Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier

Witajcie Kochani!
Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczynamy już wypiekać pierniczki i zastanawiamy się jak je tu pięknie udekorować. Dlatego od pewnego czasu dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania pierniczków. Wobec tego dzisiaj zapraszam na post, w którym podam przepis na lukier i pokażę na filmie jak szybko i prosto udekorować pierniczki. Przy dekorowaniu pierniczków cukierkami na pewno chętnie pomogą nam dzieci. Moja 4 letnia bratanica już obiecała, że mi pomoże :). Polecam!
Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj: Pierniczki Świąteczne” (klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier

Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier
Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing”:
10g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton)
60g wody
około 350g cukru pudru

Lukier ze świeżym białkiem:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego, różanego, waniliowego (można pominąć)

Dodatkowo:
barwniki spożywcze
posypki cukrowe
cukierki

Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier

Royal Icing:
1. Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy i przesiany cukier puder, miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach, następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką (patrz FILM), aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Lukier można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, jakby się rozwarstwił jeszcze raz go zmiksować na jednolity krem.

Żeby nam było łatwiej dekorować pierniczki do lukru radzę dodać jeszcze odrobinę wody i rozmieszać. Wodę proszę dodawać powoli, żeby nie przesadzić, żeby lukier nie zrobił się zbyt lejący. Jak już uzyskamy zadawalającą konsystencję lukier przekładamy od woreczka cukierniczego z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 2) lub przelewamy go do plastikowych buteleczek (patrz FILM) i dekorujemy pierniczki. Jeśli nie używamy przez chwilę lukru radzę go nakryć wilgotnym ręcznikiem papierowym lub ściereczką, woreczek z tylką włożyć w wilgotną ściereczką.
Jeśli tyka się zatka trzeba użyć igły.

Lukier ze świeżym białkiem:
2. Do białka dodać przesiany cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa, miksować przez około 4 minuty. Jeśli lukier będzie za rzadki, proszę jeszcze dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, proszę dodać odrobinę wody. Z lukrem na świeżym białku postępujemy jak z Royal Icing, tak samo go przechowujemy, tylko krócej przez około 1 dzień.

3. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki.
Lukier na pierniczki możemy również nakładać łyżeczką (patrz FILM) i pierniczki ozdobić cukierkami, żelkami (patrz FILM).
Lukier można podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.

Udanych wypieków :)

Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier

Print Friendly, PDF & Email

8 myśli na temat „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier

  1. Czy lukier przygotowany z białka nie starzeje się szybciej niż lukier na wodzie? Czy takie pierniczki z białkowym lukrem wytrzymają miesiąc? Do tej pory robiłam lukier z wody i pierniczkom nie groziło popsucie się, ale lukier na białku tu na filmie wygląda dużo lepiej, jest bardziej biały. Wydaje się też bardziej plastyczny i lepiej znoszący precyzyjne dekorowanie.

    • u mnie wytrzymały miesiąc, taki lukier służy do precyzyjnych ozdób, jak boimy się świeżych białek to polecam ten proszek bezowy, pozdrawiam serdecznie

  2. Pierwszy raz w życiu słyszę o proszku bezowym…człowiek uczy się całe życie.
    Zaintrygowały mnie Twoje dekoracje, są piękne,a ja mam chyba mniejszy talent ;-)
    Wypróbuję chyba ten z białkiem. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.