Pierniczki Świąteczne

Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami)

pierniczki4

Pierniczki Świąteczne
Składniki:
150g masła
250g naturalnego miodu
300g cukru
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć
poszczególnych przypraw)
1 łyżeczka sody
około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
lukier do ozdoby

pierniczki2

1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki.

3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.

4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.

Udanych wypieków:)

pierniczki1

Print Friendly, PDF & Email

64 myśli na temat „Pierniczki Świąteczne

  1. Dziękuję za ten wspaniały przepis! Wreszcie udało mi się zrobić idealne pierniczki. Upiekłam je 2 tygodnie przed świętami, ale niestety zostały od razu zjedzone, tak wszystkim smakowały. Musiałam zrobić po kryjomu przed rodzinką drugą porcję, żeby coś się ostało na święta. Jeszcze raz wielkie dzięki!

  2. Jestem zdecydowana fanka pierniczkow:) W ciagu ostatnich 2 miesiecy wyprobowalam 11 przepisow na pierniczki, w tym ten przepis jako ostatni. Wyszly jedne z najlepszych pierniczkow jakie zrobilam. Zastosowalam sie do przepisu z aptekarska precyzja jednak nastepnym razem zaryzykuje z przyprawa do piernika bo znam jedna dobra (Kontanyi). Bardzo dziekuje za ten przepis. Bede do niego wracac:)

Dodaj komentarz

.