Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi

Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi – Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzechami. Maślane, z dodatkiem miodu, podczas pieczenia ładnie pachną. Stanowią świetną przekąskę w jesienne chłodne dni. Do ciasteczek dodałam białej czekolady i tak też jest w oryginalnym przepisie, ale uważam, że będą świetnie smakowały również z mleczną lub gorzką czekoladą. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z magazynu „Kuchnia” nr 11/2012 – w tym numerze znajdziecie dużo fajnych przepisów na słodkości).

Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi

Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi
Składniki:
250g masła
4 łyżki miodu
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka drobnych płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1/2 łyżeczki cynamonu
100g grubo pokrojonych orzechów włoskich
12 kostek czekolady (możemy użyć dowolnej białej lub gorzkiej, ja dodałam białej czekolady)

1. Do rondelka włożyć masło, cukier i miód. Podgrzewać, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać do połączenia składników, następnie odstawić na 15 minut do ostygnięcia.

2. Czekoladę grubo pokroić.

3. Wymieszać razem mąkę, płatki, cynamon i orzechy. Wlać roztopione masło z miodem i wymieszać łyżką. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać.

4. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piec przez około 30 minut, aż ciasto się przybrązowi. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi”

  1. zobaczymy co mi z tego wyszło – ciasteczka już w piekarniku :) zapachy takie z piekarnika się unoszą, że MmmMmMm… nie wiem jak wytrzymam do czasu aż ostygną! :) później dam znać czy się udały

  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika :) Tylko jedno mnie martwi… nie miałam brązowego cukru więc dałam biały. Oby nie wyszło zbyt słodkie… może powinnam białego dać mniej?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.