Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East Meets West .
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
6 żółtek
250g cukru pudru
250g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
Masa makowa:
2,5 szklanki maku
5 jaj – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 łyżka kakao bez cukru
200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek)
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa makowa:
2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie mak dwukrotnie zemleć.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać.
6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki. Tak przygotowanym ciastem przykryć masę makową.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Dzien dobry, a ile trzeba by bylo dac maku suchego zmielonego, takiego kupnego? Pozdrawiam
myślę, że tyle samo może z 30g mniej, pozdrawiam
Dzień dobry, czy proporcje maku zmielonego kupnego a „suchego” są takie same? Przy okazji: uwielbiam Pani bloga :)
myślę, że tak, pozdrawiam
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam z gotowej masy makowej plus wszystkie pozostałe składniki wg przepisu. Wyszedł rewelacyjny. Dziekuje
tak trzeba zmielić mak lub kupić już zmielony, ale taki kupny będzie trochę suchy, pozdrawiam
Czy trzeba ten mak zmielic nie mam młynka chyba ze w mozdzierzu
W maszynce do mięsa
pycha:)
taka jedna duża puszka powinna wystarczyć, nie wiem czy będzie rzadka, ale jajka bym dodała, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy zamiast „suchego”maku można użyć gotowej masy makowej z puszki? Jeśli tak to ile, i czy ująć lub dodać jakichś składników żeby masa z puszki nie wyszła za rzadka?