Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…

Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.

3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

117 komentarzy do “Proste brownies z czekoladą”

  1. Odkryłam w sobie duszę cukiernika a strona Małej Cukierenki bardzo mi pomogła, zaczęłam własnie od cista brownies. Z sukcesem :)

    Odpowiedz
  2. Ciasto pyszne! Czy można je piec w mniejszej keksówce żeby było trochę wyższe, bo znakomicie smakuje przekrojone i posmarowane dżemem? Piekłam w blaszce takiej jak Pani podała i do przekrojenia było troszkę za cienkie. Pozdrawiam Bożena

    Odpowiedz
  3. :) uratowała Pani brownies, cieszę się bardzo że ciasto smakuje,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. Pychotka, Pieklam juz kilka razy wg tego przepisu , a dzisiaj zabral sie moj maz za to ciasto i dobrze, ze wkroczylam do kuchni w momencie kiedy planowal wlac jajka do rondelka z goracym maslem i cukrem, i zamiast brownies bylaby jajecznica na slodko. W rezultacie bylo jak zawsze pyszne. Dzieki za przepis.

    Odpowiedz
    • Witam szanowną kuchareczke, nastąpił u mnie problem z masłem i cukrem i cale brauni szlak trafił i wcale nie pachnie w całym domu , nie polecam i pozdrawiam!!

      Odpowiedz
  5. Super przepis,już raz piekłam, ale czy można brownies przekroić i posmarować jakimś winnym dżemem np. wiśniowym? Pozdrawiam wiosennie mimo, że za oknem jeszcze plucha.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz