Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 300g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
- 1 łyżeczka sody
- około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
- lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)
- Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
- Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.
Udanych wypieków:)
Jutro będę piekła pierniczki. Wyglądają obłędnie i z pewnością tak smakują… Zresztą jak wszystkie ciasta i ciasteczka z MC. Mam przepis na ciasto, które piekę zawsze na Boże Narodzenie i goście się zajadaja! Bardzo proszę o informację jak mogę przesłać ten przepis bo wydaje mi się ze zainteresuje Panią, ponieważ ma coś w sobie… jak wszystkie przepisy z MC. Pozdrawiam.
bardzo się cieszę, proszę przysłać na adres: [email protected]
pozdrawiam serdecznie
ile wychodzi z tego przepisu pierników??
z około 40-50 sztuk, pozdrawiam
Witam. Czy ciasto trzeba rozwałkować od razu po zagnieceniu czy może to zrobić kilka godzin później? Chciałam zagnieść w domu a z dzieciakami w przedszkolu wałkować wycinać piec i dekorowac :)
można później, pozdrawiam serdecznie
czy użycie margaryny zamiast masła może spowodować dużą różnicę w konsystencji lub smaku pierniczków?
takiej dużej nie spowoduje, też będą dobre, pozdrawiam
Gdzie mogę znaleźć takie ładne duże foremki an pierniczki?
dużo kupuję w Tk maxx, aledobre.pl, tortownia.pl, home&you,
pozdrawiam serdecznie
cieszę się bardzo, pozdrawiam
Bardzo super przepis!
to wspaniale, bardzo mi miło:) również Szczęśliwego Nowego Roku!
pozdrawiam ciepło
Życzę także Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ! Pierniczki wyszły pyszne ! :)
Także życzę Wesołych Świąt, a pierniczki wyszły pyszne! Wszystkim w domu smakują. Mam nadzieję, że nie skończą się przed Bożym Narodzeniem ;) I życzę jeszcze Szczęśliwego Nowego Roku :D
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za sympatyczny komnetarz, mam nadzieję, że pierniczki będą smakowały, Wesołych Świąt! pozdrawiam serdecznie
Właśnie robię pierniczki. Po zdjęciach i komentarzach jestem pewna, że wyjdą przepyszne!
Chciałabym Pani podziękować, bo to Pani pobudziła we mnie pasję do nie tyle do gotowania, jak do pieczenia ciasteczek i ciast. Mam mało czasu żeby piec, ale w każdej dłuższej przerwie od szkoły zawsze zrobię coś z Pani przepisów. Są najlepsze! Cieszę się że trafiłam na tą stronę, szukając przepisu dla mamy. Jestem Pani wdzięczna, za to że utworzyła Pani stronę, na której jest tyle wspaniałych przepisów ;) Czekam na więcej pomysłów!
Z pozdrowieniami:
Gosia, 13 lat.
Wspaniale, cieszę się:) pozdrawiam serdecznie
Pierniczki wyszły ekstra!!!! dzięki za przepis :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie