Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami)
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
150g masła
250g naturalnego miodu
300g cukru
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć
poszczególnych przypraw)
1 łyżeczka sody
około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)
1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.
Udanych wypieków:)
Wszystko mam poza mielonymi goździkami (we wszystkich okolicznych sklepach i marketach wszyscy postawili na gotowe przyprawy do pierników), zatem chodź innego mi pozostaje poza gotową przyprawą… Nie jestem zachwycona, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ja też nie miałam mielonych ale za to całe i potraktowałam kilka młotkiem a potem wałkiem
Mielone goździki można kupić w Lidlu. Dostępne od listopada każdego roku :)
w którym miejscu są one dokładnie? nie mogłam ich znaleźć.
Ja kupuję mielone goździki w sklepie zielarskim. Pozdrawiam
Ja zrobiłam z przyprawą, ale z zielarskiego. Są super :)
Czy jak dziś upiekę to będzie je można w weekend już jeść? czy będą twarde??
pozdrawiam serdecznie
moje po 2 dniach były miękkie, pozdrawiam
Bardzo pyszne i chrupiące. Ja także dodałam mniej cukru i z słodkimi ozdobami są idealne :-)
Ile pierniczków wyszło?
około 80 sztuk, pozdrawiam
Dziś właśnie je piekłam, ale czy mogę dekorować lukrem np za tydzień?
tak, jak najbardziej, pozdrawiam
z chęcią wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. Wyglądają obłędnie :)
wcale nie trzeba mrozić taki przepis jest na piernik staropolski który zarabiam na 6 tygodni przed świętami leżakuje w lodówce
Witam, czy ciasto na pierniczki z tego przepisu można mrozic?
nie mroziłam, ale myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, robię te pierniczki już od kilku lat 😁. I dziś córka „mamo zarobimy pierniczki, one takie dobre”.
W sklepach już artykuły Bożonarodzeniowe, a u nas pierniczki 😁
Bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam czy zamiast zwykłego cukru można dodać brazowy?:)
myślę, że tak, pozdrawiam
Generalnie mam zaufanie do Twoich przepisów, ale tutaj te 300 g cukru wydało mi sie nieproporcjonalne. Dzięki Bogu, ufając swojej intuicji, dałam cukru połowę i pierniczki już są wystarczjąco słodkie. A przecież jeszcze pójdzie na nie lukier…
Oooo dziekuje za taka podpowiedz, bo tez na to zwrocilam uwage
Ile dodać przyprawy do piernika jak nie mam imbiru itp?
nie doradzę bo nie używam gotowych przypraw, pozdrawiam
Ja dodałam według przepisu tych przypraw, a do tego jeszcze łyżeczkę przyprawy do piernika W tamtym roku używałam do piernika tylko, to dość dużo wsypslam, „na oko”. Ale zdecydowanie lepsze z poszczególnymi przyprawami
Witam nie wiem gdzie mogła bym kupić proszek bezowy…chciałam zrobić wła sny lukier do pierniczków ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Może jest Panu w stanie podpowiedzieć gdzie mogę ten składnik kupić. Pozdrawiam serdecznie
ja kupuję przez internet w sklepie aledobre.pl pozdrawiam serdecznie
Co roku korzystam z tego przepisu i zawsze wychodzą przepyszne
Witam, ile piec bez termoobiegu i w jakiej temperaturze?
w 180C na funkcji góra-dół przez około 13-14 minut, pozdrawiam
Przepyszne pierniczki. Robiłam je dzisiaj. Użyłam zgodnie z proporcją miodu tyle, że część prawdziwego i część sztucznego.
Czy można ciasto zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry! Myśli Pani, że mogę dodać do przepisu odrobinę kakao dla ciemniejszego koloru? Czy ciasto nie będzie wtedy „za ciężkie”? Pozdrawiam serdecznie :)
odrobinę można dodać, pozdrawiam
Można zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową ?
nie wiem jak będzie z mąką ryżową, nie doradzę, pozdrawiam
Te pierniczki są przepyszne :) dodałam mniej cukru i też są słodkie. :) a ten zapach dzięki przyprawom idealny. Pięke już drugi raz i to podwójne porcje bo tak wszystkim smakują. Dziękuję za przepis i wesołych świąt :)
Na ile ciasteczek jest przepis?
Witam serdecznie. Czy pierniczki z tego przepisu będą nadawac sie do powieszenia na choinkę? Bedziemy probowac piec z synkiem w ramach terapii. Mam nadzieję, ze wyjdą. Pozdrawiam.
tak nadają się, pozdrawiam
Kiedy można udekorować pierniczki również z użyciem przepisu od Pani? Od razu czy dopiero po 2 tygodniach jak zmiękną? Lukier powinien od razu zastygnąć…? A drugie pytanie to skąd Pani zamawia proszek bezowy (pisałam do sklepu aledobre, ale u nich na razie nie wiadomo kiedy powtórnie będzie)? Może ma Pani jakiś drugi sklep, z którego zamawia?
można od razu dekorować jak dobrze ostygną, też teraz miała problem bo wszędzie wykupiony:) pozdrawiam serdecznie
Ile przyprawy do piernika wsypać?
ja bym dała dwa opakowania takie po 20g, pozdrawiam
Witam, czy można te pierniczki wykonać już teraz i zostawić do świąt? 😉
tak można, pozdrawiam
Nie dotrwają 🤣
Witam. Czy można dodać kakao by pierniczki były czekoladowe?
tak można dodać trochę kakao, wtedy mniej mąki, pozdrawiam
Ciasto mi wyszło strasznie suche i nie chce się skleić. Co mogę zrobić??
Pierniczki wyszły pyszne, właśnie upiekłam na próbę z dziećmi i zrobie kolejne 2 tyg przed świętami. Ale rzeczywiście 300g cukru + miód i lukier to za dużo, mój 3 latek ledwo jednego bałwana zjadł,… Chociaż może to lepiej:p
Są pyszne ,nawet zaraz po upieczeniu 😁
Dałam 250 g cukru i są mimo wszystko słodkie
Witam! Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji?
takich dużych, grubszych około 40, mniejszych około 60, pozdrawiam serdecznie
Trzeci rok z rzędu robię te pierniczki i są zawsze absolutnym hitem!!! Cudowny przepis też w wersji bezglutenowej (mama swoją bezglutenową porcję je przez kilka miesięcy ;))
zrobiłam z podwójnej porcji.wyszło mi tak około 180, i to takich sporych. wprawdzie dałam tylko 3/4 tej mieszanki miód-cukier-masło-przyprawy, i wtedy wyszło nawet nieźle, szczególnie, kiedy gotowe pierniczki moczyło się w reszcie tej mieszanki.
Zrobiłam pierniczki ale po wystygnięciu zrobiły się twarde, czy mam je przechowywać w zamkniętej puszce?
tak można, one zmiękną, pozdrawiam
Robię pierniczki z tego przepisu co roku :) Wychodzą idealnie za każdym razem, są pyszne i bardzo aromatyczne. Zawsze używam wszystkich przypraw z przepisu – nigdy nie stosuje gotowej przyprawy.
Dziękuję za przepis :)
Pierniczki wyszły super, ale zdecydowanie następnym razem dam mniej cukru. Z lukrem są za słodkie. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
Jak długo mają być w szczelnej puszce?
mogą nawet leżeć 2 miesiące, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam pierniczki z synem, uparł się na ten właśnie przepis kiedy szukaliśmy jakiegoś nowego przepisu. Powiem, że pierniczki wyszły bardzo smaczne, ale biorąc pod uwagę komentarze na temat słodkości o 100 g zmniejszyłam proporcje cukru i miodu a i tak z lukrem są mocno słodkie. Szkoda że nie można dodać zdjęcia, bardzo dziękuję za ten przepis jutro pieczemy następną porcję, bo do świąt daleko a tych pierniczków już trochę znikło.
Robię już drugi raz bo mi zjedli. Wyszły mi tak jak moja babcia je robiła przez wiele lat
Wspaniale, ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pierniczki są pyszne,dałam tylko mniej cukru.Wielkie dzięki za przepis.
Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się Swiąt
witam, jetem zaskoczona ze nikt nie wspomina o tym jak twarde wychodzą te pierniczki ! tez dałam mniej cukru, owszem w smaku przepyszne ale naprawdę można zęby połamać!
nawet po kilku godzinach wietrzenia na dworze nie są w pełni bezpieczne ….
szkoda bo naprawdę smaczne .
Może nikt nie wspomina ,bo nie każdemu wyszły twarde.Pierniczków,pierników nie powinno się wietrzyć kilku godzin na dworze.Po wystudzeniu trzeba szczelnie je zapakować w odpowiednie do tego naczynie można dodatkowo na kilka dni zawinąć w folie spożywczą(Ja tak robie) i odczekać nawet tydzień,i są na prawde miękkie.Za cieńko rozwałkowane ciasto też są troche twardsze ale nie przypominają kamieni.Pozdrawiam i życze żeby następnym razem wyszły miękkie
Czy moża czymś zastąpić jajka??
Pierniki zrobione ponad tydzień temu nadal są twarde, może coś zrobiłam nie tak, jak to uratować? 😥
Ja też zrobiłam około tydzień temu i są twarde. Trzymam w puszce. Czy coś jest nie tak?