Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną

Sezon na pomarańcze w Małej Cukierence ogłaszam za otwarty:). Zapraszam na fantastycznie pachnącą babkę pomarańczową, wilgotną, dobrze nasączoną, z makiem i suszoną żurawiną. Wspaniale smakuje, rozpływa się w ustach. W przygotowaniu nie jest trudna, co można zobaczyć na załączonym filmie. Bardzo polecam… Do jej przygotowania użyłam formy do babki „HERITAGE” marki Nordic Ware. Otrzymałam ją ze sklepu LeDuvel, w którym znajdziecie wiele pięknych foremek i akcesoriów do pieczenia.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

babka-z-makiem

Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1/2 szklanki oleju
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki suszonej żurawiny
Do nasączenia:
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego

babka-z-makiem4

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, makiem. Dodać pokrojone masło i rozcierać je z mąką palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Do kruszonki dodać olej, obie skórki, sok pomarańczowy i aromat, wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać, aż powstanie jednolita masa (patrz FILM). Na końcu dodać żurawinę i wymieszać szpatułką lub łyżką.

4. Blaszkę do babki o średnicy 25cm posmarować olejem lub masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Do nasączenia:
5. Cukier i sok pomarańczowy zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

6. Ciepłe ciasto w blaszce polać sokiem pomarańczowym (patrz FILM). Odstawić babkę, aby wchłonęła cały sok i całkowicie ostygła.

7. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

babka-z-makiem2

babka-z-makiem3

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

23 komentarze do “Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną”

  1. Witam ciasto pycha bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy .Może Pani zdradzi gdzie mogę kupić taką formę na babkę.

    Odpowiedz
  2. Wspaniałe ciasto! Ponieważ nie miałam wystarczającej dodałam więcej oleju. Zwiększyłam również ilość maku jak i soku do nasączenia ciasta i pominęłam cukier.

    Dziękuję za kolejny udany przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz