Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East Meets West .

makowiec

Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
6 żółtek
250g cukru pudru
250g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
Masa makowa:
2,5 szklanki maku
5 jaj – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 łyżka kakao bez cukru
200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek)
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa makowa:
2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie mak dwukrotnie zemleć.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać.

6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki. Tak przygotowanym ciastem przykryć masę makową.

7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

makowiec2

Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami

  1. Witam. Czy zamiast „suchego”maku można użyć gotowej masy makowej z puszki? Jeśli tak to ile, i czy ująć lub dodać jakichś składników żeby masa z puszki nie wyszła za rzadka?

  2. taka jedna duża puszka powinna wystarczyć, nie wiem czy będzie rzadka, ale jajka bym dodała, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.