Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 300g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
- 1 łyżeczka sody
- około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
- lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)
- Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
- Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.
Udanych wypieków:)
Pierniczki z przepisu pychotka ;) POLECAM ! :>
dziekuje za odpowiedz ciastka musze troche popracowac nad wyrabianiem pozdrawiam i dziekuje za dobre przepisy ,zawsze slinka leci
miodu dodajemy 250g, można dodać więcej cukru, ciasto krótko wyrabiam, tak tylko żeby miało dobrą konsystencję, można grubiej rozwałkować ciasto, wtedy będą bardziej puchate, pozdrawiam
Jak długo wyrabia się ciasto żeby były miękkie i puszyste ?miodu dajemy szklanie .dla mnie dobre dla innych mało slodkie
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
zrobione! bałam sie jakie wyjda bo ciasto przy walkowaniu twarde ,i tu moje za skoczenie zjadłam jeden kawałek i mieciutkie pycha.dałam mniej cukru i mniej miodu tylko łyżke , poniewaz nie moge słodkich rzeczy jesc ale i tak sa jak dla mnie słodkie nie wiem jak dla innych .Super ciastka polecam
Trudno się zdecydować co zrobić na swieta
Pięknie udekorowane!
ja bym dodała mimo wszystko, pozdrawiam
Czy cynamon też zastępujemy przyprawą do piernika, czy dodajemy mimo wszystko?
tak powinny zmięknąć, pozdrawiam
Moje pierniczki wyszły trochę twarde, czy z czasem zmiękną?
może na katarzynki też się skuszę, pozdrawiam serdecznie
Zdecydowanie nie polecam dodawać do pierników sztucznego miodu, tylko dobre jakościowo składniki spowodują, że ciastka będą miały dobry smak. Ja w tym roku chce zrobić pierniczki w trochę innej formie, znalazłam przepis na katarzynki http://supermamy.limango.pl/swiateczne-pierniki-pieczemy-i-dekorujemy/ i będę je oblewać gorzką, białą i mleczną czekoladą. Sama jestem ciekawa, czy wyjdą smaczne.
nie wiem jak wyjdzie z miodem sztucznym, więc nie doradzę, pozdrawiam