Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…

Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.

3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

117 komentarzy do “Proste brownies z czekoladą”

  1. Witam, niedługo urodziny mojej siostry, a jako że uwielbia czekoladowe torty, to postanowiłam jej taki upiec. Myślałam nad spodem z brownies, żeby było mocno czekoladowe i wilgotne, przekladane dzemem, kremem z serka mascarpone i dwoma krążkami biszkoptu. Górę i boki chciałam udekorowac przy pomocy polewy z gorzkiej czekolady, z przepisu na tort z mascarpone i likierem kawowym. Co o tym Pani myśli?
    Pozdrawiam ciepło :)

    Odpowiedz
  2. Polecam serdecznie! Łatwe w wykonaniu, pyszne i cudnie pachnie. Wykonałam w akademiku, gdzie wiadomo, ograniczenie przestrzeni, sprzętu i składników – wyszło cudowne!

    Odpowiedz
  3. witam, czy mogę upiec to brownie w okrągłej formie do tarty? tzn. czy zdąży stężeć rosnąc czy raczej wyleje się bokiem? ma Pani może patent na przysposobienie takiej foremki do wyższych ciast? wiem, że można po prostu „kupić” nową, ale jestem aktualnie bez szans na znalezienie takiego sklepu ;) pozdrawiam i dziękuję za jabłka pod kruszonką!

    Odpowiedz
  4. Witam,
    mam zamiar zrobić brownies ale nie wiem jakiej konsystencji się spodziewać po upieczeniu. Czy ma to być ciasto ,,ala zakalec”?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz