Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).

Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne


Składniki:

  • 150g masła
  • 250g naturalnego miodu
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
  • 1 łyżeczka sody
  • około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)


dodatkowo:

Pierniczki Świąteczne
Pierniczki Świąteczne
  1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
  3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
  4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
    Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.

Udanych wypieków:)

Pierniczki Świąteczne

Podobne przepisy

Ekspresowe Kruche Ciasteczka z Dżemem

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super ciastka owsiane z rodzynkami

266 komentarzy do “Pierniczki Świąteczne”

  1. Dzień dobry! A co zrobić, by nie dawać 2 łyżeczek typowo cynamonu ? Wiem jak to zabrzmi w kontekście pierników, ale ja nie cierpię cynamonu, i taki w domu moim nawet nie może się pojawić, nie będę w stanie wytrzymać zapachu z otwartej paczuszki;) czy mogę użyć jakoś zamiennika 2 łyżeczek cynamonu- 2 łyżeczek jakiejś przyprawy do piernika, i prócz tego normalnie resztę tych korzennych dodatków? Chyba powinno wyjść w smaku też normalnie i pirnikowo? 🤔

    Odpowiedz
  2. Dziękuję za ten przepis! Wracam do niego już od 5 lat i z własnymi przyprawami (nie z gotowej mieszanki) wychodzą najwspanialsze, pachnące, przepyszne pierniczki. Robię je często z dziećmi i samo dodawanie przypraw, miodu i zagniatanie pachnącego ciasta jest dla nich magiczne :) Już się nie mogę doczekać, kiedy będziemy robić je w tym roku.

    Odpowiedz
  3. Witam
    Mam pytanie czy ktoś próbował upiec te pierniczki na mące bezglutenowej? Piekę je od kilku lat niestety ze względu na niedawno wykrytą nietolerancję glutenu nie mogę zrobić ich według przepisu 😢 a wszyscy je kochamy. Może ktoś próbował już zastąpić w nich mąkę pszenną mąką bezglutenową

    Odpowiedz
  4. Bardzo dobry przepis, zresztą jak wszystkie Pani przepisy. Jedyną modyfikacją z mojej strony jest mniejsza ilość cukru. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz