Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami)
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne
Składniki:
150g masła
250g naturalnego miodu
300g cukru
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć
poszczególnych przypraw)
1 łyżeczka sody
około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne

1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).

3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.

4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.

Udanych wypieków:)

Pierniczki Świąteczne

Print Friendly, PDF & Email

234 komentarze do “Pierniczki Świąteczne”

  1. witam, chcę zrobić z wnukami pierniczkowe choinki. proszę mi poradzić które pierniczki będą najlepsze. myślę że powinny być twarde i nie rosnąć podczas pieczenia / płaskie.

    łączę pozdrowienia

    Odpowiedz
  2. Witam 😁 Robimy te pierniczki już ok 5-6 lat. I co roku dzieci proszą mnie wcześniej o wypiek 🤭 W tym roku prosiły już we wrześniu 🤦‍♀️ Ale udało mi się odwlec ze względów zdrowotnych.
    Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam swoją przyprawę do pierników ( z innego bloga) I zapach przyprawy przekonał mnie, że to już ten czas 😁 na pieczenie.
    My lubimy twarde, więc trzymamy cały czas np w puszce. Jeżeli położymy na talerzu lub będą wisieć na choince to zmiękną ( dla tych co nie lubią twardych)
    Ps. U nas z choinki to i pies zjada 😁

    Odpowiedz
  3. witam, jetem zaskoczona ze nikt nie wspomina o tym jak twarde wychodzą te pierniczki ! tez dałam mniej cukru, owszem w smaku przepyszne ale naprawdę można zęby połamać!
    nawet po kilku godzinach wietrzenia na dworze nie są w pełni bezpieczne ….
    szkoda bo naprawdę smaczne .

    Odpowiedz
    • Może nikt nie wspomina ,bo nie każdemu wyszły twarde.Pierniczków,pierników nie powinno się wietrzyć kilku godzin na dworze.Po wystudzeniu trzeba szczelnie je zapakować w odpowiednie do tego naczynie można dodatkowo na kilka dni zawinąć w folie spożywczą(Ja tak robie) i odczekać nawet tydzień,i są na prawde miękkie.Za cieńko rozwałkowane ciasto też są troche twardsze ale nie przypominają kamieni.Pozdrawiam i życze żeby następnym razem wyszły miękkie

      Odpowiedz
  4. Pierniczki są pyszne,dałam tylko mniej cukru.Wielkie dzięki za przepis.
    Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się Swiąt

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam pierniczki z synem, uparł się na ten właśnie przepis kiedy szukaliśmy jakiegoś nowego przepisu. Powiem, że pierniczki wyszły bardzo smaczne, ale biorąc pod uwagę komentarze na temat słodkości o 100 g zmniejszyłam proporcje cukru i miodu a i tak z lukrem są mocno słodkie. Szkoda że nie można dodać zdjęcia, bardzo dziękuję za ten przepis jutro pieczemy następną porcję, bo do świąt daleko a tych pierniczków już trochę znikło.

    Odpowiedz
  6. Pierniczki wyszły super, ale zdecydowanie następnym razem dam mniej cukru. Z lukrem są za słodkie. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  7. Robię pierniczki z tego przepisu co roku :) Wychodzą idealnie za każdym razem, są pyszne i bardzo aromatyczne. Zawsze używam wszystkich przypraw z przepisu – nigdy nie stosuje gotowej przyprawy.
    Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  8. zrobiłam z podwójnej porcji.wyszło mi tak około 180, i to takich sporych. wprawdzie dałam tylko 3/4 tej mieszanki miód-cukier-masło-przyprawy, i wtedy wyszło nawet nieźle, szczególnie, kiedy gotowe pierniczki moczyło się w reszcie tej mieszanki.

    Odpowiedz
  9. Trzeci rok z rzędu robię te pierniczki i są zawsze absolutnym hitem!!! Cudowny przepis też w wersji bezglutenowej (mama swoją bezglutenową porcję je przez kilka miesięcy ;))

    Odpowiedz
  10. Pierniczki wyszły pyszne, właśnie upiekłam na próbę z dziećmi i zrobie kolejne 2 tyg przed świętami. Ale rzeczywiście 300g cukru + miód i lukier to za dużo, mój 3 latek ledwo jednego bałwana zjadł,… Chociaż może to lepiej:p

    Odpowiedz
  11. Kiedy można udekorować pierniczki również z użyciem przepisu od Pani? Od razu czy dopiero po 2 tygodniach jak zmiękną? Lukier powinien od razu zastygnąć…? A drugie pytanie to skąd Pani zamawia proszek bezowy (pisałam do sklepu aledobre, ale u nich na razie nie wiadomo kiedy powtórnie będzie)? Może ma Pani jakiś drugi sklep, z którego zamawia?

    Odpowiedz
    • można od razu dekorować jak dobrze ostygną, też teraz miała problem bo wszędzie wykupiony:) pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  12. Witam serdecznie. Czy pierniczki z tego przepisu będą nadawac sie do powieszenia na choinkę? Bedziemy probowac piec z synkiem w ramach terapii. Mam nadzieję, ze wyjdą. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  13. Te pierniczki są przepyszne :) dodałam mniej cukru i też są słodkie. :) a ten zapach dzięki przyprawom idealny. Pięke już drugi raz i to podwójne porcje bo tak wszystkim smakują. Dziękuję za przepis i wesołych świąt :)

    Odpowiedz
  14. Dzień dobry! Myśli Pani, że mogę dodać do przepisu odrobinę kakao dla ciemniejszego koloru? Czy ciasto nie będzie wtedy „za ciężkie”? Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  15. Przepyszne pierniczki. Robiłam je dzisiaj. Użyłam zgodnie z proporcją miodu tyle, że część prawdziwego i część sztucznego.

    Odpowiedz
  16. Witam nie wiem gdzie mogła bym kupić proszek bezowy…chciałam zrobić wła sny lukier do pierniczków ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Może jest Panu w stanie podpowiedzieć gdzie mogę ten składnik kupić. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Ja dodałam według przepisu tych przypraw, a do tego jeszcze łyżeczkę przyprawy do piernika W tamtym roku używałam do piernika tylko, to dość dużo wsypslam, „na oko”. Ale zdecydowanie lepsze z poszczególnymi przyprawami

      Odpowiedz
  17. Generalnie mam zaufanie do Twoich przepisów, ale tutaj te 300 g cukru wydało mi sie nieproporcjonalne. Dzięki Bogu, ufając swojej intuicji, dałam cukru połowę i pierniczki już są wystarczjąco słodkie. A przecież jeszcze pójdzie na nie lukier…

    Odpowiedz
  18. Wszystko mam poza mielonymi goździkami (we wszystkich okolicznych sklepach i marketach wszyscy postawili na gotowe przyprawy do pierników), zatem chodź innego mi pozostaje poza gotową przyprawą… Nie jestem zachwycona, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Odpowiedz
  19. Serdecznie dziękuję za przepis. Moi przyjaciele i rodzina byli zachwyceni. Pierniczki są doskonałe, świetne do dekorowania. Użyłam minimalnie więcej przypraw.

    Odpowiedz
  20. Jezeli chce zrobic pierniczki mniej slodkie to mam zmienic jedynie proporcje cukru? Chodzi mi czy konsystencja ciasta sie nie zmieni?

    Odpowiedz
  21. upiekłam pierniczki w czwartek, po wystygnięciu zamknęłam w szklanym słoju a dzisiaj, po 4-ch dniach są strasznie twarde, czy one w ogóle zmiękną?

    Odpowiedz
  22. Super przepis. Fajna zabawa. Pierwszy raz robiłem i wyszły. Tylko różna grubość rozwałkowanego ciasta, ale jak na pierwszy raz to jest super. Teraz zabieram się za lukrowanie. :)

    Odpowiedz
  23. W zeszlym rokj pierwszy raz pieklam piernik dojrzewajacy i byl rewelacyjny ale na pierniczki sredni. W tym roku chcialabym zrobic pierniczki do dekoracji choinki, ktore nadadza sie najlepiej?

    Odpowiedz
  24. Mi wyszło około 120 sztuk. Dałam zamiast 300 gram cukru 150 i są słodkawe lecz są miękkie. Umieściłam w szklanym naczyniu pod przykryciem czy zmienna?

    Odpowiedz
  25. Dzis trafilam na Pani strone z prżepisami i filmikami, bardzo lubie kucharzyc i niezle mi to wychodzi, czesto szukam inspiracji w internecie. Stworzyla Pani super blog a filmiki sa krotkie, inteligentne i bardzo pomocne. Pozdrawiam Agata

    Odpowiedz
  26. Dziś je piekłam..pyszne i oczywiście połowa już zjedzona, jutro znów robimy, przyprawy dałam wg przepisu. Dziękuję

    Odpowiedz
  27. Witam, upiekłam dziś pierniczki i uważam, że są rewelacyjne. Trochę już wcześniej napiekłam (inne przepisy), ale te są najlepsze :-) Dzięki!

    Odpowiedz
  28. Pani Natalio, szukam przepisu na najpyszniejsze pierniczki do ozdabiania, kiedyś kupiłam w IKEI gotowe pierniczki czy też ciastka korzenne, które były kruche, raczej lekko twarde ale nie takie na których można złamać zęba, tylko łanie kruche, szukam takiego przepisu, który z dostępnych na blogu będzie dedykowany pierniczkom kruchym?

    Odpowiedz
  29. A czy soda jest konieczna?Kupilam sobie cudne pieczatki do ciasteczek i obawiam sie ze kiedy dodam sode to na tyle mi pierniki urosna ze nie bedzie widac odbicia pieczatki

    Odpowiedz
  30. Przepis sobie już dodałam do ulubionych. Ostatnio szukałam jakiegoś prostego, ale nie znalazłam. Będę musiała też sprawdzić resztę Twoich przepisów :)

    Odpowiedz
  31. Szukam właśnie przepisu na pierniczki które będę piekła z dziećmi a później ozdabiala ☺ który z Pani przepisów jest Pani ulubionym? Z którego pierniczki są najsmaczniejsze?

    Odpowiedz
  32. Posiada Pani przepis na biszkopt,który się uda i nie opadnie,bo za kazdym razem jak piekę niby wyrośnie a potem zapada się i jest bardzo gumowaty.Będę wdzięczna za przepis.

    Odpowiedz
  33. Jestem zdecydowana fanka pierniczkow:) W ciagu ostatnich 2 miesiecy wyprobowalam 11 przepisow na pierniczki, w tym ten przepis jako ostatni. Wyszly jedne z najlepszych pierniczkow jakie zrobilam. Zastosowalam sie do przepisu z aptekarska precyzja jednak nastepnym razem zaryzykuje z przyprawa do piernika bo znam jedna dobra (Kontanyi). Bardzo dziekuje za ten przepis. Bede do niego wracac:)

    Odpowiedz
  34. Dziękuję za ten wspaniały przepis! Wreszcie udało mi się zrobić idealne pierniczki. Upiekłam je 2 tygodnie przed świętami, ale niestety zostały od razu zjedzone, tak wszystkim smakowały. Musiałam zrobić po kryjomu przed rodzinką drugą porcję, żeby coś się ostało na święta. Jeszcze raz wielkie dzięki!

    Odpowiedz
    • proszę do puszki z pierniczkami włożyć kawałki pokrojonego jabłka, po 2-3 dnia pierniczki zmiękną, to działa, pozdrawiam

      Odpowiedz
  35. Bardzo fajny przepis! Właśnie skończyłam piec pierniczki :)

    Wyszło mi ponad 100 sztuk, ale rozmiary i kształty były bardzo różne.
    To są chyba najsmaczniejsze pierniczki jakie robiłam, przyprawa piernikowa którą się samemu robi – niepowtarzalna i bardzo smakowita.

    Dziękuje za ten przepis, zajrzę tu jeszcze nie raz na pewno :)

    Pozdrawiam i tym którzy jeszcze mają w planach wypieki życzę miłej zabawy przy tej mini fabryczce pierniczków :))

    Odpowiedz
  36. Jutro będę piekła pierniczki. Wyglądają obłędnie i z pewnością tak smakują… Zresztą jak wszystkie ciasta i ciasteczka z MC. Mam przepis na ciasto, które piekę zawsze na Boże Narodzenie i goście się zajadaja! Bardzo proszę o informację jak mogę przesłać ten przepis bo wydaje mi się ze zainteresuje Panią, ponieważ ma coś w sobie… jak wszystkie przepisy z MC. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  37. Witam. Czy ciasto trzeba rozwałkować od razu po zagnieceniu czy może to zrobić kilka godzin później? Chciałam zagnieść w domu a z dzieciakami w przedszkolu wałkować wycinać piec i dekorowac :)

    Odpowiedz
  38. Także życzę Wesołych Świąt, a pierniczki wyszły pyszne! Wszystkim w domu smakują. Mam nadzieję, że nie skończą się przed Bożym Narodzeniem ;) I życzę jeszcze Szczęśliwego Nowego Roku :D

    Odpowiedz
  39. Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za sympatyczny komnetarz, mam nadzieję, że pierniczki będą smakowały, Wesołych Świąt! pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  40. Właśnie robię pierniczki. Po zdjęciach i komentarzach jestem pewna, że wyjdą przepyszne!
    Chciałabym Pani podziękować, bo to Pani pobudziła we mnie pasję do nie tyle do gotowania, jak do pieczenia ciasteczek i ciast. Mam mało czasu żeby piec, ale w każdej dłuższej przerwie od szkoły zawsze zrobię coś z Pani przepisów. Są najlepsze! Cieszę się że trafiłam na tą stronę, szukając przepisu dla mamy. Jestem Pani wdzięczna, za to że utworzyła Pani stronę, na której jest tyle wspaniałych przepisów ;) Czekam na więcej pomysłów!

    Z pozdrowieniami:
    Gosia, 13 lat.

    Odpowiedz
  41. dziekuje za odpowiedz ciastka musze troche popracowac nad wyrabianiem pozdrawiam i dziekuje za dobre przepisy ,zawsze slinka leci

    Odpowiedz
  42. miodu dodajemy 250g, można dodać więcej cukru, ciasto krótko wyrabiam, tak tylko żeby miało dobrą konsystencję, można grubiej rozwałkować ciasto, wtedy będą bardziej puchate, pozdrawiam

    Odpowiedz
  43. zrobione! bałam sie jakie wyjda bo ciasto przy walkowaniu twarde ,i tu moje za skoczenie zjadłam jeden kawałek i mieciutkie pycha.dałam mniej cukru i mniej miodu tylko łyżke , poniewaz nie moge słodkich rzeczy jesc ale i tak sa jak dla mnie słodkie nie wiem jak dla innych .Super ciastka polecam

    Odpowiedz
  44. Pani Natalio – ile wg Pani zdania można dodać kakao do tego ciasta bo chciałabym, żeby po upieczeniu były delikatnie ciemne? 2 łyżki czy więcej? I czy wtedy odjąć tyle samo mąki? Pierniczki wyglądają świetnie ale ich kolor to taki marchewkowy, wolę ciemniejsze pierniczki.

    Odpowiedz
  45. Ewela: – dekorowałam je lukrem „Royal Icing” na który przepis jest tutaj:
    http://www.malacukierenka.pl/ciastka-na-chrzest.html
    ale zamiast białka w proszku użyłam proszku bezowego Wilton (takie w puszce, dostępny prawie w każdym sklepie internetowym z akcesoriami do dekoracji ciast) i lukier przełożyłam do woreczka foliowego z metalową końcówką numer 2 Wilton i lukier wyciskałam,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  46. Katarzyna, Iza: – dosyć sporo, mnie wyszył dwie pełne spore puszki, około 60 sztuk, ale nie wiem na 100%

    Magda: na funkcji góra-dół 180oC.

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  47. Mam pytanie, jesli nie posiadam w piekarniku funkcji termoobieg itp. Jest to zwykly piekarnik gazowy (mieszkam w USA) to w jakiej temperaturze najlepiej jest piec te pierniczki☺? Z gory dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
  48. Cudne! Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne. Ja co roku robię pierniczki i tym razem spróbuje z tego przepisu. A czy możesz zdradzić jak je dekorowalas? Jakiego przyrządu uzylas? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz