Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…

Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.

3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

117 komentarzy do “Proste brownies z czekoladą”

  1. Właśnie wsadzilam do piekarnika: ) zapach niemal odrazu wypełnił dom. ..czekolada. Przepis bardzo szybki, obiad nie zdążył się podgrzać a już było w foremce umordowalam się trochę z rozprowadzeniem na blaszce, ciasto było bardzo geste jak krem ale pewnie tak ma być. Czekamy: )

    Odpowiedz
  2. Ciacho piekę od ponad roku, 1 – 2 razy w tygodniu, często zamiast czekolady, której akurat nie mam dodaję orzechy lub migdały,ostatnio dodałam kandyzowanych wiśni własnej roboty, rewelacja, polecam gorąco!

    Odpowiedz
  3. Ciasto naprawdę dobre ale.. nie wygra z ciastem czekoladowym z burakami.:-) Z tej strony moim faworytem jest ciasto z rabarbarem i bananami.

    Odpowiedz
  4. Piekłam to ciasto już kilka razy . Ostatnio wczoraj . Wyszło jak zawsze super. Wilgotne i mocno czekoladowe . Szkoda , że dziś już nic nie zostało . Dziękuję za fajny , smakowity przepis .

    Odpowiedz
  5. bardzo mi miło i ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz i zachęcam do dalszego pieczenia,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. W oparciu o przepisy z Pani strony zrobiłam moje pierwsze ciasta ever: najpierw brownies z orzechami, teraz to z czekoladą. Oba wyszły niesamowicie – aż sama nie mogłam uwierzyć :) Wszyscy degustatorzy również są zachwyceni! Na pewno na tych dwóch próbach się nie skończy, a patrząc na ilość przepisów na Pani stronie myślę, że inspiracji mi nie zabraknie. Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz