Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…

Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.

3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

117 komentarzy do “Proste brownies z czekoladą”

  1. Dziś upiekłam, dałam połowę mlecznej , połowę gorzkiej czekolady. Myślałam,że będzie wilgotniejsze, może za długo trzymałam w piekarniku ?

    Odpowiedz
  2. Upiekłam w piątek ponieważ w sobotę mieli przyjść goście . Ciasto wszystkim bardzo smakowało . Wyszło wspaniale . Szkoda , że na dziś nic nie zostało . Dziekuję za kolejny super przepis . pozdrawiam .

    Odpowiedz
  3. Wykonane :) Ponieważ jestem uzależniona od czekolady, wierzch polałam połową gorzkiej i połową mlecznej. Wyszło mega! Planuję następnym razem podać z podgrzanym dżemem wiśniowym lub malinowym, i do tego waniliowe lody, bo uwielbiam połączenie czekolady z tymi rzeczami :)

    Odpowiedz
  4. wczoraj zrobiłam :) ostatnie ciasto z gruszkami wyszło ciut za słodkie, więc do tego przepisu dodałam mniej cukru :) podałam z cukrem pudrem i sosem waniliowym :) pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz