Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami)
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne
Składniki:
150g masła
250g naturalnego miodu
300g cukru
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć
poszczególnych przypraw)
1 łyżeczka sody
około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne

1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).

3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.

4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 13-14 minut. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.

Udanych wypieków:)

Pierniczki Świąteczne

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

180 komentarzy do wpisu „Pierniczki Świąteczne”

  1. Wszystko mam poza mielonymi goździkami (we wszystkich okolicznych sklepach i marketach wszyscy postawili na gotowe przyprawy do pierników), zatem chodź innego mi pozostaje poza gotową przyprawą… Nie jestem zachwycona, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

  2. Generalnie mam zaufanie do Twoich przepisów, ale tutaj te 300 g cukru wydało mi sie nieproporcjonalne. Dzięki Bogu, ufając swojej intuicji, dałam cukru połowę i pierniczki już są wystarczjąco słodkie. A przecież jeszcze pójdzie na nie lukier…

    • Ja dodałam według przepisu tych przypraw, a do tego jeszcze łyżeczkę przyprawy do piernika W tamtym roku używałam do piernika tylko, to dość dużo wsypslam, „na oko”. Ale zdecydowanie lepsze z poszczególnymi przyprawami

  3. Witam nie wiem gdzie mogła bym kupić proszek bezowy…chciałam zrobić wła sny lukier do pierniczków ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Może jest Panu w stanie podpowiedzieć gdzie mogę ten składnik kupić. Pozdrawiam serdecznie

  4. Przepyszne pierniczki. Robiłam je dzisiaj. Użyłam zgodnie z proporcją miodu tyle, że część prawdziwego i część sztucznego.

  5. Dzień dobry! Myśli Pani, że mogę dodać do przepisu odrobinę kakao dla ciemniejszego koloru? Czy ciasto nie będzie wtedy „za ciężkie”? Pozdrawiam serdecznie :)

  6. Te pierniczki są przepyszne :) dodałam mniej cukru i też są słodkie. :) a ten zapach dzięki przyprawom idealny. Pięke już drugi raz i to podwójne porcje bo tak wszystkim smakują. Dziękuję za przepis i wesołych świąt :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.