NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym

NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym – Zapraszam na przepyszne ciasto z wiśniami, z kremem jogurtowym, na kakaowym, wilgotnym biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, z dużą ilością wiśni. Wszystkie warstwy wspaniale ze sobą smakują. Jestem wielce zadowolona z tego przepisu :). Udał się rewelacyjnie. Najbliższym ciasto smakowało i prosili o przepis. Muszę przyznać, że ostatnio moim ulubionym owocem do przygotowywania słodkości to wiśnie. Przepis polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym

NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120ml oleju
Do nasączenia:
100ml wody (można zastąpić wiśniówką)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Masa wiśniowa:
1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy
około 130ml wody do rozmieszania budyniu
2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych)
250ml wody do wiśni
150g cukru
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
15g żelatyny + 150ml wody w temperaturze pokojowej
Dodatkowo do dekoracji:
ubita śmietanka (tak około 250-300ml schłodzonej śmietanki 30%, posłodzonej 1 łyżką cukru pudru)
starta czekolada lub wiórki czekoladowe
wiśnie

NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM).

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa wiśniowa:
5. Wiśnie przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i wymieszać łyżką. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się zagotują zmniejszyć ogień i gotować je przez około 1-2 minuty. W międzyczasie budyń wsypać do miseczki, dodać około 130ml wody i wymieszać. Tak rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa ma delikatnie tężeć.

Składanie ciasta:
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę, aby masa wiśniowa lepiej trzymała się biszkoptu (patrz Film) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

7. Na biszkopt wylać lekko tężejącą masę wiśniową i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.

Krem:
8. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby żelatyna napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

9. Jogurt przełożyć do miski.
Śmietankę wlać do drugiej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie w dwóch partiach dodać ubitą śmietankę, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem.

10. Gotowy krem wylać na wiśnie i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

11. Gotowe ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić je na porcję. Każdą porcję można ozdobić kleksem bitej śmietany, posypać startą czekoladą i na koniec położyć wisienkę, patrz FILM.

Udanych wypieków :)

NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym

NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

57 komentarzy do “NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym”

  1. Wczoraj zrobiłam to ciasto i jest naprawdę przepyszne, wszystkie smaki są w punkt 😁. Często korzystam z Pani bloga, dziękuję za tak czytelne i niezawodne przepisy. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Witam
    Nie wiem ,czy Pani tu jeszcze zagląda, ale potrzebuję porady. Upiekłam biszkopt w tortownicy (chyba za malej) i urósł tak bardzo, że muszę go przekroić i przełożyć inaczej. I teraz nie wiem, czy lepiej zrobić biszkopt, wisnie, biszkopt, wisnie i cala masa; czy biszkopt, wisnie, masa, biszkopt, wisnie masa? Z góry dziekuje za pomoc🙂

    Odpowiedz
  3. Wszystko jest super – nie pasuje mi tylko wymiar blaszki jaki faktycznie jest na te ilości ciasta, wiśni i kremów. Ja użyłem formę 25 x 40, Ty napisałaś 25 x 35, a wydaje mi się że ta na filmiku jest większa?
    Chciałbym użyć większej blaszki yulko jakie wtedy proporcje?

    Odpowiedz
  4. Witam robię podobne ciasto ale szukam nowego przepisu bo mam problem ze bita śmietana nie klei się do wiśni i przy krojeniu się rozwarstwia.Czy ma Pani jakiś pomysł na to

    Odpowiedz
  5. Ja dzisiaj robię na urodziny męża. Ciasto juź mam.Piekłam w tortownicy. Wyszło super. Wiśnie z ogrodu juz teź tęźeją. Wszystko wygląda pięknie. Aź ślinka cieknie.pozdrawiam Ela

    Odpowiedz
  6. Ciasto przepyszne :) ❤️❤️ robilam już nie raz i zawsze kazdemu smakuje :) na góre daje po prostu bita smietane z zelatyna i kawalkami czekolady tak jak w Pani przepisie na ciasto straciatella. Pozdarwiam :)

    Odpowiedz
  7. witam, czy mozna uzyc waniliowego budyniu? Niestety tylko taki dostepny tu gdzie mieszkam. Tak samo galaretki nie moglam znalezc wisniowej, byla tylko poziomkowa i malinowa. Ktora by Pani polecila?
    Jeszcze chcialam zapytac czy jesli zrobie ciasto dzien przed podaniem czy bedzie dobre, czy moze lepiej w dzien jedzenia piec?
    dziekuje

    Odpowiedz
  8. To ciasto jest obłędne. Zrobiłam na Wielkanoc: świeże, cudownie kwaskowe i słodkie zarazem. Wspaniałe :) mąż i dzieci zachwycone. Bardzo dziekuje!!! Przepis na pewno na stałe u nas zagości :)))

    Odpowiedz
  9. Witam! Dopiero co odkryłam ten kanał. Bardzo kusząco wyglądają Pani wypieki:). Chciałbym zrobić to ciato z wiśniami. Mam pytanie co do dekoracji. Na filmiku jest informacja, że można dać kleks bitej smietany. Czy mogłaby Pani napisać, jak ją zrobić i w jakich proporcjach, żeby nie wyszło jej za dużo i żeby nie zmarnować niepotrzebnie składników? Bo na takie kleksy, to raczej niewiele jej potrzeba.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz