Witajcie Kochani!
Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczynamy już wypiekać pierniczki i zastanawiamy się jak je tu pięknie udekorować. Dlatego od pewnego czasu dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania pierniczków. Wobec tego dzisiaj zapraszam na post, w którym podam przepis na lukier i pokażę na filmie jak szybko i prosto udekorować pierniczki. Przy dekorowaniu pierniczków cukierkami na pewno chętnie pomogą nam dzieci. Moja 4 letnia bratanica już obiecała, że mi pomoże :). Polecam!
Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj: „Pierniczki Świąteczne” (klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier
Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing”:
10g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton)
60g wody
około 350g cukru pudru
Lukier ze świeżym białkiem:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego, różanego, waniliowego (można pominąć)
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
posypki cukrowe
cukierki
Royal Icing:
1. Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy i przesiany cukier puder, miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach, następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką (patrz FILM), aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Lukier można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, jakby się rozwarstwił jeszcze raz go zmiksować na jednolity krem.
Żeby nam było łatwiej dekorować pierniczki do lukru radzę dodać jeszcze odrobinę wody i rozmieszać. Wodę proszę dodawać powoli, żeby nie przesadzić, żeby lukier nie zrobił się zbyt lejący. Jak już uzyskamy zadawalającą konsystencję lukier przekładamy od woreczka cukierniczego z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 2) lub przelewamy go do plastikowych buteleczek (patrz FILM) i dekorujemy pierniczki. Jeśli nie używamy przez chwilę lukru radzę go nakryć wilgotnym ręcznikiem papierowym lub ściereczką, woreczek z tylką włożyć w wilgotną ściereczką.
Jeśli tyka się zatka trzeba użyć igły.
Lukier ze świeżym białkiem:
2. Do białka dodać przesiany cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa, miksować przez około 4 minuty. Jeśli lukier będzie za rzadki, proszę jeszcze dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, proszę dodać odrobinę wody. Z lukrem na świeżym białku postępujemy jak z Royal Icing, tak samo go przechowujemy, tylko krócej przez około 1 dzień.
3. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki.
Lukier na pierniczki możemy również nakładać łyżeczką (patrz FILM) i pierniczki ozdobić cukierkami, żelkami (patrz FILM).
Lukier można podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.
Udanych wypieków :)
Od teraz nie tknę żadnych dekorowanych pierniczków. Kiedy pomyślę o surowym białku, odruch może być tylko jeden. Wiadomy:)
do errata: nie ma przymusu – jedz „gołe” pierniczki. Albo zrób lukier na wodzie a nie na białkach.
Czy lukier przygotowany z białka nie starzeje się szybciej niż lukier na wodzie? Czy takie pierniczki z białkowym lukrem wytrzymają miesiąc? Do tej pory robiłam lukier z wody i pierniczkom nie groziło popsucie się, ale lukier na białku tu na filmie wygląda dużo lepiej, jest bardziej biały. Wydaje się też bardziej plastyczny i lepiej znoszący precyzyjne dekorowanie.
u mnie wytrzymały miesiąc, taki lukier służy do precyzyjnych ozdób, jak boimy się świeżych białek to polecam ten proszek bezowy, pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis. Akurat niedługo piekę pierniczki, więc na pewno się przyda ;) U mnie bałwanki i choineczki.
A gdzie kupić proszek bezowy?
w sklepie aledobre.pl lub allegro pozdrawiam
Pierwszy raz w życiu słyszę o proszku bezowym…człowiek uczy się całe życie.
Zaintrygowały mnie Twoje dekoracje, są piękne,a ja mam chyba mniejszy talent ;-)
Wypróbuję chyba ten z białkiem. Pozdrawiam
to białko w proszku tylko bardziej oczyszczone niż zwykłe białko w proszku, pozdrawiam serdecznie
Od lat robie pierniczki, ale w tym roku po raz pierwszy postanowilam je udekorowac lukrem :) skorzystalam z Twojego przepisu, mimo obaw uzylam surowego bialka.. i wyszlo pieknie! Polecam bardzo
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
ja zawsze robilam lukier – sok z cytryny + cukier puder. bialko nigdy!
Oj tam przesadzacie. Ja wykorzystałem białko i wyszło super. Bialutki kolor, bardzo plastyczna masa i odpowiednia gęstość. Zawsze lepiej użyć białka, niż gotowej masy lukrowej ze sklepu z całą tablicą Mendelejewa składników.
Dziękuję za przepis.
Dzień dobry, a jak długo można przechowywać pierniczki udekorowane lukrem na bazie proszku beżowego? Pozdrawiam
spokojnie przez miesiąc, pozdrawiam
Dziękuję
Dzien dobry. Jak dlugo mozna przechowywac pierniczki udekorowane lukrem z bialek ?
około miesiąca, ja nawet dłużej przechowywałam, pozdrawiam
Witam, a czy taki zwykły lukier z soku cytrynowego i cukru pudru nie będzie się nadawał do dekorowania?
żeby polać ciastka z wierzchu tak, ale do precyzyjnych dekoracji nie, pozdrawiam serdecznie
Po raz pierwszy zrobiłam royal icing i jesteśmy z córką zachwycone! Super się dekoruje i pięknie wygląda jak na amatorskie zdobienie;)