Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…
Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.
2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.
3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Dziś upiekłam, dałam połowę mlecznej , połowę gorzkiej czekolady. Myślałam,że będzie wilgotniejsze, może za długo trzymałam w piekarniku ?
Pychotka:)
Bardzo się cieszę, że brownies smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam w piątek ponieważ w sobotę mieli przyjść goście . Ciasto wszystkim bardzo smakowało . Wyszło wspaniale . Szkoda , że na dziś nic nie zostało . Dziekuję za kolejny super przepis . pozdrawiam .
Brzmi wspaniale, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Wykonane :) Ponieważ jestem uzależniona od czekolady, wierzch polałam połową gorzkiej i połową mlecznej. Wyszło mega! Planuję następnym razem podać z podgrzanym dżemem wiśniowym lub malinowym, i do tego waniliowe lody, bo uwielbiam połączenie czekolady z tymi rzeczami :)
szklanka ma 250ml
pozdrawiam
A ile u Ciebie ma szklanka 250 czy 200 ml ?
Mniam mniam, pychota.
A Twoje kropkowane ciasto bananowe u mnie na blogu, zapraszam do oceny;)
http://zufikowo.blogspot.com/
ale pysznie:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
wczoraj zrobiłam :) ostatnie ciasto z gruszkami wyszło ciut za słodkie, więc do tego przepisu dodałam mniej cukru :) podałam z cukrem pudrem i sosem waniliowym :) pozdrawiam
To zabieram się do pieczenia :)
Śliczne to brownies. Uwielbiam ten typ ciacha, prawdziwie czekoladowy, super pyszny:)
mmm wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje. Uwielbiam wszystko co czekoladowe :)
Pozdrawiam
Noo…wygląda cudownie ;) I na pewno tak samo smakuje. U mnie za oknami śnieg ;D Ja ci polecam mój dzisiejszy wypiek, ponieważ gdy jest zimno najlepiej smakuje sernik, a że mam śliwki to postanowiłam zrobić Sernik z węgierkami : http://www.ewawachowicz.pl/#/przepisy/sernik_z_wegierkami/
Smakuje rewelacyjnie, jest słodkie, dzięki śliwkom lekko kwaskowate, a spód ciasta jest tali maślany…no pychota. Polecam ;*