NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym – Zapraszam na przepyszne ciasto z wiśniami, z kremem jogurtowym, na kakaowym, wilgotnym biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, z dużą ilością wiśni. Wszystkie warstwy wspaniale ze sobą smakują. Jestem wielce zadowolona z tego przepisu :). Udał się rewelacyjnie. Najbliższym ciasto smakowało i prosili o przepis. Muszę przyznać, że ostatnio moim ulubionym owocem do przygotowywania słodkości to wiśnie. Przepis polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120ml oleju
Do nasączenia:
100ml wody (można zastąpić wiśniówką)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Masa wiśniowa:
1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy
około 130ml wody do rozmieszania budyniu
2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych)
250ml wody do wiśni
150g cukru
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
15g żelatyny + 150ml wody w temperaturze pokojowej
Dodatkowo do dekoracji:
ubita śmietanka (tak około 250-300ml schłodzonej śmietanki 30%, posłodzonej 1 łyżką cukru pudru)
starta czekolada lub wiórki czekoladowe
wiśnie
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM).
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa wiśniowa:
5. Wiśnie przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i wymieszać łyżką. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się zagotują zmniejszyć ogień i gotować je przez około 1-2 minuty. W międzyczasie budyń wsypać do miseczki, dodać około 130ml wody i wymieszać. Tak rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa ma delikatnie tężeć.
Składanie ciasta:
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę, aby masa wiśniowa lepiej trzymała się biszkoptu (patrz Film) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
7. Na biszkopt wylać lekko tężejącą masę wiśniową i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
Krem:
8. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby żelatyna napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
9. Jogurt przełożyć do miski.
Śmietankę wlać do drugiej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie w dwóch partiach dodać ubitą śmietankę, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem.
10. Gotowy krem wylać na wiśnie i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
11. Gotowe ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić je na porcję. Każdą porcję można ozdobić kleksem bitej śmietany, posypać startą czekoladą i na koniec położyć wisienkę, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Wczoraj zrobiłam to ciasto i jest naprawdę przepyszne, wszystkie smaki są w punkt 😁. Często korzystam z Pani bloga, dziękuję za tak czytelne i niezawodne przepisy. Pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, również pozdrawiam!
Czy jak rozmrożę wiśnie, to sok który z nich powstanie należy odlać, czy z nim te wiśnie zagotować.
myślę,że z sokiem zagotować, pozdrawiam
Witam
Nie wiem ,czy Pani tu jeszcze zagląda, ale potrzebuję porady. Upiekłam biszkopt w tortownicy (chyba za malej) i urósł tak bardzo, że muszę go przekroić i przełożyć inaczej. I teraz nie wiem, czy lepiej zrobić biszkopt, wisnie, biszkopt, wisnie i cala masa; czy biszkopt, wisnie, masa, biszkopt, wisnie masa? Z góry dziekuje za pomoc🙂
to już od Pani zależy, ja bym zrobiła drugą wersję czyli: biszkopt, wiśnie, masa, biszkopt, wiśnie, masa, pozdrawiam
Oo a w jakiej tortownicy Pani upiekła? Bo też bym chciała tak zrobić.
Wszystko jest super – nie pasuje mi tylko wymiar blaszki jaki faktycznie jest na te ilości ciasta, wiśni i kremów. Ja użyłem formę 25 x 40, Ty napisałaś 25 x 35, a wydaje mi się że ta na filmiku jest większa?
Chciałbym użyć większej blaszki yulko jakie wtedy proporcje?
Zrobiłam i pychotka tydzień temu robiłam nkokosowa krowke też pycha 👍👍👍
Witam czy wiśnie mrożone nalezy rozmrozić ?
tak, pozdrawiam
Przepyszne ciasto, leciutkie i orzeźwiające , zagościło na u nas na świątecznym stole . Polecam !
Witam robię podobne ciasto ale szukam nowego przepisu bo mam problem ze bita śmietana nie klei się do wiśni i przy krojeniu się rozwarstwia.Czy ma Pani jakiś pomysł na to
Ja dzisiaj robię na urodziny męża. Ciasto juź mam.Piekłam w tortownicy. Wyszło super. Wiśnie z ogrodu juz teź tęźeją. Wszystko wygląda pięknie. Aź ślinka cieknie.pozdrawiam Ela
Życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne :) ❤️❤️ robilam już nie raz i zawsze kazdemu smakuje :) na góre daje po prostu bita smietane z zelatyna i kawalkami czekolady tak jak w Pani przepisie na ciasto straciatella. Pozdarwiam :)
witam, czy mozna uzyc waniliowego budyniu? Niestety tylko taki dostepny tu gdzie mieszkam. Tak samo galaretki nie moglam znalezc wisniowej, byla tylko poziomkowa i malinowa. Ktora by Pani polecila?
Jeszcze chcialam zapytac czy jesli zrobie ciasto dzien przed podaniem czy bedzie dobre, czy moze lepiej w dzien jedzenia piec?
dziekuje
można użyć waniliowego i dać poziomkową galaretkę, można przygotować ciasto dzień wcześniej, pozdrawiam
Robiłam kiedyś to ciasto, jest przepyszne, zastanawiam się czy z truskawkami też masa stężeje?
myślę, że tak, pozdrawiam
To ciasto jest obłędne. Zrobiłam na Wielkanoc: świeże, cudownie kwaskowe i słodkie zarazem. Wspaniałe :) mąż i dzieci zachwycone. Bardzo dziekuje!!! Przepis na pewno na stałe u nas zagości :)))
Witam! Dopiero co odkryłam ten kanał. Bardzo kusząco wyglądają Pani wypieki:). Chciałbym zrobić to ciato z wiśniami. Mam pytanie co do dekoracji. Na filmiku jest informacja, że można dać kleks bitej smietany. Czy mogłaby Pani napisać, jak ją zrobić i w jakich proporcjach, żeby nie wyszło jej za dużo i żeby nie zmarnować niepotrzebnie składników? Bo na takie kleksy, to raczej niewiele jej potrzeba.
Pozdrawiam!
ja tak ubijam około 200-250ml śmietanki z łyżką cukru pudru, pozdrawiam
Witam zrobiłam !!! Może nie wygląda tak pieknie jak Pani ale smakuje wyśmienicie