty i momo to wyszedł dopieczony środek. Co mi radzisz: czy skrócić czas pieczenia jeszcze o kilka minut czy zmniejszyć temperaturę piekarnika.

    Odpowiedz
  5. Dziękuję za przepis. Brownie smakuje wyśmienicie, a przyznaję się, że jest to dopiero moje drugie w życiu ciasto, które zrobiłem. :))

    Odpowiedz
    • Upiekłam już dwukrotnie i jest pyszne, ale wychodzi zbyt suche. Jadłam u znajomej wg tego samego przepisu. Skróciłam nawet czas pieczenia i temperaturę. Jakieś sugestie:)?

      Odpowiedz
  6. Czy można dodać drylowane wiśnie odsączone z syropu i obtoczone w mące żeby nie opadały? Czy raczej to się nie uda? Pozdraiwam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz