Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami)
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne
Składniki:
150g masła
250g naturalnego miodu
300g cukru
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć
poszczególnych przypraw)
1 łyżeczka sody
około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne

1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).

3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.

4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.

Udanych wypieków:)

Pierniczki Świąteczne

Print Friendly, PDF & Email

223 komentarze do wpisu „Pierniczki Świąteczne”

  1. Wszystko mam poza mielonymi goździkami (we wszystkich okolicznych sklepach i marketach wszyscy postawili na gotowe przyprawy do pierników), zatem chodź innego mi pozostaje poza gotową przyprawą… Nie jestem zachwycona, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Odpowiedz
  2. Generalnie mam zaufanie do Twoich przepisów, ale tutaj te 300 g cukru wydało mi sie nieproporcjonalne. Dzięki Bogu, ufając swojej intuicji, dałam cukru połowę i pierniczki już są wystarczjąco słodkie. A przecież jeszcze pójdzie na nie lukier…

    Odpowiedz
    • Ja dodałam według przepisu tych przypraw, a do tego jeszcze łyżeczkę przyprawy do piernika W tamtym roku używałam do piernika tylko, to dość dużo wsypslam, „na oko”. Ale zdecydowanie lepsze z poszczególnymi przyprawami

      Odpowiedz
  3. Witam nie wiem gdzie mogła bym kupić proszek bezowy…chciałam zrobić wła sny lukier do pierniczków ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Może jest Panu w stanie podpowiedzieć gdzie mogę ten składnik kupić. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Przepyszne pierniczki. Robiłam je dzisiaj. Użyłam zgodnie z proporcją miodu tyle, że część prawdziwego i część sztucznego.

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry! Myśli Pani, że mogę dodać do przepisu odrobinę kakao dla ciemniejszego koloru? Czy ciasto nie będzie wtedy „za ciężkie”? Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  6. Te pierniczki są przepyszne :) dodałam mniej cukru i też są słodkie. :) a ten zapach dzięki przyprawom idealny. Pięke już drugi raz i to podwójne porcje bo tak wszystkim smakują. Dziękuję za przepis i wesołych świąt :)

    Odpowiedz
  7. Witam serdecznie. Czy pierniczki z tego przepisu będą nadawac sie do powieszenia na choinkę? Bedziemy probowac piec z synkiem w ramach terapii. Mam nadzieję, ze wyjdą. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. Kiedy można udekorować pierniczki również z użyciem przepisu od Pani? Od razu czy dopiero po 2 tygodniach jak zmiękną? Lukier powinien od razu zastygnąć…? A drugie pytanie to skąd Pani zamawia proszek bezowy (pisałam do sklepu aledobre, ale u nich na razie nie wiadomo kiedy powtórnie będzie)? Może ma Pani jakiś drugi sklep, z którego zamawia?

    Odpowiedz
    • można od razu dekorować jak dobrze ostygną, też teraz miała problem bo wszędzie wykupiony:) pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  9. Pierniczki wyszły pyszne, właśnie upiekłam na próbę z dziećmi i zrobie kolejne 2 tyg przed świętami. Ale rzeczywiście 300g cukru + miód i lukier to za dużo, mój 3 latek ledwo jednego bałwana zjadł,… Chociaż może to lepiej:p

    Odpowiedz
  10. Trzeci rok z rzędu robię te pierniczki i są zawsze absolutnym hitem!!! Cudowny przepis też w wersji bezglutenowej (mama swoją bezglutenową porcję je przez kilka miesięcy ;))

    Odpowiedz
  11. zrobiłam z podwójnej porcji.wyszło mi tak około 180, i to takich sporych. wprawdzie dałam tylko 3/4 tej mieszanki miód-cukier-masło-przyprawy, i wtedy wyszło nawet nieźle, szczególnie, kiedy gotowe pierniczki moczyło się w reszcie tej mieszanki.

    Odpowiedz
  12. Robię pierniczki z tego przepisu co roku :) Wychodzą idealnie za każdym razem, są pyszne i bardzo aromatyczne. Zawsze używam wszystkich przypraw z przepisu – nigdy nie stosuje gotowej przyprawy.
    Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  13. Pierniczki wyszły super, ale zdecydowanie następnym razem dam mniej cukru. Z lukrem są za słodkie. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  14. Zrobiłam pierniczki z synem, uparł się na ten właśnie przepis kiedy szukaliśmy jakiegoś nowego przepisu. Powiem, że pierniczki wyszły bardzo smaczne, ale biorąc pod uwagę komentarze na temat słodkości o 100 g zmniejszyłam proporcje cukru i miodu a i tak z lukrem są mocno słodkie. Szkoda że nie można dodać zdjęcia, bardzo dziękuję za ten przepis jutro pieczemy następną porcję, bo do świąt daleko a tych pierniczków już trochę znikło.

    Odpowiedz
  15. Pierniczki są pyszne,dałam tylko mniej cukru.Wielkie dzięki za przepis.
    Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się Swiąt

    Odpowiedz
  16. witam, jetem zaskoczona ze nikt nie wspomina o tym jak twarde wychodzą te pierniczki ! tez dałam mniej cukru, owszem w smaku przepyszne ale naprawdę można zęby połamać!
    nawet po kilku godzinach wietrzenia na dworze nie są w pełni bezpieczne ….
    szkoda bo naprawdę smaczne .

    Odpowiedz
    • Może nikt nie wspomina ,bo nie każdemu wyszły twarde.Pierniczków,pierników nie powinno się wietrzyć kilku godzin na dworze.Po wystudzeniu trzeba szczelnie je zapakować w odpowiednie do tego naczynie można dodatkowo na kilka dni zawinąć w folie spożywczą(Ja tak robie) i odczekać nawet tydzień,i są na prawde miękkie.Za cieńko rozwałkowane ciasto też są troche twardsze ale nie przypominają kamieni.Pozdrawiam i życze żeby następnym razem wyszły miękkie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz