Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 300g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
- 1 łyżeczka sody
- około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
- lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)
- Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
- Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.
Udanych wypieków:)
Wiem, ze miod naturalny najlepszy, a czy ze sztucznego pierniki moga wyjsc jakosciowo dobre, czy lepiej nie ryzykowac?
myślę, że 3 łyżki kakao i wtedy dodać o tyle mniej mąki, pozdrawiam
Pani Natalio – ile wg Pani zdania można dodać kakao do tego ciasta bo chciałabym, żeby po upieczeniu były delikatnie ciemne? 2 łyżki czy więcej? I czy wtedy odjąć tyle samo mąki? Pierniczki wyglądają świetnie ale ich kolor to taki marchewkowy, wolę ciemniejsze pierniczki.
raczej chyba całe opakowanie jakieś 20g, nie wiem ile to łyżeczek, pozdrawiam
Czy jeśli użyję przyprawy do piernika to mają to być 4 łyżeczki?
Ewela: – dekorowałam je lukrem „Royal Icing” na który przepis jest tutaj:
http://www.malacukierenka.pl/ciastka-na-chrzest.html
ale zamiast białka w proszku użyłam proszku bezowego Wilton (takie w puszce, dostępny prawie w każdym sklepie internetowym z akcesoriami do dekoracji ciast) i lukier przełożyłam do woreczka foliowego z metalową końcówką numer 2 Wilton i lukier wyciskałam,
pozdrawiam serdecznie
Katarzyna, Iza: – dosyć sporo, mnie wyszył dwie pełne spore puszki, około 60 sztuk, ale nie wiem na 100%
Magda: na funkcji góra-dół 180oC.
pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie, jesli nie posiadam w piekarniku funkcji termoobieg itp. Jest to zwykly piekarnik gazowy (mieszkam w USA) to w jakiej temperaturze najlepiej jest piec te pierniczki☺? Z gory dziekuje i pozdrawiam
ile wychodzi tych pierniczkow tak na oko?
ile pierniczków wychodzi z przepisu?:)
Ile pierniczków wyszło z tej porcji ciasta :)
Cudne! Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne. Ja co roku robię pierniczki i tym razem spróbuje z tego przepisu. A czy możesz zdradzić jak je dekorowalas? Jakiego przyrządu uzylas? :)
Przeurocze! :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
można od razu, ja nie mogę się od nich oderwać :) pozdrawiam
Czy pierniczki muszą lezakowac czy odrazu można je jeść