ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ

ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ – Dzisiaj zapraszam na kolejną pychotkę z owocami. Tym razem ze sporą ilością wiśni na kruchym cieście. W tym roku moja wisienka bardzo obrodziła, więc planuję sporo ciast z wiśniami i konfiturę wiśniową, na którą przepis znajdziecie w Małej Cukierence (klik). A wracając do dzisiejszego ciasta jest maślane, waniliowe i soczyste od owoców. Wiśnie są w polewie śmietanowo – waniliowej. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wygląda apetycznie i na jednym kawałku ciężko poprzestać :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ

ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ
Składniki:
Ciasto:
220g masła – roztopionego, ostygniętego
100g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 jajko
Polewa śmietanowa z wiśniami:
210g kwaśnej śmietany 12%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub pominąć)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
800g wiśni, umytych, bez pestek (mrożone wiśnie należy rozmrozić)
4 łyżki cukru

ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać łyżką. Wlać roztopione masło, dodać jajko i wymieszać łyżką do połączenia składników, powstanie wilgotna kruszonka, można ją jeszcze krótko zagnieść palcami (patrz FILM).

2. Tak około 2/3 przygotowanej kruszonki przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), ciasto wyrównać i docisnąć, patrz FILM.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 13-15 minut, aż ciasto się trochę przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Polewa śmietanowa z wiśniami:
3. Do miski przełożyć śmietanę, dodać cukier, budyń, ekstrakt waniliowy i wymieszać krótko mikserem. Dodać wiśnie i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM.
Wiśnie wyłożyć na podpieczony spód, więcej wiśni można dać na środek ciasta, formujemy jakby małą kopułkę z wiśni.

4. Wierzch ciasta posypać pozostałą kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 45-50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto można położyć na paterze. Ciasto można podać z bitą śmietaną lub lodami.

Udanych wypieków :)

ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ”

  1. Bardzo pyszne ciasteczko, trochę zmieniłam, dodałam 100g mąki przennej pełnoziarnistej na 400g zwykłej, następnym razem zwiększe porcje pełnoziarnistej, I dodam niej masła.

  2. Czy mogę zamiast wiśni dać jeżyny (ponieważ mam mrożone muszę je najpierw rozmrozić). Moje jeżyny są bardzo kwaśne, czy myśli Pani, że 4 łyżki cukru wystarczy jak w przepisie z wiśniami. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.